Foto M. Gracin
ČAVLE Danas je zazvonilo veliko stilizirano željezno zvono u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka, popularno zvanog Didže, u Cipici na Cerniku, a zvono je podigao naj dondolaš u 2018. godini – Danijel Grabar. On je lani bio najaktivniji u zvonjavi i drugim akcijama Grobničkih dondolaša. Tradicionalni je to običaj na blagdan Sveta tri kralja, kad Grobnički dondolaši dizanjem i prvom zvonjavom velikog stiliziranog željeznog zvona na istom ovom mjestu najavljuju početak maškaranih događanja na području Grobnišćine, ali i aktivnosti Grobničkih dondolaša izvan grobničkog terena.
Počinje obahajanje
Tada još ne dondolaju, i u civilu su tijekom ceremonije dizanja zvona, no s tradicionalnim obahajanjem počinju prve subote nakon Tri kralja. Tako će već sljedeći vikend, 12. i 13. siječnja, Dondolaši krenuti u tradicionalni obilazak grobničkih naselja – Čavala i Jelenja. U obahajanje čavjanskih naselja Dondolaši će krenuti u subotu, 12. siječnja, kada im je u planu obići dvadeset kilometara, a dan kasnije, u nedjelju, 13. siječnja, slijedi obilazak susjedne općine Jelenje i njezinih naselja, s ukupno osamnaest kilometara područja. U subotu, 12. siječnja Čavjanske maškare će, uz pomoć Grobničkih dondolaša podignuti pusta u centru Čavala.
Druženje je nastavljeno u Buffetu Pomorac u Čavlima, gdje je održana 11. po redu manifestacija »Kobasica open«.
I škatula i kobasice
Danas se nadmetalo 18 natjecatelja, a svaki od njih trebao je donijeti po dva para kobasica, jedan za kuhanje, a drugi za pečenje. Žiri u sastavu Damir Begić, Ivica Peričić i Josip Krmpotić imao je težak zadatak, kušati 18 kuhanih, a Željka Frlan, Alen Hibić i Jurica Poje 18 pečenih kobasica. Nije to lako. Kod pečenih kobasica ocjenjivali su okus, pečenost, začine i izgled, a kod kuhanih okus, kuhanost, začine i izgled.
Opširnije u tiskanom izdanju