Skejin zahtjev bit će razmotren

“Za dom spremni” ulazi u proceduru Ministarstva, u kojem tumače: ‘To je prijedlog kao i svaki drugi’

Boris Pavelić

Ilustracija / Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Ilustracija / Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Iz Ministarstva branitelja su odgovorili da će prijedlog Marka Skeje da ustaški pozdrav uđe u Zakon o hrvatskim braniteljima – razmotriti kao i svaki drugi



ZAGREB  Ustaški pozdrav »Za dom spremni« mogao bi biti ugrađen u novi Zakon o hrvatskim braniteljima, jer će Ministarstvo branitelja, kako su nam odgovorili, tu zamisao »razmotriti kao i svaki drugi prijedlog«.


Naš je list prije pet dana, 11. travnja, pitao Ministarstvo branitelja »hoće li uvažiti zahtjev Marka Skeje, zapovjednika 9. bojne 4. gardijske brigade HV Rafael vitez Boban, da pozdrav ‘Za dom spremni’ treba unijeti u novi zakon o hrvatskim braniteljima«.


Odgovor smo primili jučer. Podsjećajući kako Ministarstvo priprema novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, iz ministrova su nam kabineta odgovorili kako prijedlozi za tekst pristižu svakog dana. I dodali: »Prijedlog gospodina Marka Skeje smatramo jednim od prijedloga za novi tekst zakona, te će isti, kao i svi drugi pristigli prijedlozi, biti razmotren u tijeku izrade novog zakona. Nakon okončanja rada na izradi teksta novog zakona, svi prijedlozi koji budu uvaženi, kao i prijedlozi koji budu odbijeni, biti će obrazloženi navođenjem razloga zbog kojih su uvaženi ili odbijeni.«





Reakciju na Skejin prijedlog naš je list zatražio i iz Ureda predsjednice Republike. Ured nije komentirao Skejin zahtjev, ali je podsjetio na predsjedničin komentar prošlogodišnjega prijedloga da »Za dom spremni« postane službeni pozdrav Hrvatske vojske. Predsjednica je reagirala ovako: »Inicijativa je neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije«. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati sada: jer ako ne može službeni vojni pozdrav, možda može u Zakon o braniteljima?



Podsjetimo da je Marko Skejo, na postrojavanju svojih boraca u crnim košuljama na dan osnutka NDH u Splitu, kazao ovako, a prenio portal stav.cenzura.hr: »Pozdrav ‘Za dom spremni’, pod kojim su poginuli najbolji hrvatski sinovi, čist je kao suza, jedan od najljepših pozdrava hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Pozdrav ‘Za dom spremni’ mora kao službeni znak HOS-a biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima kako bi za sva vremena prestala rasprava o ovom svetom pozdravu.


Vjerujemo da je promjenom vlasti promijenjen i odnos prema HOS-u i da će skoro i zauvijek ‘Za dom spremni’ biti uklesan u ovaj spomenik«.


Skejo, koji u javnosti godinama otvoreno zagovara ustaštvo, a i svoju je postrojbu nazvao po Rafaelu Bobanu, u svom je govoru ponudio i ovakvu interpretaciju Drugoga svjetskog rata: »Stoljetni san o hrvatskoj slobodi za kratko se ostvario 1941. godine osnivanjem NDH. Na žalost, izdajom dijela naroda ugušena je NDH i hrvatski narod je utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojemu se progonila svaka hrvatska riječ i ideja«.