Bernardić odlučio

Zoran Milanović definitivno kandidat SDP-a za predsjednika. ‘Uvjerljivo dominira u anketama’

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

U vrhu stranke iznose dva razloga za takvu odluku



Zoran Milanović postat će kandidat SDP-a za predsjednika Republike, doznaje Jutarnji list. O tome će u ponedjeljak raspravljati Predsjedništvo SDP-a, a koncem mjeseca još i Glavni odbor stranke koji bi to trebao potvrditi.


U vrhu stranke iznose dva razloga za takvu odluku. Prvi je što je u dva istraživanja u kojima su se testirali kandidati Milanović uvjerljivo dominirao. Između osam predloženih imena među kojima su bili Tonino Picula, Ivo Josipović, navodno još Davorko Vidović, Biljana Borzan i drugi, preko 50 posto ispitanika se izjasnilo za Milanovića. Jedna anketa je rađena iz stranačkog call centra i to među članstvom i smipatizerima, a drugu je provela slovenska agencija, a u njoj su bili obuhvaćeni članovi stranke, simpatizeri i “obični” birači.


Drugi razlog da Milanović bude kandidat je što nitko drugi nije iskazao želju ići na izbore. Govorilo se da takve ambicije imaju Tonino Picula i bivši predsjendik Ivo Josipović, no oni ih nisu iznijeli. Za razliku od njih, Milanović je više puta razgovarao s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem o mogućnosti da se kandidira za predsjendika. Jutarnji doznaje kako je s njim na tim razgovorima svaki puta bio i Ivan Račan, što bi se moglo protumačiti da bi on mogao sudjelovati i u njegovoj kampanji.




Kada se nagađalo o tome da bi bivši predsjednik SDP-a mogao biti kandidat stranke za šefa države, otvorilo se pitanje predizbora, a na njemu su najviše inzistirali Milanovićevi žestoki protivnici u stranci. Predizbori nisu odgovarali Milanoviću, ali ni Bernardiću koji bi se morao suočiti s time da je određeni postotak članova stranke protiv njegove odluke da u utrku za Pantovčak pošalje svog prethodnika. No, u situaciji kada stranka ima samo jednog kandidata automatski se rješava pitanje predizbora koji postaju suvišni, piše Jutarnji.