'Uzmite novac strankama'

Živi zid pokreće referendum za ukidanje financiranja stranaka iz proračuna

Hina

Photo: Filip Kos/PIXSELL

Photo: Filip Kos/PIXSELL

Najkasnije u svibnju prikupit ćemo minimalno 500 tisuća potpisa, baciti ih na stol ovoj vladajućoj kasti i reći 'vaše vrijeme je gospodo prošlo, poručio je Lukanić



ZAGREB Predsjednik Živog zida Ivan Sinčić najavio je u srijedu da će njegova stranka u svibnju organizirati prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se u potpunosti ukinulo financiranje političkih stranaka iz državnog proračuna, pod motom »Uzmite novac strankama«.


»Hrvatska je financijski, demografski, ekonomski i moralno u potpunosti devastirana, a nedopustivo je da teret te krize ne snose oni koji su je prouzročili – politički establišment i sve stranke te pojedinci koji su sudjelovali u vlasti, nego je snose umirovljenici s malim mirovinama, bolesna djeca za koju nema lijekova, zdravstveni sustav koji se urušava i svi građani koji se svakodnevno iseljavaju«, kazao je Sinčić na konferenciji za novinare u Saboru.


Naglasio je da političari moraju snositi odgovornost za loše političke odluke, pa su iz Živog zida i odlučili organizirati referendum za potpuno ukidanje proračunskog financiranja stranaka. Ustvrdio je da bi se stranke trebale financirati isključivo iz članarina i donacija, uvjeren da izostanak proračunskog financiranja neće potaknuti korupciju nego upravo suprotno, vidjet će se tko koga financira.Nedopustivo je da građani umjesto države skupljaju novac za bolesno dijete

Nedopustivim je ocijenio da su stranke prve u redu naplate, dok za radnike Uljanika sedam, osam mjeseci nema plaće, kao ni naplate za kooperante.




»Nedopustivo je i da je država potpuno paralizirana kada imamo bolesno dijete i građani se mimo države moraju organizirati i skupljati novac za stvari koje su odavno trebale biti riješene«, poručio je Sinčić.


Naglasio je kako političari trebaju biti zadnji u raspodjeli proračunskog novca, ako uopće i zadnji, a ne kao sada – među prvima.


Građane je pozvao na otpor političkom establišmentu te da daju svoj potpis za raspisivanje referenduma.


Glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić rekao je kako je prva točka njihova manifesta za europske izbore upravo direktna demokracija, ističući kako dolazi vrijeme referenduma i vladavine naroda, a prolazi vrijeme političkih oligarhija koje same sebe plaćaju i stavljaju se na prvo mjesto ispred i iznad svih.


Prikupljamo minimalno 500 tisuća potpisa koje bacamo na stol vladajućoj kasti


»Najkasnije u svibnju prikupit ćemo minimalno 500 tisuća potpisa, baciti ih na stol ovoj vladajućoj kasti i reći ‘vaše vrijeme je gospodo prošlo’. Mi nismo uhljebi, ne želimo da nas se ikada karakterizira uhljebima. Hrvatska ne smije biti zemlja uhljeba, nego vrijednih ljudi i nitko ne smije biti iznad naroda«, poručio je Lukanić.


I ‘živozidaš’ Dominik Vuletić ističe da »nam predstoji europsko, ali i novo hrvatsko proljeće u kojem moramo potpuno preurediti odnose u državi«.


»Stotine milijuna kuna političke stranke desetljećima dobivaju iz državnog proračuna, a istodobno nema novca za skupe lijekove, bolesnu djecu, radnike Uljanika, stambeno zbrinjavanje. Pozivamo sve da nam se pridruže u nizu referendumskih inicijativa. Najavljujemo referendumsku demokraciju i vraćamo vlast narodu, a oduzimamo političkim elitama«, kazao je.