Dočekali pravdu

Vrhovni sud: Hrvatska je odgovorna za zločin u Varivodama!

Zorana Deljanin

Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije »Oluja« izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana, zaključili su suci Vrhovnog suda

Nad civilima u Varivodama dva mjeseca nakon akcije »Oluja«, zauzeli su stav suci Vhovnog suda, izvršen je teroristički čin iz političkih pobuda s ciljem izazivanja straha, užasa i osjećaja osobne nesigurnosti građana.U ovom slučaju, bila je to poruka preostalom srpskom življu da napuste svoje domove ako ne žele doživjeti istu sudbinu, a onima izbjeglima da se ne vraćaju u Hrvatsku. Počinitelji jednog od najvećih zločina počinjenih od hrvatske strane u ratu i poraću niti nakon 17 godina nisu otkriveni i procesuirani, a čekajući pravdu i pravičnu odštetu obitelji žrtava sada su po prvi puta, i to od najvišeg pravosudnog tijela Republike Hrvatske, dobile pravorijek u svoju korist. 

– U postupku je utvrđeno da su 28. rujna 1995. godine u selu Varivode smrtno stradali roditelji tužitelja Radivoje i Marija Berić na način da su ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuće. U postupku je utvrđeno da je istog dana u istom selu ubijeno devet osoba, sve starije osobe srpske nacionalnosti, da su ubojstva izvršena u dvorištima ili kućama ubijenih, a u vremenskom razdoblju nakon što je dovršena vojno-redarstvena akcija »Oluja«, na području bivšeg UN sektora Jug. Stoga se u uskladu s iznesenim nedvojbeno ukazuje, a ocjenjujući širi kontekst prilika i događanja u kojemu je štetna radnja počinjena, da je ubojstvo roditelja tužitelja u konkretnoj situaciji izazvalo kod građana osjećaj straha, užasa i osobne nesigurnosti pa su zato tim činom ostvarena obilježja terorističkog akta – navodi se u rješenju Vrhovnog suda koje potpisuje predsjednik sudskog vijeća dr. sc. Ivan Kaladić.


Za štetu koja nastane uslijed terorističkog akta, nastavlja se, sukladno Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata odgovara Republika Hrvatska.– Iz tog razloga u ovom predmetu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju su pretrpjeli tužitelji – stoji u rješenju Vrhovnog suda koji je ukinuo presude Općinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku i naložio novo suđenje. U presedanskom rješenju Vrhovnog suda, k tome, obitelji žrtava se daje pravo na naknadu štete od RH, neovisno o tome što počinitelj zločina nije utvrđen, kazneno progonjen ili oglašen krivim. 

Više u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 21. srpnja 2012.