Gradsko vijeće

Grad Krk postao suvlasnik tvrtke “Žičara Učka”

Mladen Trinajstić

Krčani su temeljni kapital kompanije odlučili upotpuniti sa svojih 20 tisuća kuna, simboličnim ali »znakovitim« iznosom kojim, osim što su stekli poslovni udio u tom trgovačkom društvu, pokazali da prepoznaju značaj projekta



KRK Grad Krk odazvao se pozivu matuljskog trgovačkog društva »Žičara Učka« te je jednoglasnom podrškom svih članova svog predstavničkog tijela odlučio ući u vlasničku stukturu te tvrtke osnovane s ciljem pripreme i realizacije jedne od glavnih budućih regionalnih turističkih atrakcija.


Krčani su temeljni kapital spomenute kompanije tako odlučili upotpuniti sa svojih 20 tisuća kuna, simboličnim ali i »znakovitim« iznosom kojim, osim što su stekli poslovni udio u tom trgovačkom društvu, pokazali da prepoznaju važnost i značaj cjelokupnog projekta. A kako je u obrazlaganju svoga prijedloga o uključivanju Grada u vlasničku strukturu te tvrtke ustvrdio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, Žičara Učka kroz projekt dokapitalizacije priprema se za realizaciju niza planiranih aktivnosti utvrđenih Elaboratom o društveno-ekonomskoj opravdanosti daljnjeg razvoja tog projekta.


Veći temeljni kapital


Preuzimanjem poslovnih udjela u tvrtki Žičara Učka Grad Krk će tako sudjelovati u postupku povećanja temeljnog kapitala u društvu koje je, objašnjava čelni čovjek krčke Gradske uprave, nedavno završilo prvu fazu razvijanja tog ambicioznog i turistički vrlo zanimljivog projekta, odnosno izvršilo sve potrebne pripremne radnje i izradilo dokumentacijsku podlogu nužnu za daljnji razvoj plana izgradnje tog atrakcijskog kompleksa. Kroz priloženi Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti daljnjeg razvoja projekta žičare utvrđeni su daljnji koraci i planirane aktivnosti kojima bi se u drugoj fazi njegova razvoja projekt u potpunosti pripremio za apliciranje za dobivanje bespovratnih sredstava EU-a, istaknuo je Vasilić napomenuvši da je, sukladno poslovnom planu tvrtke čijim će suvlasnikom sad postati i taj otočni Grad, u ovoj godini za izradu glavnog, kao i izvedbenog projekta žičare nužno osigurati dodatnih 3 milijuna kuna. Polovica tog iznosa planira se namaknuti dokapitalizacijom društva (kojoj je Grad Krk sad također pristupio), a ostatak iz državnih potpora.





Žičara Učka, istaknuto je u prigodi prezentiranja projekta koji je sad i formalno dobio podršku Grada Krka, kad se jednom izgradi trebala bi na potezu nešto duljem od 4,6 km povezati Medveju s lokalitetom Vojak na Učki. Žičara bi, saznajemo, trebala »premostiti« visinsku razliku od 1.363 metra a u kabini koja bi spomenutu trasu prelazila za nešto manje od 8 minuta istovremeno bi se moglo prevoziti 60-tak putnika.



Čekaju se odgovori


Uprava i nadzorni odbor Društva pokrenuli su aktivnosti prikupljanja dodatnog kapitala nudeći ulaganje postojećim i novim udjeličarima pri čemu se, ustvrdio je predstavljajući ovu tematiku članovima Gradskog vijeća Vasilić, posebno naglašava uloga javnog sektora u daljnjem razvoju projekta, uz ostalo i kroz financijsko ojačavanje društva kojemu je osiguravanjem spomenutog iznosa u proračunu za 2018. godinu sad pristupio i Grad Krk.


Govoreći o ovoj temi, odnosno odgovarajući na upite članova Gradskog vijeća, gradonačelnik Vasilić je napomenuo i da su sve jedinice lokalne samouprave s otoka Krka od vodstva Žičare Učka također kontaktirane po istoj temi, ali i da mu u ovom trenutku nije poznato hoće li se uz Grad Krk, ali i Općinu Omišalj (koja se također uključila u taj plan) druge krčke općine priključiti projektu kojeg, gledano s pozicije perjanice turizma otoka Krka i Kvarnera, u tom otočnom Gradu ocjenjuju i vrijednim, i potrebnim.