Halo 192

Željka Markić zbog Facebooka ‘zvala policiju’: Ministre, pomozite Facebooku da postane bolji

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Iako je Božinovićevo ministarstvo već objavilo da “nije u mogućnosti utjecati na rad društvenih mreža”, osim u slučajevima kriminalističkog istraživanja, Markić je dostavila još nekoliko prijedloga, koji bi, kako smatra, "pomogli Facebooku da postane volji".



Nakon što je facebook blokirao profile niza prominentnih hrvatskih desničara, uglavnom zbog slavljenja čovjeka osuđenog za ratni zločin, predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić pozvala je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da djeluje. Predložila mu je da MUP otvori posebnu e-mail adresu “na koju građani mogu slati prijave o brisanju objava i blokiranju Facebook profila, iako se kao korisnici Facebooka pridržavaju internih pravila ove društvene mreže”.


– Predlažemo da preko sredstava javnog priopćavanja pozovete hrvatske građane da dojave MUP-u sve konkretne slučajeve cenzure od strane Facebooka koji se odnose na izražavanje mišljenja o haaškoj presudi i iznošenje činjenica o pozitivnoj ulozi RH, HV-a i HVO-a u obrani Bosne i Hercegovine te zabranu objava koji iznose svjedočenja o malo poznatim zločinima Armije BiH nad Hrvatima, stoji u dopisu Željke Markić Ministru unutarnjih poslova.


Iako je Božinovićevo ministarstvo već objavilo da “nije u mogućnosti utjecati na rad društvenih mreža”, osim u slučajevima kriminalističkog istraživanja, Markić je dostavila još nekoliko prijedloga, koji bi, kako smatra, “pomogli Facebooku da postane volji”.




– Predlažemo da zajedno s drugim predstavnicima javne vlasti – premijerom i ministrom pravosuđa – stupite u kontakt s Facebookom i odredite način na koji će ta društvena mreža provoditi ustavnu i zakonsku odredbu o slobodi izražavanja i zabrani cenzure dok posluje u Hrvatskoj. Svjesni činjenice da cenzura kojoj su izloženi hrvatski građani nije posljedica službene politike ove privatne kompanije, nego organiziranih lažnih prijava i/ili neprofesionalnog ili pristranog administriranja kojima se sprječava iznošenje činjenica o ratu u BiH, a posebice o logorima i zločinima Armije BiH te izrazito pozitivnoj, humanitarno osviještenoj i u vojnom smislu pobjedničkoj politici Republike Hrvatske i Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne u ratu u BiH – od Vas tražimo da slijedeći primjer SR Njemačke skrente pozornost ovoj kompaniji na problem lažnih prijava koje dovode do cenzure kako bi se u budućnosti ista spriječavala, a ne poticala, poručuje Željka Markić.


Predsjednica udruge U ime obitelji pritom se poziva na dogovor koji su njemačke vlasti 2015. godine postigle s Facebookom, Twitterom i Googleom u sprječavanju govora mržnje na tim internetskim platformama.


– Slobodni smo Vas podsjetiti na Vašu izjavu od 28. studenoga 2017. Na konferenciji za novinare izjavili ste da s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. hibridno ratovanje može ispoljavati jer danas živimo u svijetu interneta, novih tehnologija koje se također za to koriste te da “naravno svaka država ima pravo i dužnost da se zaštiti od toga”, poručila je Božinoviću Željka Markić, dodajući da se “klevetama, lažima, netočnima informacijama i manipulacijama kojima svjedočimo zadnjih dana, a koje su potpomognute cenzurom jedne od strana u raspravi, nanosi nemjerljiva šteta međunarodnom ugledu Republike Hrvatske”, kao i svim njezinim građanima.