Nema predaje

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA U SDP-u U petak Komadina priopćava Bernardiću da mora otići

Dražen Ciglenečki

Komadininu ambiciju da, u slučaju uspješnog uklanjanja Bernardića, Glavni odbor SDP-a dvotrećinskom većinom njega ovlasti da kao vršitelj dužnosti godinu dana vodi stranku, podržava sve više istaknutih SDP-ovaca



ZAGREB U petak bi se trebao održati sastanak na kojem će Zlatko Komadina i još neki članovi Predsjedništva SDP-a pokušati uvjeriti Davora Bernardića da se povuče s dužnosti predsjednika stranke. Namjeravaju ga otvoreno suočiti s činjenicom da je izgubio potporu i njih koji su ga dosad podržavali, ali iz Bernardićevog intervjua našem listu jasno proizlazi da se on neće predati. A sve dok Bernardić odbija podnijeti ostavku, u SDP-u ostaje status quo jer Komadina je još uvijek protiv sazivanja Konvencije na kojoj bi se izglasalo nepovjerenje predsjedniku stranke i raspisalo izbore.


Komadininu ambiciju da, u slučaju uspješnog uklanjanja Bernardića, Glavni odbor SDP-a dvotrećinskom većinom njega ovlasti da kao vršitelj dužnosti godinu dana vodi stranku, podržava sve više istaknutih SDP-ovaca. I dalje ima i onih koji se protive toj mogućnosti, jer Komadina je bio glavni Bernardićev promotor Ali, i kod potpisnika pisma kojim se tražio Bernardićev odlazak kao da nekako prevladava stav da je »sve bolje od njegovog ostanka«. Na tom je tragu i Siniša Hajdaš Dončić, može se to zaključiti iz njegove izjave. Ne inzistira na zahtjevu kamanjske skupine za brze unutarstranačke izbore.


Zlatko Komadina


Zlatko Komadina





– Svi kojima je u interesu stabilnost SDP-a, znaju da se mora razgovarati i da su potrebni kompromisi svih strana. Nismo ovdje da a priori lupamo glavom u zid nego smo za konsenzus i dogovor koji vodi stabilnosti SDP-a, poručio je Hajdaš Dončić. No, s obzirom da Bernardić ustrajno pruža otpor i želi se pod svaku cijenu zadržati na čelu SDP-a, Komadinin scenarij još je u drugom planu. Kao i izbori za novog predsjednika stranke, do kojih bi došlo po završetku Komadininog mandata vd-a ili nešto ranije od toga. Ali, pojavila se u SDP-u jedna zanimljiva ideja kako izabrati Bernardićevog nasljednika, ako on, na ovaj ili onaj način, ipak abdicira.

Krajem svibnja održavaju se izbori za Europski parlament i neki članovi SDP-a smatraju da su oni dobra prilika da se izabere i predsjednika stranke. Riječ je o još nedorađenoj ideji i možda bi potrebno bilo prethodno izmijeniti Status SDP-a, ali smisao je da svi kandidati za predsjednika budu na listi za ove izbore, dakle ujedno i kandidati za Europski parlament, i da onaj s najviše preferencijskih glasova postane novi lider stranke. Tako bi birači, a ne samo članovi, odredili predsjednika SDP-a. To bi, pak, mogla biti Biljana Borzan, aktualna zastupnica u EP, čije akcije u SDP-u sve bolje kotiraju. Hajdaš Dončić rekao je novinarima da ona, zbog »izvrsnog rada u Europskom parlamentu«, ima »vrlo veliku podršku građana, a vjerujem i članica i članova SDP-a«. Prema neslužbenim informacijama, Biljana Borzan sve je zainteresiranija za preuzimanje dužnosti predsjednice SDP-a. Nije stoga isključeno da socijaldemokrati kopiraju formulu HDZ-a, u kojem je Andrej Plenković došao za predsjednika izravno iz Bruxellesa.


Međutim, to je stvar budućnosti SDP-a. Realnost je Bernardić. Arsen Bauk je u svojoj izjavi sugerirao Bernardićevu spremnost da makar odustane od dužnosti predsjednika Kluba, koji još on obnaša.


– Ako je odustao, to bi trebao reći. Znam njegov stav, ali ga neću reći, kazao je Bauk. Ali, u intervjuu za naš list Bernardić je odbio i svaku pomisao da neće htjeti provesti odluku Predsjedništva SDP-a da je on šef Kluba zastupnika, premda je ogromna većina zastupnika protiv njega. Uglavnom, sve upućuje da ovaj tjedan ipak neće uslijediti rasplet u SDP-u nego daljnje zaoštravanje odnosa u stranci.

Razgovor s Davorom Bernardićem pročitajte u srijedu, 12. rujna, u Novom listu