O navijačkom nasilju

Vučić: Svi sudionici tučnjave na stadionu bit će ‘zasluženo kažnjeni’

Hina

Reuters

Reuters

»Dobit će zasluženu kaznu za svoje huligansko ponašanje, a vidjet ćemo je li bilo drugih stvari za neke druge postupke i za neke druge kazne«, rekao je Vučić novinarima tijekom posjeta gradilištu na Koridoru 10 i otvorenju Kliničkog centra u Nišu



BEOGRAD Svi koji su izazvali incidente i tučnjavu na utakmici Partizan-Crvena zvezda, organizirali nerede ili sudjelovali u njima, bit će zasluženo kažnjeni za svoje huligansko ponašanje, poručio je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.


»Dobit će zasluženu kaznu za svoje huligansko ponašanje, a vidjet ćemo je li bilo drugih stvari za neke druge postupke i za neke druge kazne«, rekao je Vučić novinarima tijekom posjeta gradilištu na Koridoru 10 i otvorenju Kliničkog centra u Nišu.


Srbijanski predsjednik je, kako javlja Radio-televizija Srbije (RTS), rekao da se »sve prati i ispituje«, te da je bilo »određenih propusta« jer je trebalo da »oni koji prate tržište droge i ono što se tamo događa, budu upoznati s postupcima nekih mafijaških bosova«.




Prema pisanju beogradskog tiska kod jednog od uhićenih Hrvata pronađena je i droga.


Ne navodeći više detalja, Vučić je ocijenio kako »to i nije sve baš tako lako«, te da je »na kraju krajeva«, policija dobro reagirala.


Naveo je da sudionici tučnjave prema iskazima koje su dali »nisu baš bili zainteresirani za kvalitetu utakmice« i da su možda uspjeli reći ime jednog od nogometaša iz utakmice.


Beogradsko tužiteljstvo saslušalo je u petak hrvatske sudionike u tučnjavi i neredima na utakmici Crvena zvezda-Partizan u srijedu u Beogradu, a određen im je pritvor od 30 dana zbog nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi. Svi osumnjičeni su potom prebačeni u Okružni zatvor u Beogradu.


Za djela koja im se stavljaju na teret predviđene su kazne od šest mjeseci do pet godina, a do 12 godina u najtežem obliku, koji propisuje kazne za vođe skupine koja čini nasilje.


Beogradski mediji objavili su u petak da su uhićeni državljani Hrvatske Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović, te da se radi se o šestorici Splićana koji su bili plaćeni za sudjelovanje u neredima.


Firić je, prema pisanju lista »Blic«, u masovnoj tučnjavi na južnoj tribini stadiona zadobio nagnječenje mozga i završio na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA).


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je i ranije ovog tjedna poručio da će svi koji su radili nerede biti kazneno gonjeni, »bez obzira jesu li Srbi ili su građani Hrvatske«.


Zbog tučnjave i nereda na utakmici Partizan-Crvena zvezda 13. prosinca uhićeno je 26 osoba, među uhićenima bila su i šesotrica državljana Hrvatske, a to je informaciju kasnije potvrdio i MVEP Hrvatske.


U tučnjavi na južnoj tribini stadiona Partizana tada je ozlijeđeno najmanje 20 osoba, među kojima je s teškim ozljedama i jedan državljanin Hrvatske koji je zadržan na liječenju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.


Prema tvrdnjama medija, riječ je o međusobnom obračunu među Partizanovim navijačkim frakcijama, a još nisu utvrđene okolnosti o sudjelovanju državljana Hrvatske u tom sukobu.