Jubilarno izdanje

Deset godina Otočne rožice: Zrelost Rožice potiče osnivanje vrtlarske obrazovne ustanove

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Turistička zajednica otoka Krka  promišljeno promiče  interveniranje u prostore okućnica i prirodni sklad otoka Krka



DOBRINJ U ugodnom i domaćinskom ozračju dobrinjskog Doma sredinom proteklog tjedna održana je svečanost dodjele nagrada najboljim otočnim vrtlarima i vrtlaricama – laureatima jubilarnog, desetog izdanja »Otočne rožice«. Završnica manifestacije koja već godinama potiče i promiče promišljeno i održivo »interveniranje« u ljepotu i prirodni sklad prostora u kojem stalni ali i oni povremeni žitelji otoka Krka žive, po već uhodanom običaju, upriličena je uoči blagdana sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode. Organizaciju te sad već tradicionalne akcije i ovog puta potpisuje Turistička zajednica otoka Krka, krovna institucija krčkog turizma u okrilju koje se, prenijela nam je to i njena direktorica mr. sc. Majda Šale, pridonosi sveukupnom pa tako i turističkom pozicioniranju otoka Krka kao uredne, skladne te prirodi i održivom razvoju okrenute destinacije.


Nagrade cvjetnim i zelenim oazama


Nagrade najboljim, najvještijim ali i najustrajnijim kreatorima pravih malih cvjetnih i zelenih oaza kojima, djelom zahvaljujući i ovoj sveotočnoj akciji, naš najtursitičkiji otok danas obiluje i ovog su puta, u društvu domaćina netom održane »cvjetne fešte« – dobrinjskog načelnika Nevena Komadine i operativne čelnice TZO Krka, uručivali i zamjenik predsjednika TZ otoka Krka, Anton Bolonić jednako kao i mr. sc. Dobrila Kraljić, iskusna hortikulturalna stručnjakinja te ujedno i predsjednica sedmeročlanog stručnog povjerenstva zaduženog za obilaske, razglede i (pr)ocjene dostignuća otočnih vrtlara-amatera.


Na koncu, najboljim i najskaldnijim »klasičnim vrtom« u jakoj konkurenciji dojmljivih hortiklulturnih ostvarenja, proglašen je onaj Vlaste Mijić iz Svetog Vida Dobrinjskog. Drugo mjesto u istoj kategoriji pripalo je pak Slavku Afriću iz Pinezića dok je treće mjesto svojim vrtlarskim umijećem zaslužila Marica Lončarić iz Šila. U kategoriji »održivih vrtova« najuspjelijom i najdopadljivijom proglašena je okućnica objekta Puntara Gordana Helingera, za čijim je mediteranskim vrtom nagrađen još i onaj drugoplasiranog Marka Anića iz Vrbnika, te trećeplasirane Meri Gršković, također iz Vrbnika. Najljepšim i najšarenijim balkonom, složnom ocjenom ocjenjivača, proglašen je onaj cvijećem ispunjeni vrbničke konobe »Luce«. Druga nagrada pripala je pak Silvani Gržetić Goić iz Njivica, a ona za treće mjesto u »balkonsko-terasnoj« kategoriji Vrbenki Vjeri Hodanić.

Sve ljepše uređene okućnice


Članovi sedmeročlane stručne ocjenjivačke komisije (koju su uz Dobrilu Kraljić činili još i njene kolege iz branše – Hrvoje Skorup, David Mrakovčić i Ivica Brozić te uz njih još i Ivan Jurešić (Ponikve eko otok Krk), predsjednica Strukovne skupine obiteljskog smještaja otoka Krka Slavica Grgurić te direktorica TU TZO Vrbnik, Sanja Polonijo) tijekom ljetne su sezone imali pune ruke posla oko obilaska i ocjenjivanja kandidiranih vrtova, balkona i balatura među kojima, potvrdio je to u svom inspirativnom prigodnom govoru i član povjerenstva – Hrvoje Skorup, odabrati najbolje nije bilo ni lako, niti jednostavno.




– Ono što nedvojbeno jest veliko postignuće ove tradicionalne manifestacije kojom se ponosimo i u koju nam se iz godine u godinu priključuje sve veći broj otočnih »vrtlara i cvjećara«, naglasila je mr. Šale, spoznaja je da se virus uljepšavanja i obogaćivanja prostora koji nas okružuje polako ali sigurno proširio otokom, svim njegovim mjestima, čak i onim najizoliranijim i od turističke vreve najudaljenijim u kojima iz godine u godinu pronalazimo sve ljepše i dojmljivije uređene okućnice.


