Švicarska kompanija kupila zemljište u poslovnoj zoni Zapad

Sin Mike Špiljka gradi nautički centar u Novom Vinodolskom

Anto Ravlić

»Mitan Handels« opskrbljuje naftom snage NATO-a, misije UN-a i trgovce naftom. U poslovnoj zoni do ljeta namjeravaju ponuditi suhu marinu, servis i trgovinu plovila 



NOVI VINODOLSKI - Švicarska kompanija »Mitan Handels« kupila je u poslovnoj zoni Zapad u Novom Vinodolskom više od 18 tisuća kvadrata zemljišta na kojem planiraju graditi halu i ponuditi sadržaje vezane uz nautički turizam. Zemljište je kupljeno preko javnog natječaja koji je raspisao Grad Novi Vinodolski po cijeni od 40 eura po kvadratu. Ukupno je plaćeno 5,5 milijuna kuna. 


   »Mitan Handels« je firma registrirana u Zürichu. Očito moćna firma jer opskrbljuje naftom snage NATO-a, misije UN-a i trgovce naftom. Švicarci imaju registrirane podružnice u Zagrebu i Skoplju. Najzanimljiviji detalj u čitavoj priči je ime čelnog čovjeka švicarske firme. Vanja Špiljak. Sin Mike Špiljka, istaknutoga političkog dužnosnika u bivšem sustavu koji je obnašao i dužnost predsjednika predsjedništva Jugoslavije u osamdesetima. 


   »Mitan Handels« namjerava u poslovnoj zoni sagraditi halu te obavljati djelatnosti vezane uz nautički turizam. U kompleksu bi trebala niknuti suha marina, servis za održavanje plovila, trgovina plovila te niz drugih sadržaja vezanih uz nautički turizam poput uvoza i izvoza plovila. Još je prerano govoriti o broju radnih mjesta koje će otvoriti nautički kompleks u prostoru udaljenom dva kilometra od mora, no sigurno je da će biti zapošljavanja. Nautički kompleks trebao bi primiti prve brodove već u lipnju sljedeće godine. 




   Čitav posao još formalno nije gotov s obzirom na to da kupcima koji ne dolaze iz država Europske unije ministar pravosuđa mora dati konačno zeleno svjetlo na kupoprodajni ugovor, ističu u Gradu Novom Vinodolskom. Švicarci su se jedini javili na natječaj koji je raspisao Grad početkom studenoga. 


   Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo dolaskom investitora koji bi trebao dati impuls novljanskom gospodarstvu u kriznim vremenima. Butković je istaknuo da su prodajom zemljišta Švicarcima napokon opovrgnute glasine da je zemljište »rezervirano« za crikveničku građevinsku firmu »Izgradnja«. 


   U svjetlu dolaska švicarskog trgovca naftom, treba spomenuti još jedan vrijedan projekt vezan uz nautički turizam. Radi se o marini u Novom Vinodolskom za koju je ishodovano sedam građevinskih dozvola i čeka se još jedna. Ishodovanje posljednje građevinske dozvole je prolongirano jer je vrh primarnog lukobrana premašio gabarite zone obuhvata. Posljednja građevinska dozvola za izgradnju marine treba proći županijsku skupštinu i hrvatsku Vladu. 


   Projekt novljanske marine vrijedan je 110 milijuna kuna, gradnja bi trebala trajati nešto više od godinu dana. Postojeći lukobran produžit će se za 130 metara, a niknut će i zapadni lukobran dužine 180 metara. Kapacitet marine bit će 260 vezova, a suhi vez ponudit će još 200 mjesta.