Gradsko vijeće nije prihvatilo izvješće o proračunu

Grad Pag: Samo na žestoka pića potrošili 25.000 kuna!

Ante Vidović / Zadarski list

Svi vijećnici se slažu da je realni gradski proračun od 20 do 21 milijuna kuna, ali ipak je jučer prihvaćen prijedlog proračuna od 33,56 milijuna kuna.



PAG Paški vijećnici nisu prihvatili prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za 2013. godinu na sjednici Gradskog vijeća. Neobičan moment u kojem pozicija u vijeću ne prihvaća točku na dnevnom redu pokazao se kao manevar nove gradske vlasti da se osvrne na trošenje proračunskog novca svojih prethodnika koji su smijenjeni na lokalnim izborima u svibnju.



Ostvareni manjak Grada Paga na dan 30. lipnja iznosio je gotovo 6,19 milijuna kuna. Na jučerašnjoj sjednici usvojen je plan njegova pokrivanja. U ovoj će godini biti pokriven s 100 tisuća kuna, u idućoj s milijun kuna, u 2015. godini s 2,4 milijuna kuna, a u 2016. godini 2,4 milijuna kuna. Radi pokrivanja duga krenut će se s prisilnom naplatom i utuživanjem neplaćenih potraživanja iz prethodnih godina iz izvora prihodi od posebnih namjena, potpunom i pravodobnom naplatom prihoda iz istog izvora u tekućim proračunskim godinama te smanjenjem materijalnih rashoda. 




Gradonačelnik Darijo Grašo i pročelnik za proračun i financije Diogen Šuljić, koji je istu dužnost obnašao i prije oporbenjak Branko Oguić (desno) smatra da bi Pažani trebali prestati sufinancirati rad Ryanaira Igor Karavanić kaže – ako želim raditi pošteno, moramo raščistiti neke stvari.



Paralelno neprihvaćanju izvještaja, koji pokazuje da je ukupni manjak porastao za više od 200.000 kuna na 6,19 milijuna kuna, usvojen je i rebalans proračuna kojim su prihodi smanjeni s prvotno planiranih 45,8 milijuna kuna na 33,56 milijuna kuna. 


Da izvještaj neće biti prihvaćen, odmah je u uvodu pokazao predsjednik kluba vijećnika Paške stranke Igor Karavanić, koji je govorio u ime vladajuće koalicije koju uz Pašku stranku čine HDZ i SDP. 


– Stav je koalicije da ne izglasamo ovo izvješće. Kod nekih stavki u pola godine je premašen iznos predviđen za cijelu godinu. Mi smo već u predizbornoj kampanji dobivali upozorenja o netransparentnom trošenju proračunskog novca preko gradskih tvrtki. Ako želim raditi pošteno, moramo raščistiti neke stvari, kaže Karavanić. 


Oštriji je bio paški dogradonačelnik iz redova SDP-a Darijo Grašo. 


– Proračunski novac trošen je u predizborne svrhe. Za prezentaciju je na razini godine predviđeno bilo 135.000 kuna, a u prvih šest mjeseci potrošeno je 150.000. Samo za žestoka pića potrošeno je 25.000 kuna, a da ne spominjem koliko je potrošeno za pršut i sir. Mi smo dužni obavijestiti Ministarstvo financija o probijanju stavki, kaže Grašo. 


Sjenu na dobre namjere i upozorenja o pretjeranom trošenju proračunskog novca od strane vlasti bacio je oporbenjak Borko Oguić iz HNS-a. – U koaliciji s vama danas se nalaze isti ljudi koji su odgovorni za prošlogodišnje proračune, rekao je Oguić. 

On je pritom mislio na članove HDZ-a koji su bili u prošloj i sadašnjoj vlasti, a iz čijih redova je pročelnik Upravnog odjela za proračun i financije Diogen Šuljić, koji je istu dužnost obnašao i prije. 



Oporbenjak Branko Oguić smatra kako bi Pažani trebali prestati sufinancirati rad aviokompanije Ryanair. – Nije normalno da mi financiramo aviokompaniju čijih putnika na otok Pag dođe 0,0001 posto. Ova sredina od Ryanaira nema nikakve ekonomske i financijske efekte, rekao je Oguić.  Kontrirao mu je Vjekoslav Šljivo, iz Paške stranke s podacima kako je u vrijeme organiziranja festivala na Zrću u Pagu spavalo 1.600 gostiju koji su došli Ryanairom. – Prije u Pagu nije postojao ni jedan taksi, a danas tijekom sezone rade četiri koji prevoze turiste koji dolaze Raynairom, spavaju na Pagu, a tulumare na Zrću, kaže Šljivo.


U nastavku sjednice usvojen je prijedlog rebalansa proračuna kojim se prihodi smanjuju za 12 milijuna kuna. Svi vijećnici se slažu da je realni gradski proračun od 20 do 21 milijuna kuna, no jučer je, ipak prihvaćen prijedlog proračuna od 33,56 milijuna kuna. Obrazloženje je dao gradonačelnik Paga Željko Maržić. 


– U proračun su uneseni neki projekti vrijedni 12 milijuna kuna. Oni moraju biti uvršteni u proračun jer inače ne bismo mogli sudjelovati u licitaciji za njih, kaže Maržić. 


»Najteži« od uvrštenih projekata je projekt uređenja magazina soli koji je licitiran na 8,2 milijuna koje Pažani očekuju povući iz EU fondova.