Sussret s predsjednicom

Zajednica Talijana od Grabar Kitarović tražila rješavanje situacije u Editu

Marinko Glavan

Predstavnici Zajednice Talijana / snimio I. TOMIĆ

Predstavnici Zajednice Talijana / snimio I. TOMIĆ

Predsjednica je obećala i sudjelovanje te pokroviteljstvo nad humanitarnim manifestacijama u organizaciji Udruge »Riječko srce«



Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u svom je privremenom riječkom uredu u Slogin kuli u poslijepodnevnim satima primila brojne građane te predstavnike raznih udruga i institucija. Među prvima koji su razgovarali s predsjednicom bili su predstavnici Zajednice Talijana koja ovih dana obilježava 70. obljetnicu organiziranog djelovanja u Rijeci.


– Povod našem dolasku je upravo proslava tog jubileja koja će se održati 11. studenog, pod pokroviteljstvom predsjednice – rekla je Orietta Marot, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka, dodavši kako su s predsjednicom razgovarali o temama vezanim uz život talijanske nacionalne zajednice u Rijeci, PGŽ-u i Hrvatskoj.


Jedna od tema bio je i opstanak Edita, izdavačke kuće koja, među ostalim, izdaje La Voce del Popolo, jedini dnevni list na talijanskom jeziku u Hrvatskoj.




– Upozorili smo predsjednicu da bi bilo zaista kobno da se financijska situacija u Editu ne riješi – kazala je nakon razgovora s predsjednicom Irene Mestrovich, predsjednica Vijeća talijanske nacionalne manjine.



Uz udruge, predsjednicu su posjetili i brojni građani, te joj iznijeli svoje probleme, prijedloge, a neki i konkretne projekte, poput Ane Perunčić Rakočević.


– Ovo je turistička regija, pa sam predsjednici došla predstaviti svoj projekt u zdravstvenom turizmu. Projekt joj se svidio, te me je uputila na određene osobe koje bi mogle biti od pomoći u realizaciji – rekla je Perunčić Rakočević.



– Ukoliko dođe do zastoja ili potpunog prekida aktivnosti Edita, to bi zaista bilo pogubno ne samo za nas pripadnike talijanske nacionalne manjine, nego za cijelu Rijeku, pa i Hrvatsku. To je stup našeg identiteta, talijanske manjine koja je u Rijeci autohtona i koja je dala golem doprinos izgradnji tolerancije, suživota i multikulturalnosti – rekla je Mestrovich.


S predsjednicom su predstavnici talijanske manjine razgovarali i o gradnji novog vrtića na talijanskom jeziku.


– Upoznali smo je s činjenicom da u Rijeci imamo organiziranu cijelu vertikalu školskog sustava, od jaslica do gimnazije, ali i s činjenicom da imamo samo jednu jasličku grupu na talijanskom jeziku, te da zajedno s Gradom, koji nam je osigurao zemljište, planiramo gradnju novog dječjeg vrtića. Predsjednica je izrazila podršku našim aktivnostima, a saznali smo i da je njen suprug pohađao našu gimnaziju u Rijeci, te da joj je svekrva pripadnica talijanske nacionalne manjine – kazala je Marot.


Predsjednica je primila i predstavnike humanitarne udruge Riječko srce.


– Upoznali smo predsjednicu s našim članovima, kao i našim aktivnostima kojima pomažemo starima, nemoćnima i svima kojima je pomoć potrebna – rekao je predsjednik udruge Dalibor Horvat. Članovi udruge iznijeli su i planove za budućnost, pri čemu su od nje zatražili podršku.


– Nismo tražili nikakvu konkretnu pomoć, već samo potporu, na što nam je odgovorila kako namjerava sudjelovati u nekoj od naših akcija. Planiramo uskoro veliki sportski događaj i humanitarni koncert, a na oba događanja predsjednica će biti pokroviteljica – kazao je Horvat.


Predsjednica će danas primati građane, na području Gorskog kotara.