Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Ispis članka: Župan: Tražimo da se revidiraju zakoni i u Hrvatskoj zabrani abortus - Novi List

NoviList.hr

Župan: Tražimo da se revidiraju zakoni i u Hrvatskoj zabrani abortus

Poruka krčkog biskupa

5. lipanj 2011 12:39

Napisao: Jagoda Marić

Time je zapravo ušao u konflikt s trenutno vladajućim HDZ-om koji u 16 godina vlasti nisu dirali odredbe ovog zakona a ipak promiču svoj dobar odnos s Katoličkom crkvom

Valter Župan / Foto Denis LOVROVIĆ

Krčki biskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj Valter Župan zatražio je u svom govoru zahvale iako ne izrijekom, da se se u Hrvatskoj revidiraju zakoni koji dopuštaju abortus. 

- Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju promiču život i da se konačno revidira zakon iz nekih željeli bismo vjerovati prošlih vremena o prekidu ljudskog života i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt, kazao je biskup Župan. Time je zapravo ušao u konflikt s trenutno vladajućim HDZ-om. Naime, oni su od samostalnosti na vlasti bili 16 godina, čitavo vrijeme nisu dirali odredbe o abortusu, a ipak promiču svoj dobar odnos s Katoličkom crkvom.

Ustvrdio je i to da braku i obitelji prijeti  srozavanje  stabilnosti, jer se  promiču  oblici zajedništva života koji nemaju nikakva temlja u europskoj kulturi i pravnoj baštini, dok se izgradnja vivilizirane Europe i Hrvatske temelji baš na  na  stabilnost obitelji i na kršćanskim vrednotama. 

- Ako danas svima priznaju pravo na slobodu izražavanja i stavova, onda izjavljujemo da i mi, koji predstavljamo većinu hrvatskog naroda i građana Hrvatske, imamo neotuđivo pravo da živimo, javno iznosimo  i navještamo vrijednosti kojima nam je darovan život. Imamo pravo i hoćemo da djeca svoje roditelje zovu mama i tata. Oni imaju pravo da pred svima posvjedoče da imaju oca i majku koji su im podarili život, poručio je Župan.