Turistički podaci

Impresivni rezultati Krka: Milijun noćenja premašili već u lipnju

Mladen Trinajstić

Fantastičnim rezultatima pridonijele su i brojne predsezonske manifestacije / snimio M. TRINAJSTIĆ

Fantastičnim rezultatima pridonijele su i brojne predsezonske manifestacije / snimio M. TRINAJSTIĆ

Od siječnja do lipnja ukupno je ostvareno 225.769 dolazaka te čak 1,04 milijuna noćenja, kaže direktorica TZ-a otoka Krka mr. sc. Majda Šale napominjući da »plus« u dolascima iznosi 22,2 posto, a u noćenjima nešto više od 23 posto. Na pomolu je, sudeći po prvom polugodištu, još jedna rekordna turistička godina



 Iako ona »prava« sezona još nije ni počela, na otoku Krku već padaju prvi rekordi i impresivna ostvarenja koja se, valja priznati, osim u netom objavljenim statističkim pokazateljima Turističke zajednice otoka Krka »iščitavaju« i na ulicama odnosno plažama svih turističkih destinacija tog posjetiteljima najbližeg i najdostupnijeg kvarnerskog otoka. Od direktorice krovne institucije otočnog turizma, mr. sc. Majde Šale, doznali smo da je i prije početka onih očekivanih srpanjskih gužvi na Krku već premašeno milijunto noćenje, i to u rekordnom roku – već u lipnju.


Domaći se drže


– U razdoblju od siječnja do lipnja ove godine na otoku Krku ukupno je ostvareno 225.769 dolazaka te čak 1,04 milijuna noćenja, kaže direktorica otočnog TZ-a napominjući da je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine »plus« u dolascima 22,2 posto, a u noćenjima nešto više od 23 posto. Šale nije propustila spomenuti i da milijunto noćenje nikad dosad ondje nije ostvareno tako rano. Više od 93 posto dosadašnjeg turističkog prometa na Krku odnosi se na strane goste, kao i da su i u okvirima »domaćih posjetiteljskih gibanja« brojke u debelom plusu. Domaći su, naime, tijekom prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarili 18,8 tisuća dolazaka te gotovo 68 tisuća noćenja što je gotovo za trećinu bolji rezultat od lanjskog, napominje Šale.


Privatni smještaj


Direktorica otočne Turističke zajednice ovom je prilikom istaknula i da je, po običaju, u strukturi smještajnih kapaciteta u kojima odsjedaju nikad brojniji posjetitelji Bodulije najzastupljeniji smještaj u domaćinstvu u kojem je, u prvoj polovici prema svemu sudeći nove, rekordne turističke godine, ostvareno više od 402 tisuće noćenja. Slijede kampovi sa 350 tisuća noćenja, a potom i hoteli u kojima je do konca lipnja registrirano 288 tisuća noćenja. Uvjerljivo najveći broj i dolazaka i noćenja u dosadašnjem je djelu 2017. ostvaren na području Grada Krka gdje je njegovih dosad zabilježenih 65 tisuća gostiju ostvarilo gotovo 309 tisuća noćenja. Slijedi Baška u kojoj se s koncem lipnja turistička bilanca zaustavila na gotovo 231 tisuću noćenja, a potom i Omišalj (188,5 tisuća), Malinska (130,5), Punat (109,5), Dobrinj (60,3 tisuća) te Vrbnik na čijem je području ostvareno nešto više od 18 tisuća noćenja. Na području Grada Krka u istom je razdoblju, sukladno podacima iz sustava E-visitor, zabilježen i najveći skok u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pa je tamošnji polugodišnji plus u pogledu dolazaka »deblji« za skoro 28 posto.


Nijemci pa Slovenci




Spomenimo i da je od dosadašnjih, ukupnih 1,04 milijuna noćenja, čak 704 tisuća ostvareno tijekom lipnja. Prošlomjesečna je bilanca, u odnosu na isti mjesec 2016. godine, na našem najturističkijem otoku (na kojemu se ostvaruje više od trećine tursitičkog prometa PGŽ-a) u dolascima jača za 33,6 posto, a u noćenjima za 32,24 posto. Nije na odmet spomenuti i da su u dosadašnjem djelu godine uvjerljivo najbrojniji gosti bodulskih iznajmljivača i hotelijera bili Nijemci (60,1 tisuća dolazaka te 378 tisuća noćenja). Drugi su po brojnosti bili Slovenci (40 tisuća dolazaka), a potom slijede Austrijanci (34,4 tisuća) te Talijani kojih je u dosadašnjem dijelu godine Krk posjetilo tek nešto manje od 16 tisuća.