Bodulija drugi put zaredom među najboljim otočnim turističkim odredištima Europe

Condé Nast Traveler: Otok Krk pod ruku s Elbom, Santorinijem i Caprijem

Mladen Trinajstić

Čitatelji »Condé Nast Travelera« su opet visoko rangirali Krk, pri čemu hvale očuvani krajolik, atmosferu i gostoljubivost, a kude ugostiteljsku ponudu i smještaj 



KRK Drugu godinu zaredom, prema izboru čitatelja online magazina »Condé Nast Traveler«, na listi top 10 europskih otoka našao se i otok Krk. Radi se o pažnje vrijednom postignuću objavljenom u publikaciji iz portfelja izdavačke kuće zadužene za prestižna izdanja kao što su The New Yorker, Vanity Fair ili pak Vogue.


Ugledni, globalno čitani savjetnik za putovanja u svojoj anketi kojom ocjenjuje deset najboljih otočnih turističkih odredišta Europe, svrstao je otok Krk na deseto mjesto poželjnosti. Iako je taj laskav čin sasvim sigurno pažnje i ponosa vrijedan, valja napomenuti kako je u lanjskom čitalačkom odabiru naj otočnih destinacija Mediterana Krk zauzeo četvrtu poziciju, koju je te godine Bodulija dijelila s talijanskim otokom Caprijem. 


   Na prvom mjestu ovogodišnje otočne top-liste tog cijenjenog i relevantnog putnog savjetnika našao se grčki Santorini, na drugom je mjestu talijanska Elba, dok je Capri (s kojim je ovog puta desetoplasirani Krk lani dijelio četvrto mjesto) u 2013. »avancao« za jednu poziciju, zasjevši na treće mjesto spomenute top liste.




Krk je i ove godine, baš kao i tijekom lanjskog vrednovanja njegovih pluseva i minusa, najbolje prošao na planu onih njegovih Bogom danih aduta. U ukupnom zbiru taj je kvarnerski otok zaslužio ocjenu 81,3 (od 100 mogućih bodova), a najveći mu je plus (s prosječnom ocjenom 95,2) njegova »scenografija«.


Posjetitelji otoka Krka koji su se odazvali anketi online magazina Condé Nast Traveler s visokih 90,5 ocijenili su i njegovu »ukupnu atmosferu«, a pristojno je (s ocjenom 85,0) u njihovim očima ocijenjena i gostoljubivost otočana, pa donekle i »ponuda« plaža koje su u konačnici zaslužile ocjenu 75,0. 



Po čitateljima Condé Nast Traveler magazina, lista top 10 europskih otoka izgleda ovako: 1. Santorini, Grčka (86,6), 2. Elba, Italija (83,9), 3. Capri, Italija (83,7) 4. Stockholmski arhipelag, Švedska (82,8) 5. Kreta, Grčka (82,8), 6. Mykonos, Grčka (82,8) 7. Lipari, Italija (82,6), 8. Bozcaada, Turska (82,4), 9. Ischia, Italija (81,9) 10. Krk, Hrvatska (81,3).



  


Kiksao smještaj


Ipak, ono u čemu je u određenoj mjeri naš najturističkiji otok i ove godine »kiksao« (u mjeri u kojoj je to bilo zamjetno i lani, op.a.), tiče se ponude zabave koja mu je priskrbila ispodprosječnu ocjenu 72,2. Ukupnu ocjenu najviše su ipak smanjile ocjenovne kategorije kvalitete ugostiteljske ponude koja je ocijenjena s »mršavih« 58,8, ali i smještaja, čija je kvaliteta (pr)ocijenjena s prosječnom ocjenom 58,3!


Kako stoji u kratkom, pratećem tekstu otoka Krka, spomenuti je otok čitateljima on line inačice putnog savjetnika predstavljen kao najpopularniji, ali i najnapučeniji otok hrvatskog dijela Jadrana koji je, ističu urednici, jedan od njihovih čitatelja nazvao i »najboljim mjestom na svijetu«. 


  Maui svjetski naj


Sažimajući ukupne dojmove glasača, provoditelji i organizatori ankete zaključili su da su jače strane Krka njegova prirodna ljepota, raznovrsnost i očuvanost krajolika, ali i kako ovdašnje smještajne mogućnosti, zajedno s ugostiteljskom ponudom, baš i nisu u jednakoj mjeri dojmile njegove posjetitelje.


Spomenimo i kako je u organizaciji Condé Nast Travelera provedeno ocjenjivanje čak 16 tisuća različitih mjesta diljem svijeta i to u različitim kategorijama – destinacija, gradova, otoka, ali i hotela, resorta, krstarenja i aviokompanija te brojnih drugih sličnih kategorija.


Ukupno je prikupljeno čak 1,3 milijuna glasova, a nije na odmet spomenuti i kako je najljepšim te za turistički posjet najugodnijim otokom na svijetu proglašen havajski Maui s prosječnom ocjenom 93,9.