Istražni zatvor

Zbog opasnosti od bijega, Ivica Todorić ostaje u Remetincu

Hina

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Todorićevi odvjetnici ponudili su jamčevinu od 118 tisuća funti, no o tome će se naknadno odlučiti



ZAGREB Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora osumnjičen za izvlačenje više od milijardu kuna iz svoje nekadašnje tvrtke, ostaje u istražnom zatvoru u koji je smješten nakon sinoćnjeg izručenja Hrvatskoj, odlučio je u četvrtak predvečer sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. 


Na ročištu koje je počelo iza 17,30 sati, a zbog kojega je Todorić dovezen iz Remetinca, sudac istrage odlučivao je o dva zahtjeva – prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži u zatvoru, ovoga puta zbog opasnosti od bijega.


Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da mu je istražni zatvor ovoga puta određen zbog opasnosti od bijega te da sud nije prihvatio jamčevinu, jednaku onoj koja mu je ranije prihvaćena u Engleskoj.




Odvjetnica Sloković koja ga je prijepodne najprije posjetila u Remetincu, a potom došla i na Županijski sud, ranije je izjavila da obrana smatra kako nema uvjeta za produžavanje istražnog zatvora. Dodala je i da Todorić nije bio u bijegu već da se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u Agrokoru.


Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora.


Iako se nakon izručenja i smještanja u Remetinec nagađalo da će Todorić već u četvrtak biti ispitan u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu do toga nije došlo, javlja Hina.


Ministri vjeruju u pošteno suđenje


Ministri gospodarstva, uprave i financija Darko Horvat, Lovro Kuščević i Zdravko Marić u četvrtak su prije početka užeg kabineta Vlade na Markovu trgu poručili kako vjeruju u institucije Republike Hrvatske i da će Ivica Todorić, koji je u srijedu navečer izručen Hrvatskoj, imati pred hrvatskim pravosuđem pošten i zakonit postupak.


Novinari su upitali ministra financija Zdravko Marić boji li se da će ga Ivica Todorić spominjati u svojoj obrani i upotrijebiti svoju »crnu bilježnicu«, to jest iznijeti, kako mediji pretpostavljaju, kompromitirajuće informacije o pojedinim istaknutim ljudima.


»Ja u tijeku pravnih postupaka neću ništa komentirati, nisam ništa uspio pratiti, kao i za svakog hrvatskog građanina treba očekivati jednak tretman, to jest onakav kakav treba biti sukladno zakonu«, ustvrdio je Marić.


»Uvjeren sam da će biti pošteno suđenje, ne samo njemu nego i svim osobama koje se nađu pred hrvatskim pravosuđem, i zaista mislim da nije dobro komentirati dok se postupak ne dovrši«, poručio je ministar uprave Lovro Kušćević.


»Vjerujem institucijama Republike Hrvatske i siguran sam da će to tako biti«, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Ministar Horvat rekao je da nema nikakvih bojazni u vezi s navodnom Todorićevom »crnom bilježnicom«.


»Nagodba je pred implementacijom i siguran sam da svi oni vjerovnici koji očekuju povrat onoga što su izgubili tijekom godina prije 2017., da će tijekom nagodbe, koja će trajati između tri i pet godina, i dobiti onaj svoj veliki dio koji im je uskraćen«, objasnio je Horvat.


NOVO! 17:50 Ivica Todorić ostaje u zatvoru. 


“Nije određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, međutim određen je zbog određen zbog opasnosti od bijega. Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Negleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto”, rekla je poslije ročišta Jadranka Slokovića, prenosi televizija N1.


NOVO! 16:23 Ivica Todorić u pravosudnom kombiju je stigao u zgradu suda, javlja televizija N1.


Na sud su stigli i Todorićevi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.


Ivica Todorić stiže na sud/ Foto Borna Filić / PIXSELL


Ivica Todorić stiže na sud/ Foto Borna Filić / PIXSELL



NOVO! 15:14 Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda poslijepodne će odlučivati o dva zahtjeva u vezi bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića – prijedlogu obrane da ga puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži u zatvoru, ovoga puta zbog opasnosti od bijega, prenosi Hina. 


»U međuvremenu je prvo stigao prijedlog obrane za ukidanjem istražnog zatvora, a nakon toga i prijedlog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) da mu se odredi istražni zatvor, ali zbog opasnosti od bijega«, kazao je poslijepodne glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.


Na ročištu zakazanom za 16, 30 sati, uz Todorića i njegove odvjetnike biti će i predstavnici tužiteljstva. Obje strane iznijeti će svoje argumente, a sucu će se moći obratiti i Todorić, pojasnio je Devčić.


