Natjecanje u radu pasa goniča

Četvrti Kup Hrvatskog lovačkog saveza: Goničima ne smeta ni bura ni posolica

Ante Vidović / Zadarski list

Od osamnaest pasa koji su ovdje na kupu proizaći će nekoliko vrhunskih za budućnost, kaže dopredsjednik HLS-a Mladen Balić



NOVALJA  Iznimno težak kamenit teren i jaka bura obilježili su 4. Kup Hrvatskog lovačkog saveza u radu pasa goniča koji je održan u lovištima LD Jarebica iz Novalje.


U uvjetima kada je bura nosila posolicu i ometala mirise, što je psima otežalo potragu za zecom, najbolji na terenu pokazali su se lovci iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su proglašeni ekipnim pobjednicima kupa.


U pojedinačnoj konkurenciji prvak je Ivan Milina iz Dubrovačko-neretvanske županije. 




   Inače, ovo je prvi put da se ovo natjecanje održalo na otoku. 


  Lov »na mjesecu«


Već sam dolazak na lokaciju Zaglava nedaleko od misterioznog Paškog trokuta, otkrio je lovcima kakav težak zadatak čeka njih i njihove pse u potrazi za zecom. Ni jednima ni drugima nije bilo lako u pretraživanju paškog kamenjara dok su bili šibani burom s Velebita. 


   – Ovo je stvarno ekstreman teren. Danas nema sreće, komentirao je Nikola Milina dok je promatrao svoju kuju Astru kako pretražuje paški kamenjar. 


Nikola je bio prvi lovac u prvoj skupini. Drugi lovci odmah su vidjeli što ih čeka na terenu uz komentare da je ovo kraj kao da su na mjesecu. Astra je u dvadeset i pet minuta pretražila ogroman teren, njen rad dobrim je ocijenio i lovno-kinološki sudac Ante Neno Drežančić, ali nije pronašla zeca.


Lokalni stanovnici komentirali su kako zbog posolice zec ide na drugu stranu brda. I Astra je to osjetila te krenula pravim putem, ali vrijeme je isteklo. Neprikosnoveni suci, unatoč upozorenju domaćih ljudi, nisu željeli mijenjati teren kako ne bi drugi natjecatelji bili stavljeni u povoljniji položaj u odnosu na Milina. 



    Lovci Dubrovačko-neretvanske županije ekipni su pobjednici 4. Kupa Hrvatskog lovačkog saveza u radu pasa goniča. Drugo mjesto zauzeli su lovci Ličko-senjske županije, a treće Šibensko-kninske županije. 


Pojedinačno je najbolji Ivan Milina iz Dubrovačko-neretvanske županije, drugi je Berislav Badurina iz Ličko-senjske, a treći je Joso Perica iz Šibensko-kninske županije.



  


Bogata lovišta


– Znali smo da će uvjeti biti teški s obzirom na godišnje doba kada se održava natjecanje. Teren je bogat zečevima, ali i iznimno zahtijevan. Psi s mekim šapama ne mogu puno pokazati na tvrdom terenu, bez obzira na njihove istaknute noseve i želju za gonjenjem zeca. Ipak sam zadovoljan jer će od osamnaest pasa koji su ovdje na kupu proizaći njih nekoliko vrhunskih za budućnost, da imaju dobar genski materijal za unaprjeđenje lovačkih pasa kod nas, kaže dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Mladen Balić. 


   Natjecanje su na terenu organizirali lovci Lovačkog saveza Ličko-senjske županije u suradnji s lovcima iz Novalje. Kup su na terenu pratili i predsjednik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mićo Svetić i predsjednik Nadzornog odbora Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković.


Organiziranje kupa na otoku Pagu zasigurno će doprinijeti popularizaciji paških lovišta koja su poznata po tome da su bogata zečevima, osobito lovišta na prostoru općine Kolan. Lovstvo danas ima sve veći značaj kako u očuvanju okoliša i prirode tako i u razvoju turizma.