Natjecanje mladih pomoraca

Međunarodna regata pomorskih učilišta: Bakar 1 uzeo prvo mjesto. Drugi Kotor, treći Mali Lošinj

Marinko Glavan

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Regata je postala velika tradicija naše škole. Sudjelovalo je dvanaest ekipa iz srednjih pomorskih škola i fakulteta. Za nas profesore ovo je prilika da razmijenimo iskustva u školskoj praksi, kao i da potičemo razvoj mornarskih vještina kod učenika i studenata." 



BAKAR – Ekipa Bakar 1 osvojila je prvo mjesto u muškoj konkurenciji na međunarodnoj regati pomorskih učilišta u mornarskom veslanju, koju već tradicionalno organizira Pomorska škola, ostavivši u finalu iza sebe ekipu Srednje pomorske škole Kotor.


Treće mjesto osvojila je ekipa Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, a u natjecateljskom dijelu nastupili su još i veslači GEPŠ Elektro in pomorska šola Portorož, Srednja pomorska škola Kotor, Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju, Beograd, te I.S.I.S . Nautico – Galvani iz Trsta.


U ženskoj konkurenciji u natjecateljskom dijelu snage su odmjerile samo dvije ekipe, Pomorske škole Bakar i Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd, a pobjeda je pripala domaćim snagama. Učenice Pomorske škole Bakar u revijalnom su dijelu odmjerile snage sa studenticama Pomorskog fakulteta u Rijeci i izgubile. Revijalnu utrku u muškoj konkurenciji održali su studenti riječkog Pomorskog fakulteta i njihovi kolege iz Portoroža, a pobjeda je pripala Riječanima.




Organizatore i natjecatelje poslužili su i idealni vremenski uvjeti, a druženje učenika i studenata iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije i Crne Gore nastavljeno je tijekom čitavog jučerašnjeg dana. Ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš nije krio zadovoljstvo, istaknuvši kako je bakarska veslačka regata puno više od samog natjecanja.


– Regata je postala velika tradicija naše škole. Sudjelovalo je dvanaest ekipa iz srednjih pomorskih škola i fakulteta. Za nas profesore ovo je prilika da razmijenimo iskustva u školskoj praksi, kao i da potičemo razvoj mornarskih vještina kod učenika i studenata. Za njih je ovo, osim sporta, prilika za zabavu, druženje, te upoznavanje i toleranciju kulturnih razlika. Imaju priliku upoznati svoje kolege iz šireg okruženja, i to je puno važnije od natjecanja samog po sebi. Svi ovi mladi ljudi radit će iste poslove, sutra možda biti i kolege na brodu ili u nekoj tvrtki, a važno je da već sada stječu širinu i upoznaju jedni druge – kazao je Papeš.