Moguća suradnja

Živi zid sastao se u Italiji sa čelnicima Pokreta pet zvijezdica

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Di Battista i Sinčić, kako navode iz Živog zida, složili su se »u temeljnom načelu koji karakterizira oba ta pokreta, a to je povratak monetarnog suvereniteta i borba protiv Europe temeljene isključivo na spekulativnom financijskom sistemu«, dok je Di Battista istaknuo i zahtjeve njegove stranke za izlaskom Italije iz eurozone



ZAGREB  Delegacija Živog zida u talijanskom se parlamentu sastala s predstavnicima najveće talijanske oporbene stranke Pokret pet zvjezdica (Movimento 5 Stelle – M5S) i razgovarala o mogućnosti zajedničkog nastupa i suradnji na temama vezanim uz odnos prema Europskoj uniji i monetarnoj te fiskalnoj centralizaciji koja dolazi iz Bruxellesa, priopćeno je u srijedu iz Živog zida.


Delegaciju Živog žida predvodio je Ivan Vilibor Sinčić, a razgovarali su sa zastupnikom Pokreta pet zvijezdica u talijanskom parlamentu Alessandrom di Battistom.


Di Battista i Sinčić, kako navode iz Živog zida, složili su se »u temeljnom načelu koji karakterizira oba ta pokreta, a to je povratak monetarnog suvereniteta i borba protiv Europe temeljene isključivo na spekulativnom financijskom sistemu«, dok je Di Battista istaknuo i zahtjeve njegove stranke za izlaskom Italije iz eurozone.




»Naši stručnjaci dobro su proučili sve aspekte eurozone i zaključili smo da je za Italiju najbolje rješenje izlazak iz nje. Svjesni smo svih posljedica takve odluke i spremni smo organizirati sustav koji bi funkcionirao, ali su otpori veliki. Vidjeli smo kakve probleme ima Cipras, ali kad bi nastupili svi zajedno bilo bi nam puno laše. Ne možemo se boriti protiv štednje ako smo u euru«, prenosi Živi zid Di Battistine riječi.


Živi zid je »prenio svoja iskustva u borbi protiv deložacija, svoje temeljne programske postavke i zahtjeve u pogledu monetarne politike i položaja Hrvatske u Europskoj uniji«.


Sinčić je nakon sastanka izjavio kako je povezivanje relevatnih oporbenih snaga nužno za pokretnje ključnih reformi unutar država, ali i same Europske unije.


»Drago mi je da smo imali priliku obaviti ove razgovore i ustanoviti da se ciljevi naših pokreta gotovo u potpunosti preklapaju. Danas smo ovdje kako bi dobili potporu za ono što činimo. Hrvatsku i potrebe stanovnika Hrvatske treba staviti na prvo mjesto, bez obzira što centri moći i njihovi domaći izvođači mislili o tome, a ovakvim povezivanjem dobivamo saveznike za takvu politiku«, prenosi Živi zid Sinčićeve riječi.