Razvoj poljoprivrede

Električni pastiri osigurat će 16 hektara na Krku

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Podijeljeno 25 uređaja, a 80.000 kuna osigurano posredstvom Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a



KRK Da je projekt ograđivanje poljoprivrednih površina u okolici grada Krka pao na plodno tlo pokazuju predstvljeni rezultati inicijative krčke udruge Progres. Iz udruženja osnovanog s ciljem razvoja i poticanja poljoprivrede na području Grada izvješteni smo da se njihovom nedavnom pozivu za priključenje organiziranoj dobavi električnih pastira namjenjenih ograđivanju i štićenju poljoprivrednih nasada od divljači odazvalo više desetaka krčkih poljoprivrednih proizvođača što u Progresu doživljavaju i više nego zadovoljavajućim rezultatom njihove prve »prave« inicijative.


– Sredstva za nabavu takvih uređaja u iznosu od 80.000 kuna osigurana su putem Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, a cilj projekta bio je električnim pastirom ograditi i na taj način od šteta koje čine divlje životinje zaštiti čim više poljoprivrednih površina, prenio nam je govoreći o netom realiziranom projektu čelnik te poljoprivredne udruge, David Mrakovčić.


Podsjetio je i da je još početkom studenog među žiteljima svim naselja s područja Grada Krka bila provedena anketa o potrebi ograđivanja polja električnim pastirom. Po analizi prikupljenih podataka pristupili smo nabavi potrebnih sustava ograđivanja polja pa su tako električni pastiri, zajedno s uređajima za solarno punjenje, dobavljeni u suradnji sa tvrtkom »Volt« iz Nove Gradiške.




Proizvođači poljoprivrednih proizvoda koji su prijavili svoju potrebu za ograđivanjem putem ankete, objašnjavaju nam organizatori ove zanimljive i vrijedne inicijative, morat će narednih dana o svom trošku nabaviti i postaviti kolce, izolatore i žicu te nabaviti bateriju, dok je upravo realiziranim projektom osigurana dobava i podjela samog uređaja električnog pastira kao i sklopova namijenjenih punjenju njihovih baterija energijom sunca.


Svim za sudjelovanje u tom projektu prijavljenim krčkim proizvođačima »verdure« proteklih su dana tako podjeljeni uređaji namjenjeni ograđivanju njihovih polja čime je, doznajemo od predstavnika Progresa, njihovim budućim korisnicima distribuirano čak 25 takvih uređaja. Organizatori ove »obrambene akcije« napominju i da je time omogućeno ograđivanje 16,62 hektara poljoprivrednih površina. Gotovo 8,5 kilometara dosadašnjih improviziranih ograda uskoro će se tako zamijeniti ogradama kojima će teći električna struja čijim će se stavljanjem u funkciju, zaključuju u tom poljoprivrednom udruženju, na dobrom djelu poljoprivrednih površina u okolici grada napokon osigurati neometana proizvodnja mješovitog povrća i raznih voćnih vrsta.


Na isti način od »napada« alohtone divljači bit će zaštićena i dva veća pašnjaka.