Odbijena inicijativa

Zašto je Jandroković odbio da Sabor bude pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom

Tihomir Ponoš

Dan Europe se u Zagrebu čak zna i obilježiti / Foto Nenad REBERŠAK

Dan Europe se u Zagrebu čak zna i obilježiti / Foto Nenad REBERŠAK

Ostojić je predložio da se Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom obilježe 8. svibnja, večer uoči tih dana, i to prigodnim koncertom na Europskom trgu u Zagrebu



ZAGREB – Ranko Ostojić, saborski zastupnik SDP-a, drugi je put u kratkom roku neuspješno tražio pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora. Koncem prošle godine zatražio je da Sabor bude pokrovitelj 75. obljetnice Bitke na Sutjesci. Ostojić je ustvrdio da se ta, jedna od najpoznatijih bitaka partizana u Drugom svjetskom ratu, vodila na teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine, ali u njoj je sudjelovao i poginuo velik broj partizana iz Hrvatske, posebno Dalmacije.


Ljutiti zastupnik


Jučer je na svojoj Facebook stranici Ostojić objavio da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio njegovu ideju o saborskom pokroviteljstvu nad obilježavanjem Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom. Ostojić je u dopisu Predsjedništvu Sabora 1. veljače predložio da se ti događaji obilježe 8. svibnja, večer uoči tih dana, i to prigodnim koncertom na Europskom trgu u Zagrebu.


Ostojić je u dopisu naveo čvrsto uvjerenje da Sabor, koji djeluje na temeljima ZAVNOH-a, »treba i želi stalno i redovito izražavati i odavati počast svima onima koji su pridonijeli da 9. svibnja doista bude dan pobjede nad fašizmom i nacizmom«. Ostojić smatra i da Dan pobjede nad fašizmom svakako treba povezati s datumom oslobođenja Zagreba u Drugom svjetskom ratu, 8. svibnja.




Nakon nepuna dva mjeseca, koncem ožujka, Jandroković je odgovorio Ostojiću i odbio pokroviteljstvo. U izjavi za naš list Jandroković je ponovio ono što stoji i u dopisu Ostojiću.


– Iz tog dopisa Ranka Ostojića uopće nije bilo jasno tko je organizator tog obilježavanja. Kako je Sabor mogao biti pokrovitelj nečeg što nismo znali ni tko to organizira? Da bi Sabor bio pokrovitelj neke manifestacije prvo nam se organizator mora obratiti s takvom željom, a u ovom slučaju to je izostalo – kazao nam je Jandroković.


Odbijanje i odgovor prilično su razljutili Ostojića. Na Facebooku je podsjetio da se Dan Europe i Dan pobjede protiv fašizma zapravo nigdje u Hrvatskoj ne obilježavaju, a svojom je inicijativom htio potaknuti da se napravi barem jedna manifestacija.


– Na žalost, Sabor RH je našao shodnim odbiti prijedlog iz birokratskih razloga – napisao je Ostojić i dodao da je siguran da »iza toga stoji stalna revizija povijesti i stalno negiranje najvažnije stvari, a to je da smo mi bili pobjednička zemlja«.


– Možete odbiti, možete negirati, može vam biti neugodno što cijela Europa slavi pobjedu nad fašizmom, ali koliko god vi bili tužni, proslave će biti. I bolje da vas tamo nema – napisao je Ostojić.


U izjavi za naš list Ostojić je poručio Jandrokoviću da bi mu bolje bilo da objasni zašto netko uopće mora davati inicijative za nešto što bi sami morali obilježiti.


Sram zbog Ustava


– Za Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, osim tri štanda ispred predstavništa EU-a nema nikakve proslave ni obilježavanja. Ni svečane sjednice Sabora, ni prijema, ni bilo čega – napisao nam je u sms poruci očito ljutiti Ostojić. O slučaju koji bi mogao razgoriti rasprave o tretiranju antifašizma u Hrvatskoj, o tome kako ga tretira oporbeni SDP, a kako vladajući HDZ, na twitteru se oglasio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdivši da je žalosno što je u 21. stoljeću Sabor odbio pokroviteljstvo nad Danom pobjede nad fašizmom.


– Pa neki u Hrvatskoj se srame i svoga Ustava. Odvojenim komemoracijama u Jasenovcu Vlada pokazuje da okreće glavu od temelja Ustava – napisao je Bernardić.