Dejan Toić

EU potpore nisu bauk: Evo kako je Dinocop iz Omišlja došao do novog građevinskog stroja

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Pozitivni učinci nabavke vibro-valjka bit će vidljivi u sljedeće dvije godine kad u Dinocopu očekuju porast prihoda od 15 posto te otvaranje četiri nova radna mjesta



OMIŠALJ – Da su bespovratne EU potpore i dostižne, i ostvarive čak i onim manjim poduzetnicima, potvrđuje primjer omišaljske Dinocop Grupe, tvrtke čije nam se vodstvo ovog tjedna pohvalilo svojom novom tehničkom akvizicijom.


Grupacija u čijem okrilju djeluje jedna građevinska te tvrtka specijalizirana za projektiranje i consulting odnedavna je, u operativnom smislu, ojačana suvremenim građevinskim strojem, vibro-valjkom kojeg je Dinocop dobavio korištenjem bespovratnog novca iz EU fondova.


– Valjak smo kupili posredstvom programa E-impuls koji je, s namjenom pomaganja razvoja i rasta mikro odnosno malih i srednjih poduzetnika te obrtnika, u djelo provelo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavio nam je Dejan Toić, član uprave omišaljske građevinske kuće.




– Upravo zahvaljujući tom programu naša je tvrtka postala vlasnikom novog, modernog i učinkovitog građevinskog stroja vrijednog nešto više od 420.000 kuna (bez PDV-a) a kojeg smo, dodijeljenim nam bespovratnim EU novcem u vrijednosti 300.000 kuna, sad priključili svom operativnom voznom parku, pojasnio je Toić te je, prezentirajući uspješan ishod tog razvojno-poslovnog (mikro)poduhvata, predstavio i da je ukupna vrijednost ovog uspješno zaključenog projekta bila nešto veća od 600.000 kuna.


Iznos je to koji osim cijene radnog stroja obuhvaća odnosno »pokriva« i cijene usluga konzultanata, iznos PDV-a te niz drugih neizbježnih pratećih troškova pripremanja, razrade i kandidiranja takvih projekata.


Četiri uspješna projekta


– Pozitivni učinci korištenja ovakvih potpora odnosno programa na sudjelovanje u kojima bismo, poučeni vlastitim pozitivnim iskustvima, i ovim putem željeli potaknuti i naše ostale kolege, ne samo s otoka Krka, ne ogledaju se samo u novodobavljenom radnom stroju. Oni su, ili će tek postati vidljivima i u očekivanim učincima njegova budućeg korištenja a koji bi, sukladno našim projekcijama, u naredne dvije godine prihode naše tvrtke trebali povećati za 15 posto, uz otvaranje četiri nova radna mjesta, nastavio je naš sugovornik iz poslovne grupe koja, saznajemo, danas zapošljava 30-tak ljudi.



A da uspješan ishod ovog projekta odnosno korištenje bespovratnih potpora nije slučajnost kao ni iznimka prema Toićevim navodima najbolje potvrđuje podatak da je toj otočnoj tvrtki ovo bio već četvrti uspješno zaključeni projekt »povlačenja« bespovratnih potpora iz različitih europskih izvora.


– Sveukupno, do sad smo već uspjeli uspješno i pozitivno zaključiti čak četiri kandidature te na taj način svoj poslovni zamah i rast pripomoći s više od 300.000 bespovratnih eura, pohvalio nam se član uprave Dinocopa.


Njegovom ali i vičnošću konzultanata angžairanih u iznalaženju i korištenju raspoloživih izvora (su)financiranja njihovih projekata EU sredstvima ta je tvrtka u posljednjih nekoliko godina uspjela dobiti 85-postotno pokriće troškova uvođenja ISO sustava 9001 i 14001 u svoje poslovanje, potom još i 70-postotnog sufinanciranja troškova projekata povećanja prisutnosti na tržištu kroz izradu poslovnih web stranica jednako kao i projekta povećanja konkurentnosti tvrtke primjenom IKT-tehnologije, a koji je iz EU strukturnih i investicijskih fondova posredstvom Operativnog programa konkurentnost i kohezija bio sufinanciran u čak 90-postotnom udjelu.


Dvije nove prijave


Predstavljajući nam novi, suvremeni valjak koji je među ostalim opremljen i uređajem za mjerenje, odnosno kontrolu sabijenosti zavaljane podloge, Dejan Toić je istaknuo i da, poučeni dosadašnjim pozitivnih iskustvima, u spomenutoj tvrtki planiraju nastaviti koristiti raspoloživa sredstva iz fondova EU-a u unapređivanju i razvijanju svoga poslovanja. Doznali smo da su već u ovom trenutku u »postupku« dvije njihove nove aplikacije, odnosno natječajne prijave.


– Zapravo, samo u jednom slučaju naša prijava nije dobila pozitivan ishod, ustvrdio je naš sugovornik pozvavši male i srednje poduzetnike ali i obrtnike s otoka da, poučeni njegovim pozitivnim iskustvom, ozbiljno razmisle o korištenju »sufinancijerskih« razvojnih projekata i programa koji, zaključio je, uopće nisu »bauk« ni problem, naravno, uz dobru pripremu kvalitetnih projekata, ali i striktno pridržavanje baš svih propisanih natječajnih uvjeta.