Imenovanje

Zdenko Križić novi gospićko-senjski biskup

Helena Fogas

Karmelićanin o. Zdenko Križić rektor je Karmelskog međunarodnog zavoda Teresianum u Rimu, za svećenika je zaređen 1977. Prihvaćajući službu kazao je da  računa na  potporu vjernika  mjesne  Crkve 



Papa Franjo privatio je odreknuće od službe Mile Bogovića, a novim gospićko-senjskim biskupom papa je imenovao Zdenka Križića, dosadašnjeg rektora Karmelskog međunarodnog zavoda Teresianum u Rimu, priopćeno je iz Hrvatske biskupske konferencije.  Vijest o imenovanju objavljena je i na  konferenciji u ordinarijatu Gospićko-senjske biskupije gdje je predsjednik HBK-a  Želimir Puljić,  u nazočnosti riječkog metropolita dr. Ivana Devčića, bivšeg gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića i krčkog biskupa Ivice Petanjaka, priopćio ime novog biskupa.


Studij duhovnosti 


Križić je rođen 1953. u Johovcu kod Doboja u Bosni i Hercegovini.  Nakon završene srednje škole, koju je pohađao kod konventualaca u Zagrebu, nastavlja studij filozofije kod karmelićana u Firenci, a potom studij teologije na Papinskom teološkom fakultetu Teresianum u Rimu.  Nakon završenog teološkog studija nastavlja studij duhovnosti, a 1978. magistrira na temu »Biblijski likovi u djelima svete Terezije Avilske«.  Za svećenika je zaređen u lipnju 1977. u Zagrebu.  Objavio je nekoliko članaka iz duhovnosti u revijama Posvećeni život i Bogoslovska smotra. Osim hrvatskoga, dobro govori talijanski, a dostatno poznaje i španjolski jezik.  Rektor zavoda Teresianum bio je od 2012. 


Novoimenovani  gospićko-senjski biskup, karmelićanin o. Zdenko Križić kazao je u razgovoru za Hrvatski katolički radio, kako prenosi IKA,  da ga je objava vijesti o imenovanju zatekla u Rimu gdje je predvodio duhovne vježbe za jednu zajednicu bosonogih karmelićanki. 





O. Zdenko Križić u Crkvi je obnašao niz službi. Bio je prefekt dječjeg sjemeništa Otaca karmelićana u Zagrebu (1978-1984), prvi savjetnik Komisarijata karmelićana (1984-1990), prior samostana u Remetama, Zagreb (1984-1990), vanjski profesor na Institutu za kršćansku duhovnost u Zagrebu (1984-2012), provincijal Hrvatske karmelske provincije (1990-1996), vikar provincije (1996-2002), prior samostana u Remetama, Zagreb (1996-1997), prior novoosnovanog samostana u Krku (1997-2002), magister novaka (1997-1999), provincijal Hrvatske karmelske provincije (2002-2003), generalni vikar karmelskog reda (2003-2009), prior samostana u Krku i Provincijalni savjetnik (2011-2012), a od 2012. obnaša službu rektora karmelićanskog međunarodnog zavoda Teresianum u Rimu.



Susrete s Bogovićem 


Prihvaćajući novu službu, o. Križić je istaknuo  kako  računa na molitvenu potporu vjernika  mjesne  Crkve koja mu je povjerena. Naime, on će se već ovoga tjedna susresti s mons. Milom Bogovićem, kojega će naslijediti. 


– Ono što planiram na početku je, prije svega, upoznati svećenike, župe i puk biskupije, da bih mogao imati više jasnoće s obzirom na poteškoće, potrebe i mogućnosti – kazao je HKR-u o. Križić. Ustoličenje novog biskupa vjerojatno će biti unutar dva mjeseca, no  detalje oko datuma ređenja, gesla biskupske službe i dana preuzimanja biskupije, o. Križić dogovorit će i objaviti naknadno, a on će se hrvatskim biskupima pridružiti na proljetnom zasjedanju HBK.