Prepoznatljivi

Cres proslavio dan grada

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Suradnja i zajedništvo kao temelj naše politike te iznimno zalaganje svih naših djelatnika rezultirali su realizacijom projekata ne samo lokalne i nacionalne važnosti, već i europskog značaja – rekao je gradonačelnik Kristijan Jurjako tijekom svog tradicionalnog obraćanja



CRES – Iako smo po broju stanovnika jedan od dva najmanja grada u Hrvatskoj, suradnja i zajedništvo kao temelj naše politike te iznimno zalaganje svih naših djelatnika rezultirali su realizacijom projekata ne samo lokalne i nacionalne važnosti, već i europskog značaja. Grad Cres postao je prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi – rekao je gradonačelnik Kristijan Jurjako tijekom svog tradicionalnog obraćanja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Cresa, održanoj povodom Dana Grada.


Cesta za Porozinu


Naveo je dužnosnike koji su prošle godine posjetili Cres, od europskog povjerenika Christosa Stylianidesa, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te više ministara, što pokazuje da se na otoku provode mnogi značajni projekti. Neke od njih je i nabrojao: energetska tranzicija cresko-lošinjskog arhipelaga, energetska obnova Grada Cresa, novi sustav odvojenog prikupljanja otpada, izgradnja ceste OU7 na Melinu, energetska obnova škole, dogradnja dječjeg vrtića Girice, izgradnja reciklažnog dvorišta Pržić, sanacija postojećeg odlagališta otpada, dogradnja zapadne obale te projekt Value, koji se većinom provode europskim sredstvima.


Nakon što je početkom godine uređena pristupna cesta trajektnom pristaništu Porozina, najavio je da će se ove godine raspisati natječaj i ugovoriti radovi na rekonstrukciji nova četiri kilometara otočne magistrale prema Porozini.




– Sva naša ulaganja u mlade i školstvo pridonijela su prestižnom priznanju »Najbolji mali grad u kategoriji obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika« koje dodjeljuju Jutarnji list i portal Gradonacelnik.hr, a Institut za javne financije opet nas je svrstao u najtransparentnije gradove u Hrvatskoj – spomenuo je Jurjako te nabrojao važne manifestacije koje su lani uspješno realizirane: Lubeničke večeri, Dani Frana Petrića, Creski anali te prvi put Creski kaić. Naglasio je da Grad Cres dobro surađuje u raznim asocijacijama kao što su Udruga gradova, LAG Kvarnerski otoci, LAGUR Vela vrata te zaključio da su svi navedeni uspjesi rezultat rada svih stanovnika Grada Cresa.


Priznanja zaslužnima


U svom se govoru na proteklu godinu osvrnuo i predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević, a okupljene predstavnike gospodarstva, javnog i civilnog sektora pozdravili su saborski zastupnik Tomislav Klarić kao izaslanik predsjednika Sabora, potom zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i međimurski župan Matija Posavec te državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja Spomenka Đurić. U ime svih nazočnih predstavnika gradova i općina pozdravnu riječ uputila je malološinjska gradonačelnica Ana Kučić, a na talijanskom jeziku je pozdravio Alessandro Righi, gradonačelnik grada-pobratima Motta di Livenza.


U skladu s višestoljetnom tradicijom, Dan Grada prilika je za dodjelu priznanja zaslužnim građanima i udrugama. Ove je godine priznanje Frane Petrića dobila profesorica Melita Chiole za predan rad na školovanju mladih u Područnom odjelu Srednje škole u Cresu te obogaćivanju kulturnog i društvenog života Grada Cresa, a priznanje Pro Insula Sekcija »Volontiram, a ne moram« Opće gimnazije za predan humanitarni rad i razvijanje kulture volonterstva. Zahvalnice Grada Cresa dodijeljene su Ruggeru Antoniniću, Marku Capeku, Živku Cunjku, Valentinu Lucisu, Policijskoj postaji Mali Lošinj, Danielu Surdiću, Giannini Sušić, Nikoli Tramontani, Bošku Vunduku i Zlatanu Haviću te posthumno Goranu Toiću.


Zahvaljujući na dobivenom priznanju, profesorica Chiole je naglasila da je osjećala svojom dužnošću dati najviše što može da srednja škola ne samo opstane, već bude najbolja, dok je priznanje Pro insula preuzela voditeljica nagrađene gimnazijske sekcije Sonja Pokupec Salković.


– Kroz sekciju je tijekom proteklih desetak godina prošlo 400-tinjak učenika. Velik je to broj za našu malu sredinu. Usuđujem se reći da smo našim akcijama pokazali da ipak nismo tako mali i to zahvaljujući mladim ljudima koji s puno žara sudjeluju u našim aktivnostima. Volonteri čine ovaj svijet boljim – rekla je Pokupec Salković, a u ime svih dobitnika zahvalnica, zahvalio se Daniele Surdić.