26 otoka

ČISTA ENERGIJA ZA EU OTOKE Unija izabrala Cres i Lošinj za projekt energetske tranzicije

Mladen Trinajstić

EU je pokrenuo tranzicije većeg broja otočnih zajednica na čiste izvore energije / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

EU je pokrenuo tranzicije većeg broja otočnih zajednica na čiste izvore energije / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Zahvaljujući ovom europskom projektu, provest ćemo aktivnosti koje će pridonijeti potpunoj dekarbonizaciji otoka – rekao je gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako



CRES/MALI LOŠINJ Jučer je 26 europskih otoka, među njima Cres i Lošinj, službeno započelo tranziciju prema čistoj energiji uz potporu inicijative »Čista energija za EU otoke« koju provodi Tajništvo za otoke pri Europskoj komisiji.


U prvoj će fazi cresko-lošinjsko otočje zajedno s Aranskim otocima iz Irske, grčkim Sifnosom, Culatrom iz Portugala, Salinom iz Italije i španjolskim otokom La Palma do ljeta ove godine izraditi i objaviti svoje planove tranzicije prema čistoj energiji, stoji u priopćenju Tajništva za EU otoke.


Drugih 20 otoka, među kojima su i Hvar, Brač te Korčula, pratit će iskustva šest otoka-predvodnika i svoje planove energetske tranzicije donijeti do ljeta 2020. godine.




– Ovih 26 odabranih otoka iskazuje izvanredan potencijal i entuzijazam za razvoj snažne i dugotrajne suradnje među dionicima oko tranzicije prema čistoj energiji. Krenuvši ovim putem, ne samo da će postati energetski neovisniji i napredniji, nego će također pružiti inspirativne primjere za druge otoke i Europu u cjelini. To će zauzvrat pomoći Europskoj uniji u ostvarenju svojih ambicioznih klimatskih i energetskih ciljeva – izjavio je Dominique Ristori, generalni direktor Opće uprave za energetiku Europske komisije.


Nova zapošljavanja


U EU postoji više od 2.200 naseljenih otoka, od kojih neki nisu spojeni na elektroenergetsku mrežu na kopnu. Unatoč obilju obnovljivih izvora energije, poput energije vjetra, sunca i valova, mnogi od njih trenutno ovise o skupom uvozu fosilnih goriva za svoju opskrbu energijom. Tranzicija prema čistoj energiji može pomoći otocima ne samo da postanu samodostatniji i prosperitetniji, već može stvoriti i nove prilike zapošljavanja u svojim zajednicama.



– Ovo je iznimno priznanje i potvrda za sve što smo do sada činili na području energetike, ali i dodatni poticaj da se u tom smjeru nastavimo ozbiljno razvijati. Konačni cilj nam je energiju proizvoditi i zadržati je na otoku. Neke projekte smo već pokrenuli, poput stvaranja preduvjeta za fotonaponsku elektranu na Unijama koju razvijamo kroz projekt Samoodrživog otoka Unije, razvoja širokopojasne infrastrukture, pametnog upravljanja vodoopskrbom i komunalnim uslugama. Sve naše zgrade imaju energetske preglede, postavljamo prvu elektropunionicu za automobile, bicikle i motore, sufinanciramo zamjenu azbestnih krovova našim sugrađanima, potičemo ih da ugrađuju solarne panele na vlastite obiteljske kuće, sufinanciramo kamate za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Ideja je puno i vjerujem da ćemo ih u suradnji s Tajništvom za otoke EU uspješno realizirati – izjavila je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić. (B. Pu.)



Cilj inicijative »Čista energija za EU otoke« jest pružanje stručne pomoći što većem broju europskih otoka u tranziciji prema čistoj energiji. Na temelju prethodnih iskustva s uspješnim tranzicijskim procesima, poznato je da je tajna uspjeha u uključivanju svih razina upravljanja otocima, od građana, preko općina, lokalnih tvrtki i škola, pa sve do relevantnih dionika s kopna kako bi zajedno oblikovali vlastitu tranziciju.


Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, na čiju je inicijativu osnovano Tajništvo za otoke, pozdravio je odluku Tajništva.


– Otoci postaju sve vidljiviji na europskoj agendi. Podrška za 26 otoka diljem Unije važan je korak u tome da otočne zajednice postanu lučonoše tranzicije prema čistoj energiji. To je prvi, ali važan korak u osiguravanju trajne pomoći EU otocima – rekao je Picula i čestitao svima koji su se uključili u proces energetske tranzicije.


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Ovih 26 otoka odabrano je na temelju njihovog potencijala za uspostavu kvalitetnog tranzicijskog procesa uz potporu Tajništva. Kako bi poslužili kao inspirativni primjeri za što veći broj europskih otoka u nadolazećim godinama, posebna pozornost posvećena je uključivanju otoka koji pokrivaju širok raspon geografskih i kontekstualnih uvjeta.


Zajednička vizija


U ime cresko-lošinjskog otočja prijavu na natječaj Tajništva podnijela je Otočna razvojna agencija (OTRA), tvrtka u vlasništvu gradova Cres i Mali Lošinj. Uloga Otre jest okupiti sve dionike iz javnog, privatnog i civilnog sektora te koordinirati izradu programa tranzicije prema čistoj energiji cresko-lošinjskog otočja uz tehničku pomoć Tajništva, objasnio je njezin ravnatelj dr. Ugo Toić.


Ana Kučić i Kristijan Jurjako, snimio Walter SALKOVIĆ


Ana Kučić i Kristijan Jurjako, snimio Walter SALKOVIĆ



– Sudjelovanjem u ovoj inicijativi lokalnim zajednicama s cresko-lošinjskog otočja pružit će se prilika za izradu zajedničke vizije održive energetske budućnosti naših otoka i sveobuhvatnog programa energetske tranzicije. Cres svoj razvoj vidi isključivo kao ekološki održiv te stoga provodimo niz mjera koje to dokazuju. U tijeku je projekt zamjene kompletne rasvjete ekološki prihvatljivijom, a uskoro na Cresu počinje izgradnja sunčane elektrane, najveće u Hrvatskoj. Zahvaljujući ovom europskom projektu, provest ćemo aktivnosti koje će pridonijeti potpunoj dekarbonizaciji otoka: proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, grijanje, hlađenje, prijevoz unutar otoka te prijevoz među otocima i prema kopnu. Bit će to također prilika za ispitivanje, odnosno primjenu tzv. pametnih rješenja u različitim sektorima kojima će se unaprijediti kvaliteta življenja, ali i pridonijeti globalnom smanjenju klimatskih promjena te u konačnici dodati vrijednost turističkoj destinaciji – rekao je gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako.