Odlazak

Zdravko Ronko napustio SDP: Bernardić razara stranku

Hina



 SDP-ov saborski zastupnik Zdravko Ronko zatražio je uz još 11 članova požeškog SDP-a brisanje iz te stranke, a kao razlog je naveo »urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na neronovski način provodi predsjednik stranke Davor Bernardić, liječeći time svoju nesposobnost i frustracije«.


»Zajednički izlazak iz članstva desetak uglednih, zaslužnih i iskusnih članova SDP-a Požega s kojima sam i sam dugo i ponosno nosio stijeg Račanove stranke, doprinosio njenoj snazi i usponu te promicao njene časne vrijednosti, bila je crta preko koje se dalje nije moglo. Tim i više što razloge koje navode, i te kako stoje – urušavanje i sveopće razaranje stranke koje na »neronovski» način provodi Davor Bernardić liječeći time i svoju nesposobnost i svoje frustracije. A to što nema dovoljno kritične mase da se taj brzorastući tumor zaustavi i odstrani, uzrok je u sveprisutnom oportunizmu i poltronstvu koje je zavladalo SDP– om, na žalost, na putu bez povratka«, stoji u Ronkovom tekstu ostavke.


Ronko ističe kako je upravo na zahtjev i tih desetak članova koji su istupili iz SDP-a Požege, na tu Bernardićevu »zločinačku» destrukciju i sklonost razaranju podsjetio i 7. svibnja 2016. na sjednici Predsjedništva SDP-a u Crikvenici tražeći njegovo sankcioniranje odnosno isključenje iz stranke.


»Na dušu danas svima onima koji to tad nisu podržali, već mu na tom putu dali još i vjetra u leđa. Ali što je tu je, brojnim kolegama, suborcima u miru za bolje sutra, zahvalan sam do beskraja. S Vama sam i uz Vas, a to znači samo jedno, tražim da me se sa današnjim danom 15. svibnja briše iz članstva u ovakvom SDP-u Hrvatske«, stoji u obrazloženju Ronkove ostavke.»Kako je već duže vrijeme evidentno i bespovratno rastakanje vitalnih dijelova SDP-a, njeno urušavanje i sveopće razaranje na nacionalnoj razini koje zdušno provodi sam vrh stranke i čemu više nema pomoći, mi nećemo i ne želimo biti dio toga te podnosimo neopozive ostavke«, napisali su SDP-ovci u zajedničkoj ostavci.

Uvjet za povratak u SDP je odlazak Bernardića i njegove klike


Upitan je li to definitivni odlazak iz SDP-a, Ronko je večeras kratko u izjavi za Hinu rekao da je za njegov povratak u SDP, uvjet odlazak Bernardića i njegove klike.Večernji list navodi da im je Ronko rekao kako će poduzeti sve da makne Davora Bernardića iz stranke i da osujeti njegove zločinačke planove, a uvjeren je da je jedan od njih upravo velika koalicija. Također, tvrdi kako je spreman podržati i premijera Plenkovića da ne dođe do izbora da se osujeti Bernardićev plan. Nemam ja ljubavi prema vladajućima. HDZ su moji protivnici, takmaci, bili i bit će. Ali, kako Bernardić ne bi uništio stranku možda bih čak bio spreman i podržati Plenkovića da ne dođe do izbora i da se osujeti Bernardićev plan«, kazao je Ronko za Večernji. Bernardiću je poručio da ode u školu, da đacima predaje fiziku i da barem jedan dan u životu osjeti kako stvarni ljudi žive, a ne da cijeli život bude na stranačkim jaslama. Index pak dodaje da Ronko nema namjeru vratiti svoj saborski mandat stranci s kojom ga je osvojio. »Ja sam SDP-u donio mandate, a nisu ga oni meni dali«, rekao je.Ronkovom ostavkom i ispisivanjem iz članstva SDP je pao na 34 saborska zastupnika.