Sportski program

Baška Outdoor Festival: Pet atrakcija privlači ljubitelje zdravog života

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Baška Outdoor Festival posjetiteljima željnim sportskih programa na otvorenom nudi trail trčanje, brdski biciklizam, planinarenje, penjanje na stijenama i adrenalinom ispunjeni spust ziplineom



BAŠKA Iako je glavna turistička sezona već za nama, spomenuta činjenica ne znači i da su Bašćani digli ruke od svojih posjetitelja i organiziranja programa kojima, posebice u pred i posezonskom razdoblju, redovito privlače brojne postitelje u taj krčki turistički biser. Kako nam je, najavljujući skorašenje, četvrto po redu izdanje Baška Outdoor Festivala rekla Ivana Kovačić, direktorica TU-a TZO-a Baška, sve je spremno za novo izdanje sportsko-rekreacijske manifestacije koja će, očekuje se, od danas do nedjelje u Bašku »dovući« možda i više od tisuću i pol ljubitelja zdravog i aktivnog života, brojke koliko je sudionika ondje u toj prigodi bilo lani.


Baška Outdoor Festival svojim posjetiteljima željnim sportskih programa na otvorenom nudi čak pet atraktivnih sportskih programa – od trail trčanja, brdskog biciklizma, preko planinarenja pa do penjanja na stijenama, ali i uživanja u adrenalinom ispunjenom spustu ziplineom, istakla je Kovačić ne propustivši naglasiti da su i ove godine za sve posjetitelje Baške i njenog popularnog sportsko-rekreativnog festivala domaćini i organizatori projekta, iz redova TZO-a Baška i Valamar Riviere, pripremili niz posebnih pogodnosti smještaja.


Slijed izazova


– Četvrto izdanje manifestcije po kojoj je Baška već prepoznata i u međunarodnim okvirima donosi nam bogat i šarolik slijed pravih adrenalinskih izazova tijekom trodnevnog programa koji kreće u petak – nastavlja čelnica bašćanskog TZ-a, od koje smo doznali i da će se brojni rekreativci, jednako kao i »ozbiljni« sportaši željni aktivnog odmora, sad moći »nadovezati« na sve što je ondje u predsezonskom razdoblju na promoviranju tog mjesta kao ne samo kupališne nego i destinacije aktivnog odmora već učinjeno tijekom proljetnog 4 Islands MTB Stage Racea, a potom nastavljeno i B2B trailom te festivalom Crna ovca.




– Odlično turističko ljeto koje je iza nas nastavljamo nizom sadržaja namijenjenih ljubiteljima aktivnosti na otvorenom prilagođenih svim uzrastima i gotovo svim težinskim kategorijama, i to u planinarenju, trailu i brdskom biciklizmu. Za ovogodišnji smo Outdoor Festival ponovo uspjeli za posjetitelje osigurati brojne sportske i rekreativne aktivnosti, ali i popratne priredbe koje će obuhvatiti predavanja, video- projekcije pa sve do zabava – najavljuje direktorica TZO Baška, najavljujući da će tijekom tri dana održavanja Festivala sportaši i rekreativci, kako oni samci, tako i svi koji će ondje doputovati s obiteljima, moći uživati u korištenju Ziplinea Edisonu, odnosno »šetnji među krošnjama drveća« – nezaboravnom doživljaju vožnje terenskim vozilom, šetnji nekim od najljepših krajolika tog dijela otoka i spuštanju niz sajle izvješene duž staze dulje od 2 kilometra.


Za bicikliste je pak, u suradnji s tvrtkom Adria Bike organiziran »Krk ‘n’ Roll« brdsko-biciklistički maraton koji će ljubitelje bicikliranja, ovisno o njihovoj tjelesnoj spremi i vozačkim preferencijama, povesti trima različitim stazama duljine od 30 pa do čak 70 kilometara. Utrka je rekreativnog karaktera i pravo prijave imaju sve osobe starije od 18 godina, nastavlja naša sugovornica.


Trkačko natjecanje


Subota će biti prilika za održavanje cjelodnevnog programa utrke Krk Island Trail, što je organizira Klub pustolovnih sportova Multisport, i to u suradnji s Outdoor.hr-om i Treking ligom. Trkačko natjecanje će se održati unutar tri kategorije – Challenger (duljine 22 km), Active (duljine 15 km) i Light (duljine 6 km), napominje Kovačić, ne zaboravivši spomenuti i da je u suradnji s Promotiv Travel Outdoor organizacijom svima željnima upoznavanja krajolika Baške i Krka u nešto sporijem i opuštenijem, ali još uvijek »aktivnom« ritmu, namijenjen organizirani planinarski izlet koji će sudionike povesti od centra Baške (lokaliteta ispred Heritage hotela Forza) u smjeru Zaroka i Batomlja.


Dio trase prolazi poučnom stazom Baška – Zarok – Batomalj – Pod Lipicu, koja omogućava šetnju kroz jedinstveni krajolik Baške, njenu povijest i tradiciju, a zatim slijedi uspon prema prijevoju Vraca te potom i spust prema Bagu, po Vaclavovom grebenskom putu s kojeg se pruža pogled na Bašku i susjedne otoke, ističe čelnica bašćanskog TZ-a.


Planinarski izleti održat će se u nedjelju, staza je srednje zahtjevna i ne preporuča se djeci mlađoj od 10 godina, zaključila je naša sugovornica, spomenuvši da će svojih »pet minuta« tijekom subotnjeg programa dočekati i ljubitelji penjanja.



Posjetiteljima Baška Outdoor Festivala na raspolaganju su i jedinstvena outdoor karta te outdoor brošura koje je TZ Baška razvila i izradila kako bi ljubiteljima svih vrsta takvih aktivnosti omogućila lakše snalaženje u prostoru i pronalaženje znamenitosti u okolici Baške, ali i sigurno uživanje u više od 90 kilometara šetnica i biciklističkih ruta kojima su povezani povijesni i kulturni lokaliteti tog dijela otoka, napomenula je Kovačić, istaknuvši da su sudionicima trodnevne manifestacije odnedavno na raspolaganju i dvije nove aplikacije za lakše snalaženje na terenu (dostupne na poveznici: https://www.krkoutdoor.com/).



Njima će na penjalištu Portafortuna i ove godine biti namijenjen program za provedbu kojeg će se pobrinuti članovi riječkog Alpinističkog kluba Put. Penjači po stijenama, posebice početnici koji će se na ovogodišnjem Baška Outdoor Festivalu prvi put susresti s izazovima tog sporta, od ondje angažiranih alpinističkih znalaca moći će naučiti osnove penjačkih tehnika, ali i korištenja opreme. Uz to, nakon samog penjanja svi će imati priliku poslušati i zanimljivo predavanje pod nazivom »Alpinistička ekspedicija Aconcagua 2016/17«.