Dan kao san

Na 15. smotri mićeh zvončari pul Marčeji bilo j’ super: Mići zvonci kontra gripičine i sega zla

Andrea Bralić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



MARČELJI Dan kao san. Marčelji okupani suncem dočekali su najslađi dio svakog karnevala. Mali zvončari iz jedanaest zvončarskih grupa odazvali su se pozivu na 15. smotru mićeh zvončari pul Marčeji koja drugu godinu ima i međunarodni predznak. Kao i kod velikih zvončara, maleni su imali zacrtanu rutu koja je kretala od Stare škole u Marčeljima da bi potom obišli sve važne točke u selu, preko radionice Vlah pa ulicom Vršak i Brega natrag do škole gdje je bila pozornica na kojoj ih je zabavljao Lucky band.


Domaćini su se pobrinuli da ih putem čeka okrjepa, djeci omiljene krafne, fritule i sokovi, a uz pratnju muzike, roditelja, nonića i nona, sve su odradili za čistu peticu. Njihova zvonjava kao da je već danas Marčeljima donijela dašak proljeća jer je na zubatom siječanjskom suncu bilo više nego ugodno.



Smotru su, kako i priliči, zatvorili najbrojniji mići Halubajski zvončari, a Marčeljima su zvonili i Grobnički dondolaši, Mučićevi zvončari i Žejanski zvončari, Kukuljanski zvončari, Munski zvončari, Frlanski zvončari, zvončari Korensko i Vlahov breg, Zametski zvončari i Kurenti iz Ptuja.




Predsjednik Udruge Marčeji, zadužene za očuvanje i zaštitu tradicijskih običaja i kulturne baštine, Sandy Marčelja zadovoljan je odazivom i kaže da nema straha za očuvanje tradicije:


– Nažalost zbog gripe su nam otkazale dvije zvončarske grupe, no unatoč tome uvjeren sam da su svi posjetitelji uživali u Marčeljima. Veliki zvončari nikad neće biti slatki kao mali, kazao je Marčelja.


Opširnije u tiskanom izdanju