Slučaj organiziranog kriminala

Vrhovni sud prihvatio je žalbu USKOK-a: Realna je mogućnost da Mamić bude izručen

P. N.

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović

USKOK je još u srpnju tražio da se protiv Mamića donese drugo rješenje o istražnom zatvoru, čime se otvorila mogućnost za izručenjem prema Ugovoru koji Hrvatska ima s BiH. Sada je ta mogućnost postala sasvim realna



Vrhovni sud RH uvažio je žalbu USKOK-a na odluku Županijskog suda u Osijeku koji je odbio Zdravku Mamiću odrediti istražni zatvor u drugom postupku u kojem mu se na teret stavlja izvlačenje još 144 milijuna kuna iz Dinama, piše Telegram.


USKOK je još u srpnju tražio da se protiv Mamića donese drugo rješenje o istražnom zatvoru, čime se otvorila mogućnost za izručenjem prema Ugovoru koji Hrvatska ima s BiH. Sada je ta mogućnost postala sasvim realna.


Naime, Županijski sud u Osijeku odbio je prije nekoliko mjeseci zahtjev USKOK-a, obrazloživši tu svoju odluku ustaljenom sudskom praksom prema kojoj protiv jednog okrivljenika ne mogu na snazi biti dva rješenja o istražnom zatvoru. O zahtjevu za određivanje istražnog zatvora Mamiću Osječki sud će sada morati ponovno odlučivati.




Naime, Vrhovni sud RH je zauzeo stav drugačiji od Županijskog suda u Osijeku. Tvrdi da prvo rješenje kojim je Mamiću određen istražni zatvor nakon što je osuđen na šest i pol godina zatvora, te po zakonu pravomoćnost presude ne može čekati na slobodi, nije provedeno. Zato se, u ovakvom slučaju, može donijeti drugo rješenje kojim će se Mamiću odrediti istražni zatvor, smatra Vrhovni sud.


Sada se otvara sasvim realna mogućnost da Mamić bude izručen. Naime, ta druga optužnica uz koju će se ponovno odlučivati o Mamićevom istražnom zatvoru, uključuje organizirani kriminal koji je u bilateralnom Ugovoru jedan od preduvjeta za izručenje vlastitih državljana.


Nadalje, ključni su i datumi iz te druge optužnice podignute protiv Mamića. Ona se odnosi na izvlačenje novca iz Dinama nakon 2012. godine, kada je Ugovor o izručenju potpisan. U prvom slučaju ovaj se sporazum nije mogao primjeniti jer je Mamić osuđen za nedjela počinjena prije 2012. godine.


Poznato je da se Mamić od lipnja skriva u BiH, a ta zemlja ne želi ga izručiti jer ima njezino državljanstvo. Istovremeno, Ugovor o izručenju koji je Hrvatska potpisala s BiH, koji ipak omogućuje izručenje vlastitih državljana, nije se u tom slučaju mogao primijeniti na Mamića, jer se odnosi samo na kaznena djela počinjena nakon 2012. godine kada su dvije zemlje ugovor potpisale.


Mamić je tu činjenicu iskoristio i pobjegao iz Hrvatske te uzeo bosansko-hercegovačko državljanstvo. Hrvatske vlasti ipak su raspisale tjeralicu za njim, te je i u BiH provedena cijela procedura po zahtjevu za izručenje. No, zaključeno je da Mamić ima državljanstvo BiH i da zato ne može biti izručen.


U slučaju da Županijski sud u Osijeku donese sada drugačiji zaključak, a izvjesno je da će morati ozbiljno uzeti u obzir stav Vrhovnog suda, istražni zatvor Mamiću morao bi biti određen. Zatim će slijediti raspisivanje tjeralice te vrlo vjerojatno njegovo uhićenje i predaja Hrvatskoj. Trenutno se čeka početak drugog sudskog postupka protiv Mamića i suoptuženih, kao i žalbeni proces na Vrhovnom sudu RH nakon prve nepravomoćne presude.