Dan starijih osoba

Fešta “osamdeset plus”: Na Rabu je lijepo biti penzioner

Ivor Balen

Frane Deželjin i Antica Miš / Snimio Ivor BALEN

Frane Deželjin i Antica Miš / Snimio Ivor BALEN

Izveli smo naš tanac kojeg želimo prenesti mladima. Lijepo je bilo vidjeti da su neki od njih zainteresirani, rekla je predsjednca Udruge umirovljenika Marija Mateša, inače 71-godišnjakinja



RAB Nema fešte do fešte “osamdeset plus”, zabave na kojoj se okupljaju Rabljani koji su ušli u deveto desetljeće života. Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, Udruga umirovljenika otoka Raba organizirala je prigodni program koji je održan u Kinu Rab.


Da je riječ o nečemu posebnom i drugačijem naznačio je već i termin održavanja. Dok slični programi ovakve vrste počinju u večernjim satima, ovaj je krenuo već u 9 ujutro. Na bini su se izredali i mladi i stari. Prve je predstavljao zbor Osnovne škole Ivana Rabljanina, a druge folklorna skupina Udruge umirovljenika.


– Izveli smo naš tanac kojeg želimo prenesti mladima. Lijepo je bilo vidjeti da su neki od njih zainteresirani, rekla je predsjednca Udruge umirovljenika Marija Mateša, inače 71-godišnjakinja.




Članom udruge može biti svatko tko je u mirovini i trenutačno je članova čak 1100, po čemu su umirovljenici uvjerljivo najbrojnija udruga na otoku. Osim toga, kako ističe Mateša, riječ je o jednoj od najbrojnijih udruga umirovljenika u regiji.


– Jedino u Rijeci imaju više članova. Svake godine se tradicionalno okupljamo 1. listopada, ali i za Novu godinu, Dan žena i ostale praznike, a organiziramo i izlete. Od 1100 članova, aktivno je nas oko 200, ali svi sudjeluju na neki način, više ili manje. Posjećujemo nemoćne, trudimo se pomoći da ne Rabu bude lijepo biti umirovljenik, ističe Mateša.


Posebni članovi udruge su oni od preko 80 godina, kojima su druženja prvenstveno i namijenjena. Oni ne plaćaju članarinu, već ih časte ostali članovi, s obzirom da su godinama ionako sami “punili proračun”.– Njih je aktivno možda jedan ili dvoje, ali uvijek im je lijepo kada ih se sjetimo i ugodno se iznenade. Evo, na ovom programu bilo ih je oko stotinu, rekla je Mateša dok se iza njezinih leđa počela rastezati harmonika. Za razliku od mladih koji prvo moraju satima piti, pa tek onda eventualno zapjevaju, rapski penzioneri zaorili su iste sekunde kada je harmonikaš spustio prste na tipke. Bio je tu naravno prigodni domjenak na pladnjevima koje su nosili učenici Srednje škole Markantuna de Dominisa, te domaće fritule i sedviči koje su posluživale dame u narodnim nošnjama.

Našao se tamo i najstariji član Udruge, Frane Deželjin, rođen u siječnju 1919. godine. Kako je s ponosom isticao – njemu će za nekoliko mjeseci biti 97 godina. Frane se družio sa susjedom iz Kampora Anticom Miš, prije nego se i on zavukao u radosno mnoštvo rapskih penzionera, okupljeno ispred Kina Rab.