Svečana sjednica

Dan općine Punat: Lovcima Jastreba nagrada za 50. rođendan

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Andrinja je obilježena nizom događanja, čiji je vrhunac bila sinoćnja dodjela nagrada i zahvalnica Općine, kao i današnje svečano otvorenje novog boćališta i slavlje »Jastreba« te sutrašnji Kup Andrinje i komedija »Muška Pašteta«



PUNAT  Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Punta, koja je tijekom jučerašnje večeri održana u velikoj sali Narodnog doma, proslavljena je Andrinja – Dan općine i Župe Punat. Višednevno obilježavanje svetkovine zaštitnika te krčke lokalne jedinice, po dobrom starom običaju, otvoreno je nizom prigodnih sportskih, kulturnih i zabavnih događanja kakvima Puntari već tradicionalno obilježavaju »svoj dan«.


Andrinjsko feštanje tako su najprije, još protekle nedjelje, žitelji i predstavnici lokalne uprave otvorili predstavljanjem knjige »Izabrana djela Nikole Bonifačića Rožina« koja je upriličena u galeriji Toš, a koji dan kasnije na istom mjestu i izložbom radova polaznika Dječjeg vrtića »Lastavica« nazvanom »Biseri Punta«. U program slavljenja dana svoje župe i Općine Puntari su uvrstili i svečano misno slavlje tijekom kojeg je, u župnoj crkvi Svete Trojice, za đakona (dan prije jučerašnjeg, općinskog slavlja) zaređen Josip Karabaić.



Kao i uvijek, svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočili su i predstavnici svih ostalih krčkih lokalnih jedinica, ali i čelnici s Puntom pobratimljenih općina, među ostalima i slovenskog Kostela, talijanske Općine Forcolo te Općine Tovarnik. U ime PGŽ-a, domaćine i goste proslave pozdravio je predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić. 





Nagrade i priznanja


Onaj »najformalniji« dio andrinjskog slavlja, obilježen svečanom sjednicom Općinskog vijeća, i ovog je puta kulminirao podjelom općinskih nagrada, odnosno javnih priznanja. Iz ruku predsjednika Općinskog vijeća dr. Gorana Gržančića i načelnika Marinka Žica, godišnjom nagradom Općine nagrađeno je Lovačko društvo »Orebica« – Lovna jedinica »Jastreb« Punat koja ove godine obilježava 50. obljetnicu uspješnog rada.


Nakon što je predsjednik društva, Gregor Žic, preuzeo zasluženo priznanje, zahvalnicom Općine nagrađeni su i članovi klape »Rašketa« koja je upravo proslavila 20. godišnjicu djelovanja, kao i Samostan Blažene Marije Terezije od svetog Josipa. Općinari ni u ovoj prilici nisu zaboravili nagraditi i najboljeg učenika pa je tako naj-srednjoškolcem proglašen lanjski maturant Boris Žic, zahvaljujući odličanom uspjehu kroz sve godine školovanja u Tehničkoj školi za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci.


Ispunjen vikend


 Plaketama su u najveselijem dijelu općinskog slavlja nagrađeni i i najuspješniji sportaši – karatisti Stella Polonijo, Nola Magašić, Patricia i Gloria Olić, Bruno Brnjaković i Vigo Nadal Buweden, sportski ribolovac Luka Pejaković, streličar Nino Karabaić te atletičar Fran Bonifačić.


Obilježavanje Andrinje nastavlja se i tijekom vikenda pa će tako već danas (subota) prigodnom svečanošću u središtu Punta biti otvoreno, a turnirom i »u pogon« stavljeno novo boćalište BK-a »Punat«.


Svečanom skupštinom LD-a »Jastreb« u Narodnom domu će u večernjim satima biti proslavljena i vrijedna obljetnica puntarskih lovaca, a u samoj završnici obilježavanja Andrinje, u nedjelju ujutro bit će organiziran i »Kup Andrinje« – natjecanje u udičarenju s obale. U večernjim satima će pak u velikoj sali Narodnog doma biti upriličena i komedija »Muška Pašteta« kojom će Puntarima sve najbolje u povodu obilježavanja svetkovine njihovog nebeskog zaštitnika poželjeti članovi zagrebačkog Diletantskog kazališta »Pentravci«.