Narušena pravna načela

Zakon o elektroničkim medijima promijenjen samo zbog Radija 101!

Vesna Roller

Da bi preživio tijekom stečajnog postupka, Radiju 101 potrebno je milijun kuna koje očekuje od države



ZAGREB Zaključak da su izmjene Zakona o elektroničkim medijima, koje su stupile na snagu 28. srpnja ove godine, napravljene s izravnom namjerom da se presudi jednom mediju – zagrebačkom Radiju 101 – ipak nije plod bolesnog uma koji u svemu vidi zavjeru, nego je posve »zdrav« i utemeljen! Da je ovim zakonskim izmjenama, donesenim ljetos po hitnoj proceduri, zakonodavac ciljao na unaprijed poznatu metu, smatra i bivša sutkinja Ustavnog suda Agata Račan.


U članku objavljenom u »Informatoru«, Račan objašnjava kako odredba novog Zakona, koja je propisala da se postupci prenošenja koncesija koji su u tijeku moraju obustaviti, narušava temeljna načela pravne sigurnosti i vladavine prava – načelo izvjesnosti zakonskih posljedica, načelo legitimnih očekivanja te zabranu retroaktivnosti. Upravo primjenom te sporne odredbe prijenos koncesije Stojedinice prekinut je danom stupanja na snagu Zakona, »što upućuje na zaključak da je donesen možda samo za jednog adresata«, kaže Račan.   »Pravna sigurnost objektivnog pravnog postupka, u svezi s načelom izvjesnosti zakonskih posljedica i legitimnih očekivanja adresata, pretpostavlja dovršenje započetih postupaka prema propisu koji je bio na snazi do stupanja na snagu novog propisa«, navodi u članku Agata Račan. Opće je pravno pravilo, dodaje, da se postupci okončavaju prema pravilima koja su vrijedila kad su započeti. Zakonodavac može propisati dovršenje započetih postupaka prema novom propisu, ali samo onda kada je on povoljniji za stranke, što nije slučaj sa Stojedinicom. Dapače, primjena novih pravila naštetila joj je i dovela u pitanje njezin opstanak jer je odbijanjem prijenosa koncesije izgubila 15 milijuna kuna koliko je ponudila, čak već i uplatila, tvrtka Media Servis. »Iako je zabrana prijenosa koncesije… propisana radi postizanja legitimnog cilja (transparentnosti vlasničke strukture pružatelja medijskih usluga), mišljenja smo da to ne daje ovlast zakonodavcu da obustavlja započete postupke o prijenosu koncesije temeljem Zakona o elektroničkim medijima«, ocjenjuje Račan.   Adresati – pružatelji medijskih usluga koji su podnijeli zahtjev za prijenos koncesije, gospodarski su subjekti koji posluju na tržištu, i oni su, ističe Račan, podnošenjem zahtjeva bili izloženi i materijalnim troškovima. »Pouzdavajući se u sigurnost pravnog poretka njihova su očekivanja bila legitimna da će postupak biti okončan temeljem propisa koji je bio na snazi u trenutku pokretanja postupka«, konstatira bivša sutkinja Ustavnog suda.

Da zakonodavac – vladajuća koalicija uz, što je začuđujuće, potporu oporbe – nije donijela izmjene Zakona o elektroničkim medijama koje, kako je sada i potvrđeno, dovode u pitanje vladavinu prava i pravnu sigurnost u Hrvatskoj, Radio 101 bi već riješio svoje probleme i njegova egzistenecija ne bi bila u pitanju. No ovako, ona je još uvijek neizvjesna i nesigurna.


 Skupština vjerovnika prije dva tjedna je podržala prijedlog stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića da se izradi stečajni plan. Stečajni postupak trebao bi biti završen u roku od šest mjeseci ako se pronađe investitor čijim će se sredstvima provesti dokapitalizacija. I dalje je za ulaganje zainteresirana tvrtka Media Servis Jurja Hrvačića.




Da bi preživio tijekom stečajnog postupka, Radiju 101 potrebno je milijun kuna koje očekuju od države. No, do danas ni jedna kuna nije stigla. Rok za uplatu istječe početkom idućeg tjedna. Djelatnici, koji mjesecima rade bez plaće, nadaju se da odgovorni u državnim institucijama shvaćaju kako se, u slučaju da novci ne stignu, ne može vjerovati tvrdnjama da država nije imala namjeru uništiti Stojedinicu.