Predavanje

Dom kulture “Matija Mažić”: Frankopani u Bakru kroz povijesne crtice

Sanja Gašpert

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Navedeno predavanje dio je projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, koju provodi Primorsko-goranska županija u suradnji s dvanaest partnera te je za sve sudionike besplatno.



BAKAR – Sa svrhom upoznavanja šire javnosti o povijesti plemićke obitelji Frankopan, kao i projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, u četvrtak, 9. svibnja u 17 sati u maloj dvorani Doma kulture »Matija Mažić« u Bakru (Palada bb) najavljeno je predavanje »Frankopani u Bakru«.


Kako piše u najavi, cilj ovog predavanja jest kroz zanimljive povijesne crtice upoznati lokalnu zajednicu s plemićkom obitelji Frankopan te njihovim doprinosom razvoju bakarskog područja toga doba. Kroz međusobno povezivanje u smislu spoznaje vrijednosti ove kulturno-povijesne baštine, ovaj program služi i kao prilika svim polaznicima za druženje te stvaranje kolektivnog interesa po pitanju budućeg očuvanja frankopanskog nasljeđa.


Navedeno predavanje dio je projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, koju provodi Primorsko-goranska županija u suradnji s dvanaest partnera te je za sve sudionike besplatno.




Inače, Grad Bakar je trenutačno kao partner uključen u nekoliko projekata sufinanciranih sredstvima EU-a, a jedan od njih je jest i projekt Kulturno-turistička ruta Putevima Frankopana.



Sutra (subota) u 19 sati u Galeriji – ateljeu Paulić, Primorje BB, najavljeno je otvorenje izložbe Emila Mandarića »Taktilna umjetnost«. Izložba ostaje otvorena do 15. svibnja, a može se razgledati svakodnevno od 17 do 22 sata.



Svrha projekta je zaštititi kulturno nasljeđe obitelji Frankopan na području Primorsko-goranske županije te stvoriti novu društveno-ekonomsku vrijednost kroz turističku valorizaciju, dok je cilj razviti kulturno-turistički proizvod čiji će sadržaji privući veći broj posjetitelja na lokacije kaštela koji nisu bili u prvom planu turističke ponude županije te na taj način oživjeti dosad manje razvijene krajeve županije.


Tako su u Kaštelu u Bakru izvedeni radovi na rekonstrukciji međukatnih konstrukcija, a neposredno uz Kaštel postavljen je i montažni sanitarni čvor u cilju zadovoljenja potreba posjetitelja budućeg Interpretacijskog centra, koji će također u sklopu ovog projekta, urediti i opremiti Primorsko-goranska županija,