Prepisivačina

Diletantski dokument pun pogrešaka: Usvojena copy-paste strategija razvoja Lopara

Ivor Balen

Foto I. Balen

Foto I. Balen

Obrukali su se autori Strategije koji su, uz mnoštvo pogrešaka, živom proglasili i Talasoterapiju, ugašenu prije dvadesetak godina, ali i vijećnici koji su izglasali dokument, jer će na temelju njega dobiti određeni broj bodova za EU fondove



LOPAR Strategija razvoja Općine Lopar za razdoblje od 2016. do 2020. godine prihvaćena je na sjednici Vijeća održanoj prošli tjedan, iako je krcata netočnih podataka u tolikoj mjeri da se taj rad može nazvati diletantskim. Nositelj projekta zagrebački Dekleva consulting d.o.o, izrađivač porečki Adria Bonus d.o.o. i suradnici, Visoka poslovna škola Višnjan i Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, utemeljili su svoje zaključke između ostaloga i na nizu zastarjelih podataka, od kojih su neki stari i više desetljeća.


Hrpa »bisera«


Na primjer, piše u strategiji na kojoj bi se trebala temeljiti budućnost Lopara i Loparana: »Na Rabu djeluje i Talasoterapija (kao odjel Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba) koja vrlo uspješno liječi bolesnike s bolestima dišnih organa i srca, te one kojima je potreban oporavak nakon operativnih zahvata. Mogućnosti suradnje rapske turističke privrede i Talasoterapije su višestruke, posebno izvan glavne turističke sezone.« I sve bi to bilo u redu da rapska Talasoterapija nije zatvorena već 20-ak godina, još tamo od sredine devedesetih. Ne samo da je zatvorena, nego se zgrada nekadašnje Talasoterapije pretvorila u lokalno palitsko ruglo, ruševinu obraslu raslinjem i ispisanu grafitima.


Neki od ostalih »bisera« koje se može pronaći glase ovako: »Trajekti rapskog prijevozničkog poduzeća plove na liniji Mišnjak-Jablanac«. Točno je da plove na liniji Mišnjak-Stinica. »Otok Rab je danas pomorskim putem povezan i stalnom linijom (brza pruga) koja povezuje Rijeku i Dubrovnik«. Točno je da je linija Rijeka-Dubrovnik ukinuta još 2012. godine. »Rapska plovidba trenutno posjeduje četiri trajekta: Rabljanka, Otoci, Jadranka i najnoviji Rab I.« Točno je pak da Rapska plovidba trenutno posjeduje četiri trajekta, ali njihovi nazivi su Rab, Sveti Kristofor, Sveti Marin i Barbat, dakle tri potpuno druga trajekta i jedan kojeg su izrađivači »pogodili«, samo mu je naziv promijenjen iz Rab I u Rab. Potom: »Sezonska veza Raba i kopna postoji i preko trajektne veze Lopar-Baška.« Točno je da postoji veza preko linije Lopar-Valbiska, i nije sezonska, nego cjelogodišnja. I tako dalje.


– Ovaj dokument je užas. Kamo god takneš su greške. Evidentno je da izrađivač ne poznaje situaciju na Rabu. Kako mogu napisati da imamo talasoterapiju, brzu liniju i trajekt Lopar-Baška? Nas će netko sutra pitati jesmo li ovo pročitali. Očigledno se radio »copy-paste«, rekao je Marin Lazarić, vijećnik oporbenog SDP-a, dodavši da mu smeta i to što među suradnicima na projektu nije bilo nikoga iz Lopara.– Smatram da se trebalo mnogo dublje i sistematičnije pristupiti izradi jednog ovakvog dokumenta. Trebalo je uključiti predstavnike gospodarstva, malog i velikog poduzetništva i udruga i rad tematski izbrusiti. Usvajamo strateški dokument, a onoga tko je to izradio, Dekleva consulting, njih nema. Ovaj sistem rada – ‘ajmo prihvatiti pa će se ispraviti, ne bi trebao proći. Zašto do sada nismo dostavljali primjedbe? Još jednom razmotrite svoju odluku. Dajmo se skoncentrirajmo i budimo odgovorni prema budućnosti općine, rekao je Lazarić.

Mora proći




Vladajući su se složili da dokument ima nedostataka, ali su ga svejedno izglasali.


– Ovaj dokument nam je važan da se dobije određeni broj bodova za EU fondove. Slažem se s većim dijelom primjedbi. Slažem se i da su predstavnici izrađivača trebali biti danas ovdje. Pitali su da li je nužno da prisustvuju, rekao sam da nije. Ima ovdje i dobrih podataka o stanovništvu, prihodima, analizi, ali sigurno da ima prostora za poboljšanje. Dokument nije loš, a da je odličan – nije. Uzet ćemo obavezu godinu dana da ono što nije dobro ispravimo, dakle da ga prihvatimo uvjetno uz kontroling godinu dana, rekao je načelnik Alen Andreškić. Predsjednik Vijeća Damir Paparić također se složio da dokument, pa kakav bio da bio, mora proći. – Vidjeli smo greške, ali dokument nam je neophodan za natječaj, jer će nas pitati gdje nam je, rekao je Paparić.Većina vijećnika podigla je ruke na »tko je za«, pa je strategija razvoja Općine Lopar 2016.-2020. glatko prošla. Protiv je bio samo Marin Lazarić, dok su ostali oporbenjaci bili suzdržani.