Turistička zajednica grada Krka

DAR IZ KRKA Životi nebeskih zaštitnika otoka kao inspiracija za suvenire

Mladen Trinajstić

Hodočasnička putovnica kojom su sudjelovanje u prvom Camino tjednu potvrđivali sudionici / Foto I. GRŽETIĆ

Hodočasnička putovnica kojom su sudjelovanje u prvom Camino tjednu potvrđivali sudionici / Foto I. GRŽETIĆ

U »svetačkoj tematici« naći će se sigurno zanimljivih, atraktivnih i neobičnih načina suvenirskog tematiziranja života gradskih zaštitnika sv. Kvirina i sv. Lovre, ali i ostalih svetaca čija je poveznica s Krkom i Krčanima široj javnosti manje znana



KRK  Nastavljajući organizirana nastojanja stvaranja bogate i šarolike palete originalnih, ali i kvalitetnih suvenira grada Krka, turistička zajednica tog otočnog grada raspisala je deveti natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će, ako zadovolje stroge propozicije natječaja, a potom i kriterije stručnog povjerenstva, već idućeg ljeta biti označeni zaštićenom markicom »Dar iz Krka«.


Tom oznakom do sad je već označeno i tržištu predstavljeno mnoštvo najrazličitijih ukrasno-dekorativnih, uporabnih pa čak i prehrambenih proizvoda, onih i onakvih s kakvima se Krčani, a s njima i krčki turistički djalatnici zapravo i žele predstavljati svojim svake godine sve brojnijim turističkim posjetiteljima.


Osim inzistiranja na orginalnosti i izvornosti, organizatori natječaja i vlasnici zaštićenog branda »Dar iz Krka« u svim prethodnim godinama provođenja tog hvalevrijednog projekta inzistirali su i na kvaliteti izrade suvenira, ali i njihovoj povezanosti s gradom i otokom Krkom, i to najčešće kroz materijale od kojih su takve »memorabilije« izrađene, jednako kao i kroz teme, odnosno motive koje predstavljaju.


Svetačka tematika




Tako je i ovog puta, u sad već devetom »krugu« natječaja za rješenja novih krčkih suvenira – uz uobičajene kriterije povezane s potrebom predstavljanja nekog dijela umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentiranja njegove materijalne, nematerijalne ili pak prirodne baštine – određeno da će se u ovom natječajnom sazivu tražiti i vrednovati najbolja rješenja interpretiranja specifične ikonografija te s njima povezane simbolike svetaca – lokalnih patrona, odnosno nebeskih zaštitnika grada i otoka Krka, kao i svih onih čiji se motivi mogu na tom otoku pronaći.


Zaštitnik grada Krka - sveti Kvirin mogao bi postati motivom nekog novog "Dara iz Krka" / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Zaštitnik grada Krka – sveti Kvirin mogao bi postati motivom nekog novog "Dara iz Krka" / Foto Mladen TRINAJSTIĆ



– Ovogodišnji natječaj, uz sve one već uobičajene kriterije, prednost će davati onim suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti grada Krka, uzimajući u obzir njegovo povijesno nasljeđe, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost prirodnih ambijenata, ističe predstavljajući nam novi krug tog natječanjog postupka Nataša Jurina, direktorica TU TZG-a Krka.


– Vodeći se novom krčkom manifestacijom, Camino tjednom, kojom je početkom listopada prošle godine, slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza otoka Krka započelo obilježavanje prve službene hrvatske Camino rute kao dijela europske mreže hodočasničkih putova sv. Jakova, naglasak u ovom natječaju stavljamo na kreativne radove inspirirane životima svetaca na bilo koji način povezanih s gradom i otokom Krkom, nastavlja Jurina.


Ekološki prihvatljivo


Uvjerena da će se u »svetačkoj tematici« naći mnoštvo zanimljivih i inspirativnih »momenata«, čelnica gradskog TZ-a pretpostavila je i da će umjetnici i kreativci koji su se i do sad u taj projekt uključivali, i ovog puta naći mnoštvo zanimljivih, atraktivnih i neobičnih načina suvenirskog tematiziranja svih s gradom i otokom Krkom povezanih svetaca, kako onih najpoznatijih poput gradskih zaštitnika svetog Kvirina i Lovre, tako i svih onih čija je poveznica s Krkom i Krčanima široj javnosti manje znana, a u red kojih se mogu uvrstiti sveti Franjo Asiški koji je u jednom svom putovanju navodno posjetio grad Krk, ali i sveti Marko koji je s Krkom i Krčanima povezan kroz sveprisutnu ostavštinu Mletaka.


Nataša Jurina / Foto M. TRINAJSTIĆ


Nataša Jurina / Foto M. TRINAJSTIĆ



– Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički i gastroproizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički materijali i multimedija odnosno fotografije i videomaterijali, nastavlja Jurina, ističući da će, kao i do sad, kod vrednovanja pristiglih rješenja posebna pažnja biti poklonjena korištenju ekološki prihvatljivih, odnosno za otočno podneblje karakterističnih materijala.


Podsjećajući da će natječaj biti otvoren sve do prvog dana ožujka do kad je uz svu natječajem propisanu dokumentaciju potrebno priređivačima dostaviti suvenirske prijedloge, Jurina je istaknula i da će svi odabrani novi »Darovi iz Krka« potom biti uključeni u višejezični katalog kojim se na jednom mjestu predstavljaju svi takvi suveniri, jednako kao i njihovi autori, odnosno proizvođači.