Pudarica

Čuli se za plažu Pudaricu? Takav fini žuti pijesak nećete baš tako često naći

Anto Ravlić

Ova rapska plaža smjestila se u Barbatskom kanalu, koji se proteže između Raba i izduženog otočića Dolina. Plaža je pravo mjesto za ljubitelje finog žutog pijeska 



Uz mnoštvo plaža koje mame na Rabu, Pudarica je svakako jedna od najzanimljivijih. Idealna za djecu. A koje dijete ne obožava pijesak? Pudarica ima fini žuti pijesak, kakav se ne nalazi često. Plaža je zanimljiva i zbog položaja. Uski Barbatski kanal, stiješnjen između Raba i izduženog otočića Dolina, sam po sebi je zanimljiv. Mogli bismo reći da se radi o fenomenu. I ne smije ga se propustiti. Rabljani će se pohvaliti spektakularnim zalascima sunca na plaži.


Već na prilazu Rabu, nešto zapadnije od trajektne luke Mišnjak, prava atrakcija. Jato tuna. Crni se površina mora, iskaču, nestaju u moru, na tom mjestu dubokom stotinu metara. Prilazimo Barbatskom kanalu i tu treba malo pripaziti. Trajekt i plićine, ali dobro označene. Barbatski kanal u svom najširem dijelu proteže se na 1,1 kilometar, a na najužem nudi tek tristotinjak metara mora. Naravno, glisiranje je najvećim dijelom zabranjeno, no nađe se poneki »eksplozivni« skiper. Kad je riječ o neoprezu, k sredini kanala zaputi se i poneki avanturistički plivač. Zato, u kanalu nikad dovoljno opreza. Barbatski kanal je dug gotovo pet milja. Na kraju kanala nazire se Rab.


Na rapskoj strani mnoštvo plaža s finim žutim pijeskom. Ima kupača, ali kako su male plaže razbacane, nema dojma prevelike gužve. Plaže za povratak u djetinjstvo. Scene kao iz reklamnog spota, tate s djecom grade kule od pijeska pod suncobranima. Mame, naravno, nisu pod suncobranima. Treba uhvatiti boju i pohvaliti se: »Bili smo na Rabu.





Do plaža se može i pješice, nije daleko cesta koja od trajektnog pristaništa Mišnjak vodi k Barbatu i Rabu. No, svakako je zanimljivije prići morem. Kod bacanja sidra treba voditi računa da u kanalu, kao i svakom drugom, ima struja. S rapske strane dno je pješčano, no uz Dolin je kamenito. Iako svu pažnju u prvom trenu zaokuplja rapska strana s Pudaricom, svakako je zanimljiva opcija i Dolin. Nema previše plaža, ali nude veći mir. Poslijepodne i hlad, što je također zanimljivo ako se na brod krene ranije ujutro. Često je sunca previše.



Još malo kupanja pa pravac Barbat. Da prođemo Barbatskim kanalom, a ne posjetimo Barbat? Pomalo bezobrazno. Večer je rezervirana za posjet Rabu. Povratak u civilizaciju, no vrti se film. Jata tuna, pod prstima je još uvijek pokoje zrnce finog žutog pijeska, Barbatskog kanala, Pudarice… Vrti se u glavi i hit Loua Reeda »Perfect Day«.