Na pitanje jesu li ispitani svi svjedoci u istrazi u kojoj se Todorić i njegovi suosumnjičenici terete za izvlačenje preko milijarde kuna iz Todorićve bivše tvrtke Devčić je kazao da je neispitan ostao jedan svjedok »koji se prema podacima u spisu nalazi u Švicarskoj i njegovo ispitivanje će biti provedeno zamolbenim putem«.


Upitan hoće li Todorić, u slučaju da mu istražni zatvor danas bude ukinut sa suda otići kao slobodan čovjek ili će se morati ići ‘razdužiti’ u Remetinec, Devčić je kazao da dosadašnja praksa pokazuje da »sve takve osobe odlaze natrag u Remetinec, obavljaju administrativne stvari koje su vezane uz puštanje«.


»Nema uvjeta za produženje istražnog zatvora. Ovaj jedan svjedok je nedostupan, ostali su svi ispitali. Hans Christian Jakobsen koji je van Europe, ako je nedostupan, neshvatljivo je da netko kaže da mi možemo doći do njega«, kazala je Sloković.


Dodala je i da Todorić nije bio u bijegu već da se zatekao u Engleskoj, ali i da u slučaju Agrokor nije bilo izvlačenja novca za privatni račun te da je sve ostalo u Agrokoru.


U razgovoru s novinarima kazala je da će ukoliko sud ostane pri tvrdnji da Todorić treba biti u istražnom zatvoru ponuditi jamčevinu, javlja Hina.


NOVO! 14:44 Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je da će na ročište u 16:30 doći i Ivica Todorić, javlja televizija N1.


Novinare je zanimalo hoće li Ivica Todorić, odluči li sudac istrage da se može braniti sa slobode, napustiti zgradu Suda u pravosudnom kombiju i razdužiti se u Remetincu.


“Dosadašnja praksa pokazuje da takve osobe odlaze natrag u Remetinec i obavljaju admnistrativne stvari”, odgovorio je Devčić.


NOVO! 14:00 Kako javlja reporterka televizije N1, ročište na kojem će se pojaviti i Ivica Todorić bit će održano danas u 16:30. Potvrdila je to Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković.


Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić medijima će se obratiti u 14:30 sati.


NOVO! 13:54 Jadranka Sloković stigla je u Županijski sud. ‘Moram vidjeti kad će biti ukidanje istražnog zatvora, odnosno odlučivanje o istražnom zatvoru’, kratko je rekla, javlja televizija N1.


NOVO! 13:30 Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković izašla je iz Remetinca. Kaže da je s njenim klijentom sve u redu, da se žali ni na što te da čeka što će se dalje događati, a ćeliju dijeli s još jednom osobom.


Sloković je ponovila kako smatra da nema uvjeta za produžavanje istražnog zatvora jer su ispitani svi svjedoci, a jedan koji nije trenutno je nedostupan pravosuđu.


“Imam informaciju da je DORH odustao od njega. Ako je on nedostupan DORH-u, apsolutno je neshvatljivo reći da mi možemo do njega”, kaže Sloković.


Sloković kaže kako će Todorić, ukoliko sud tako odredi, ponuditi jamčevinu, ali dodaje i kako opasnost od bijega ne postoji.


“Treba riješiti ima li osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega. On nije pobjegao, on se zatekao u Engleskoj. Smatramo da je koristio svoje pravo, nije se skrivao nijednog trenutka, znala se njegova adresa i nije nastojao izbjeći ovaj postupak. DORH je isti dan kad je pokrenuta istraga obavijestio da je voljan putem video linka ili pred istražiteljima DORH-a koji bi došli u Englesku, dati iskaz”, objasnila je. 


O tome kada će biti ročište, kaže Sloković, odlučuje sudac koji je donio i rješenje o određivanju pritvora. “Može biti danas ili sutra, u svakom slučaju relativno uskoro”, zaključila je. 


Jadranka Sloković, Vesna Todorić, Foto Davor Puklavec/PIXSELL


Jadranka Sloković, Vesna Todorić, Foto Davor Puklavec/PIXSELL



NOVO! 11:55 Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića, kazala je da Todorić neće podnositi osobnu žalbu, jer postoji žalba obrane koja je prije uložena. Tražit će ukidanje istražnog zatvora, rekla je.


NOVO! 11:40 Vesna Todorić, supruga Ivice Todorića i njegova odvjetnica Jadranka Sloković, stigle su u Remetinec.