Sve to naš otok, kao područje koje je ostvarenjem trećine županijskog te gotovo 7 posto nacionalnog turističkog prometa i sad pozicionirano na mjesto jednog od najznačajnih čimbenika domaćeg turizma, čini atraktivnijom i poželjnijom destinacijom, zaključuje direktorica TZ otoka Krka. Šale se pri tom složila i s ondje izrečenom ocjenom zamjenika predsjednika TZ otoka Krka Antona Bolonića koji je ustvrdio da je turizam »krčka prošlost, današnjica ali i budućnost«.


»Klasifikacijski okviri«


Deset godina održavanja ove manifestcije odnosno ocjenjivačke akcije veliko je i vrijedno postignuće koje nas obvezuje i tom projektu, ali i njegovim ciljevima, u budućnosti kanimo pristupati još sustavnije. Uspjehom ove akcije držim i činjenicu da su članovi povjerenstva u svakoj godini njena održavanja imali potrebu prošetati cijelim otokom što govori o prihvaćenosti »Otočne rožice« kod žitelja baš svih djelova otoka Krka, jednako kao i u podatku da svih godina njena održavanja bilježimo konstatan broj prijavljenih sudionika.


Šale kaže i da važnim iskorakom u organizaciji i provedbi akcije drži i podjelu nekad jedinstvene konkurencije u više zasebnih kategorija pa se danas tako odvojeno promatraju i vrednuju postignuća otočanki i otočana u kategorijama klasičnih ali i održivih vrtova, a u nekim izdanjima otočne rožice i u kategorijama javnih površina odnosno hortikulturalnih detalja.


U tom smislu i u idućim godinama kanimo dodatno razraditi i obogatiti taj »klasifikacijski okvir« ali jednako tako, u suradnji s lokalnim TZ-ima ali i brojnim drugim otočnim institucijama, i nastaviti raditi na dodatnom educiranju i stručnom potpomaganju sudionika ove akcije kao i svih koji s njima djele ljubav prema lijepom, zelenom, cvjetnom i skladnom. A upravo takav je, zahvaljujući radu i trudu silnog broja pojedinaca uključenih u ovu akciju, s vremenom postao i cjeli ovaj otok, zaključila je uspjehom i odjecima 10. »Otočne rožice« i više no zadovoljna direktorica TZ otoka Krka.



Spomenimo i da je posebnom pohvalnicom, za zamijećeni »vrtlarski« trud i zalaganje nagrađena i Puntarka Marica Žagar, a praznih ruku nije ostao niti dobrinjski općinski čelnik kojemu je direktorica Šale staklenu statuu s logom ove otočne akcije uručila »na račun« općinskog pomaganja provedbe te akcije ali i odlične organizacije završne svečanosti. Spomenimo i da je okupljanje u dobrinjskom Domu svirkom uljepšao i obogatio Mario Šimunović, majstor klasične gitare.Nije na odmet spomenuti i da, sukladno planovima otočnog TZ-a, Otočna rožica ide dalje pa će se njeni najuspješniji sudionici dogodine, početkom listopada, okupiti u Vrbniku.


Prenoseći okupljenima svoje i dojmove njenih kolegica i kolega, članova stručnog povjerenstva (kojima je fotografskim bilježenjem najljepših veduta u akciju uključenih vrtova, cvjetnjaka i balkona i ove godine pomagao Valter Stojšić), mr. sc. Dobrila Kraljić posebno je ukazala na danas već dobro vidljivu »zrelost« značajnog broja otočnih vrtova dostignutu dugogodišnjim ustrajnim radom i trudom njihovih vlasnika.


Apostrofirala je i sve evidentnije i rasprotranjenije uvažavanje podneblja i klimatskih uvjeta u kojima se krčki vrtovi stvaraju i njeguju kao i sve zamjetnije, hvale i pažnje vrijedne trendove vezivanja i spajanja oku ugodnog zelenila na privatnim, s onim zasađenim ili pak pažljivo i planski odnjegovanim na javnim površinama. – Mislim da nam i ovogdišnja »Otočna rožica« daje pravo vjerovati da smo na pravom putu ali i tvrditi da je ovaj otok spreman i zreo da na svom području ustroji kakvu »vrtlarsku obrazovnu ustanovu«, zaključila je predsjednica stručnog povjerenstva.