Privatizacija GNK

Zagrebačka skupština prihvatila “soft” prijedlog o privatizaciji Dinama, oporba napustila vijećnicu

Hina

Foto Novi ,list

Foto Novi ,list

Nakon što im nije prošao zaključak, oporbeni zastupnici iz Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, Kluba zastupnika lijevog bloka i Kluba gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a napustili su dvoranu



Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su većinom glasova prihvatili prijedlog zaključka Kluba zastupnika Neovisnih za Hrvatsku kojim se protive preoblikovanju sportske udruge Građanski nogometni klub (GNK) “Dinamo” u sportsko dioničko društvo prije nego što se u udruzi provedu potpuno transparentni izbori, a odbacili su oporbeni prijedlog, zbog čega je oporba napustila sjednicu.


 Nakon što im nije prošao zaključak, oporbeni zastupnici iz Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez, Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, Kluba zastupnika lijevog bloka i Kluba gradskih zastupnika Glas-a i HSU-a napustili su dvoranu dok se raspravljalo i glasovalo o prijedlogu zaključka Neovisnih za Hrvatsku. Unatoč njihovu napuštanju dvorane, bilo je kvoruma pa se rasprava održala.


Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku u zaključku je upozorio na netransparentnost izbornih postupaka u športskoj udruzi GNK “Dinamo” i istaknuo kako se ne može sa sigurnošću utvrditi da postupak koji uprava Dinama želi provesti ima legitimaciju Dinamova članstva.




Podsjećaju da je GNK Dinamo u prosincu 2017. predao Povjerenstvu za profesionalne športske klubove Središnjega državnog ureda za šport elaborat o preoblikovanju kluba, no Povjerenstvo je taj elaborat odbilo, to jest vratilo na doradu zbog neusklađenosti sa Zakonom o sportu.


“Dinamov navijački puk te napose članstvo Dinama okupljeno u udrugu Dinamovih članova ‘Dinamo – to smo mi’ isticalo je u javnosti čitav niz neusklađenosti GNK Dinama s pozitivnim propisima (poput nejasnog modela izbora u klubu na koji je upozorila i športska inspekcija ili činjenica da GNK Dinamo potpuno netransparentno upravlja registrom članova, odnosno da čak nema niti osobne identifikacijske brojeve svojih članova) te upozoravalo na neodgovorena pitanja koja predstavljaju ozbiljnu prepreku u raščlanjivanju stvarnog financijskog stanja u klubu, a koje je nužno kako bi se uspjele upoznati sve okolnosti u postupku preoblikovanja Dinama iz udruge u š.d.d.”, navodi se u zaključku.


Neovisni, među ostalim, podsjećaju da Zakon o sportu nalaže da Grad Zagreb ima mogućnost stjecanja eventualnih tražbina Republike Hrvatske prema posebnom ugovoru o prijenosu, da Zagreb ima mogućnost uloga u temeljni kapital športskoga dioničkog društva u utvrđenom iznosu vrijednosti prava na korištenje športske građevine, u ovom slučaju maksimirskog stadiona te da se se Gradu Zagrebu u prvom od minimalno četiri kruga upućuje poziv na upis i uplatu dionica.