Slučaj Šundov

Željko Kerum: Kad bi u Hrvatskoj političari odstupali zbog krivičnih prijava, ne bi bilo politike

Mario Matana

Željko Kerum, Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Željko Kerum, Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

19 ruku vladajuće koalicije otklonilo je mogućnost smjene prvog čovjeka Gradskog vijeća u Splitu pa je nastavljen "business as usual".



Drugi dan prve radne sjednice splitskog Gradskog vijeća odmah se “zakuhao” – dok su u ponedjeljak gradski tribuni uglavnom bili međusobno puni razumijevanja i uvažavanja, nije naime bilo puno sukoba na nekoj osobnoj razini te su neki amandmani oporbenih stranaka prošli, a i u raspravi su se prihvaćali argumenti suprotnih strana, u utorak je krenulo oštro.


Dan ranije su naime iz splitske policije izvijestili kako je dovršeno kriminalističko istraživanje protiv 57-godišnjaka. Osumnjičeno je da je koristio neistinitu liječničku dokumentaciju i pečate u svrhu ostvarivanja prava iz Domovinskog rata te tako ishodovao rješenje o statusu HRVI i pravo na invalidninu, zbog čega je od 2006. do 2017. godine protupravno ostvario oko 101 tisuću kuna. E sad, problem je ispao što je, svi su izgledi, taj 57-godišnjak Jure Šundov, predsjednik Gradskog vijeća!


Pa su odmah iz stranke Pametno, konkretno vijećnik Jakov Prkić, pitali Šundova jeli to istina. Što je, normalno, izazvalo burne reakcije vladajućih, prvenstveno koalicijskih partnera i većinskih vijećnika iz HDZ-a, ali i iz Kerumovog HGS-a u kojem je i Šundov. Pa su obasuli drvlje i kamenje na opoziciju, govoreći (Petar Škorić) kako su takva vremena davno prošla kada je ljude osuđivalo na temelju indicija i medijskih napisa te da je to nedopustivo.




Uzalud je pokušao objasniti Prkić kako samo želi znati jeli istina da je protiv Šundova podnesena kaznena prijava te da ne ulazi u sadržaj prijave, još manje presuđuje. Jer, ako je to istina, dodao je Prkić, bilo bi moralno da odstupi s mjesta predsjednika GV-a, odnosno kako imaju potpise 13 vijećnika kojima traže da se glasuje o povjerenju Šundovu za vođenje gradskom parlamenta.


Iako je bilo određenih proceduralnih problema, na inzistiranje samog Šundova taj zahtjev je uvršten u dnevni red te se pristupilo glasovanju – očekivano, 19 ruku vladajuće koalicije otklonilo je mogućnost smjene prvog čovjeka Gradskog vijeća u Splitu pa je nastavljen “business as usual”.


Vrijedi notirati, pored ostale podrške Šundovu, i kratku repliku Željka Keruma, koji je konstatirao “kako u Hrvatskoj ima puno krivičnih prijava protiv političara, kad bi se zbog toga odstupalo ne bi bilo političkog djelovanja”…