Najbodul

Borislav Jelušić ili Rado Žic Mikulin? Bira se osoba godine Krka

Mladen Trinajstić

Borislav Jelušić i  Prim. dr. sc. Rado Žic Mikulin / Foto: M. TRINAJSTIĆ,  M. KIRINČIĆ

Borislav Jelušić i Prim. dr. sc. Rado Žic Mikulin / Foto: M. TRINAJSTIĆ, M. KIRINČIĆ

Akcija je pokrenuta još 2011. godine kad je laskavu titulu ponijela Krčanka Miranda Šebelja, a slijedili su je Petar Bajčić, Anton Juranić–Pivac, Mirjana Skomeršić, Ivan Šabalja, Goran Marević, Svjetlana Vrkljan-Radovčić te Petar Kopanica



KRK – Sve je spremno za još jednu, sad već devetu po redu akciju odabira osobe godine otoka Krka. Tradicionalni izbor koji, uvijek u predbožićno vrijeme, organiziraju predstavnici Multimedijalne udruge »Krčka beseda« i nezavisnog internetskog portala Otok-krk.org, uskoro će iznova i službeno krenuti, i to nakon što je ovih dana formalno zaključen postupak prijavljivanja kandidata koji će konkurirati za titulu najotočana 2019. godine.


Za nositelja prestižnog i laskavog »naj-naslova« koji će, laureatu ovogodišnjeg izbora predati njegov aktualni nositelj Petar Kopanica, ove će godine konkurirati dva kandidata – Borislav Jelušić iz Baške te Rado Žic Mikulin iz Punta. Tako je, naime, slijedom dovršenog postupka prikupljanja prijedloga od čitatelja spomenutog portala obznanila organizacijska komisija te akcije, na čelu s glavnim urednikom Milovanom Kirinčićem. A iako su obojica, svojim djelovanjem i zaslugama poznati svojim sumještanima kao i dobrom djelu otočana, ovu ćemo priliku ipak iskoristiti za njihovo prvo kratko javno predstavljanje, prije no što 15. prosinca i formalno započne glasanje putem anketnog formulara na portalu.


Hrabar i požrtvovan​


Pedesetšestogodišnjeg Borislava Jelušića, rođenog Slavonca koji je na Krk početkom 80-ih godina prošlog stoljeća doselio zbog ljubavi, otočani najbolje poznaju kao iskusnog i sveprisutnog dobrovoljnog vatrogasca, a već dugo i zapovjednika bašćanskog DVD-a. U obrazloženju prijedloga tako među ostalim stoji i da je za »najosobu godine otoka Krka« predložen zbog njegovog doprinosa kojeg zajednici u kojoj živi stalno i nesebično daruje kao volonter i humanitarac.




Svoju ljubav prema Baški i otoku Krku, stoji u kandidaturi, Jelušić je do sad već iskazao nebrojeno puta predanim radom u DVD-u Baška, čiji je zapovjednik punih 20 godina. Sa svojim je vatrogasnim kolegama spašavao živote i imovinu svojih sumještana, a u nemalom broju slučajeva po nepristupačnim, kamenitim brdima tražio i spašavao često neadekvatno opremljene, zalutale ili pak unesrećene turiste. U mnogo je navrata gledao smrti u oči, kažu njegovi poznavatelji predstavljajući da je ovogodišnjem kandidatu za naslov najbodula uvijek i svugdje primarno bilo spasiti druge, dok je svoje zdravlje i svoj život stavljao u drugi plan.


Zbog toga je na jednoj od intervencija bio i ozbiljno ozlijeđen što ga, kažu njegovi predlagači, nije spriječilo da nastavi nesebično pomagati drugima. Samo u godini koju zaključujemo zapovjednik bašćanskog DVD-a iskazao je divljenja vrijednu količinu hrabrosti i požrtvovnosti u akcijama gašenja gorućih automobila, spašavanja imovine svojih sumještana kod poplava, a posebno se proljetos iskazao u organiziranju te provođenju akcija spašavanja životno ugrožene turistkinje u brdima nad Baškom. Jelušića za kojeg doznajemo i da je tijekom Domovinskog rata na bojištima proveo više od 400 dana, njegovi sumještani cijene i zbog njegova rada s mladima, odnosno edukacija koje uspješno provodi s ciljem omasovljavanja i članskog pomlađivanja dobrovoljnog vatrogasnog društva kojim zapovijeda.


Liječnik i umjetnik


S druge pak strane Treskavca, one puntarske, u krug kandidata za osobu godine ušao je i prim. dr. sc. Rado Žic Mikulin – iskusni liječnik (rođen 1936. godine) za kojeg su njegovi predlagači naveli i da je »velik čovjek mekoga srca«. Priznati medicinski stručnjak, kirurg, Žic Mikulin je svoju profesionalnu karijeru ostvario u Mariboru. Čuvar je i promotor baštine svog kraja, od rane mladosti skuplja, zapisuje i publicira običaje, domaće riječi i štorije svog Punta. Brojni su njegovi napori u očuvanju puntarskog dijalekta dio kojih, kažu dobri poznavatelji njegova djelovanja, nije uvijek nailazio na razumijevanje okoline. Sakupljač je starih predmeta, zaljubljenik u slikarstvo, more, ulike i Punat. Svoje je slike dr. Žic tako izlagao u puntarskoj galeriji Toš i na skupnoj izložbi puntarskih slikara u Domu za starije i nemoćne osobe Mali kartec u Krku.


Više je svojih radova darovao u humanitarne svrhe. Spomenuti je i dobitnik godišnje nagrade Općine Punat za 2016. godinu (za izniman doprinos očuvanju kulturne baštine), stoji u tekstu kojim se taj kandidat za naslov najbodula predstavlja otočnoj javnosti. Treba reći i da od svog umirovljenja dr. Žic Mikulin živi na relaciji Punat – Maribor gdje i danas, kažu njegovi poznavatelji, svima koji mu se obrate rado daje medicinske savjete te umiruje zabrinute. Piše kolumnu u časopisu Krčki val, a veliki broj njegovih štorija objavljen je i na portalu Otok-krk.org. Dvije njegove priče udruga »Puntarske užance« iskoristila je za temu čakavskih slikovnica, a u red recentnijih postignuća uvrstiti treba i njegovu netom predstavljenu knjigu »Putom sunca – Crveni bojovnici iz Horezma«.


Dosadašnji najboduli


Spomenimo da će i ove godine glasanje u ovoj akciji potrajati sve do utorka 24. prosinca tako da ćemo, već tradicionalno, i ove godine na Božić doznati tko je osoba godine otoka Krka. Podsjetimo, akcija koja među otočanima ima »i težinu i vrijednost« pokrenuta je još 2011. godine kad je laskavu titulu ponijela Krčanka Miranda Šebelja. Sljedeće je godine isti naslov pripao sad već pokojnom Petru Bajčiću iz Brusića, dok je 2013. najbodulom postao Anton Juranić–Pivac iz Jurandvora. Uslijedio je i odabir Mirjane Skomeršić iz Krka, Ivana Šabalje iz Porta, a potom i Krčana Gorana Marevića. Preklani je naslovom najotočanke bila ovjenčana Svjetlana Vrkljan-Radovčić iz Salatića, a lani pak Petar Kopanica iliti sveprisutni knez Mikula IV. Frankopan kojeg spomenuti član udruge »Knezovi krčki Frankopani« već godinama neumorno utjelovljuje u baš svim manifestacijama koje se događaju u gradu Krku, ali i diljem otoka.