Osuda

Blažević: Tko bi želio odmor na industrijaliziranom otoku?!

P. N.



OMIŠALJ Dina Blažević, kandidatkinja koalicije HNS – Liste za Rijeku – ARS – Akcije mladih za načelnicu općine Omišalj oštro je osudila prostorno – prometnu studiju Primorsko goranske županije u kojoj je ucrtan projekt nove luke i kontejnerskog terminala u Omišlju.


„Ne želim kontejnerski terminal u mom mjestu stoljetne turističke tradicije i ugrozu egzistencije mnogobrojnih otočana“ poručila je Blažević te istaknula kako će se kao dugogodišnja turistička djelatnica zalagati za daljnji turistički razvoj općine Omišalj.


„Tko bi želio provesti svoj odmor na industrijaliziranom otoku?!“ pita se Blažević uz naglasak da Omišalj već „pati“ u turističkom smislu, uslijed razvoja industrije.




Naime, suživot turizma i industrije vrlo je težak, a neosporna činjenica jest da je Omišalj zadnje mjesto koje se puni i prvo koje se prazni!


Promatrajući turistička kretanja odnosno broj dolazaka i ostvarenih noćenja na području općine Omišalj, kao cjeline, rezultati su solidni u usporedbi sa drugim otočnim destinacijama, no ulazeći u dublju analizu, vidljiv je jasan nesrazmjer ostvarenih turističkih rezultata.


„Konkretno, u 2016. godini Njivice bilježe četiri puta više dolazaka i ostvarenih noćenja u odnosu na Omišalj, unatoč manjem broju stanovnika“ ističe Blažević.


Općina Omišalj mora imati jasnu viziju razvoja oba mjesta, bilo u turističkom ili industrijskom pravcu, a ne o istom šutjeti. Sudeći prema tome da je donesena izmjena prostornog plana općine Omišalj u kojem bi industrijska zona trebala sezati do granice s kampom Njivice, očito je kako ista prešutno odobrava plan Županije pa samom time i preseljenje luke te gradnju kontejnerskog terminala.


Osim toga, uz sve odbore kao općinska tijela na području općine Omišalj, a ima ih ukupno deset, ne postoji odbor za turizam.


„Dolaskom kontejnerskog terminala s druge strane Janafa gdje je najdublje more, vizualno bi se naštetilo Njivicama, a buka i nečist okoliš zasigurno nisu aduti kojima ćemo privući nove i zadržati stare goste“ rekla je kandidatkinja za općinsku načelnicu izražavajući bojazan za budućnost turizma u Njivicama.


„Ne želim da Njivice dožive „sudbinu“ Omišlja, u turističkom smislu, stoga ću se boriti svima snagama da do toga ne dođe“ zaključila je Blažević.