Zarada

Vlasnici Agrokora zarađivali unatoč problemima: Todoriću u šest godina – 725 milijuna kuna dividende

Jagoda Marić

Nedodirljivo privatno carstvo – Todorić je u Kulmerove dvore smjestio cijelu obitelj / S. STRUKIC/PIXSELL

Nedodirljivo privatno carstvo – Todorić je u Kulmerove dvore smjestio cijelu obitelj / S. STRUKIC/PIXSELL

Tko je od vlasnika dobio koliko novca, u dostupnim izvješćima se ne navodi, ali cijelo to vrijeme vlasnik najmanje 90 posto dionica Agrokora bio je Ivica Todorić ili tvrtka čiji je on stopostotni vlasnik. To znači i da je najmanje 90 posto dividende isplaćeno upravo njima, a ostatak najvećim dijelom vjerojatno Europskoj banci za obnovu i razvoj koja je iza Todorića bila najveći pojedinačni vlasnik Agrokora



Na službenim stranicama koncerna Agrokor objavljena su financijska izvješća od 2010. godine i za svaku od tih godina, izuzev 2014. godine, Agrokorova operativna dobit bila je od 1,5 do 1,8 milijardi kuna. No, kad bi tvrtka platila kamate i porez, na kraju je u rubrici neto dobit stajalo od nekoliko desetaka do 400 milijuna kuna. Izuzetak je 2014. godina, u kojoj Agrokor završava preuzimanje Mercatora, kad je koncern poslovao s gubitkom, te 2015. godina kad je neto dobit bila 1,17 milijardi kuna, jer u taj račun nije uključeno plaćanje kamata nakon izračuna dobiti.


No, iz tih financijskih izvješća, jedinih koji su dostupni javnosti jer Agrokorovim se dionicama odavno ne trguje na burzi pa tamo nije obvezan ni objavljivati svoja konsolidirana izvješća, vidljivo je da je tvrtka u razdoblju od 2009. do 2015. godine, odnosno u sedam godina, isplatila ukupno 806,6 milijuna kuna dividende, odnosno zarade vlasnicima dionica.


Isplate u Nizozemskoj


Tko je od vlasnika dobio koliko novca, u izvješćima se ne navodi, ali cijelo to vrijeme vlasnik najmanje 90 posto dionica Agrokora bio je Ivica Todorić ili tvrtka kojoj je on stopostotni vlasnik. To znači i da je najmanje 90 posto dividende isplaćeno Todoriću ili tvrtki u njegovom vlasništvu, preko koje je on trenutno većinski vlasnik Agrokora, a to je onda najmanje iznos od 725 milijuna kuna. Ostatak je najvećim dijelom vjerojatno isplaćen Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) koja je nakon Todorića bila najveći pojedinačni vlasnik Agrokora.




Od 2006. godine EBRD je imao u svom vlasništvu nešto više od osam posto dionica Agrokora, ali EBRD je postupno, prodajući natrag dionice Todoriću, pao na nešto više od dva posto, a nekoliko postotaka je i na skrbničkom računu u jednoj domaćoj banci. Trenutno je vlasnik Agrokora Adria Group Holding BV iz Nizozemske koja ima čak 95,52 posto dionica te najveće domaće kompanije, ali i ta tvrtka ima vlasnika, drugu nizozemsku tvrtku kojoj je stopostotni vlasnik tvrtka iz Hrvatske Agrokor projekti, kojoj je pak stopostotni vlasnik Ivica Todorić.


Tvrtka u Nizozemskoj osnovana je u travnju 2014. godine i to je godina u kojoj značajno rastu isplate za dividende.


U razdoblju od 2009. do 2013. godine isplate dividende bile su od šezdesetak do sto milijuna kuna godišnje, i u tom razdoblju ukupno je isplaćeno 334 milijuna kuna, što bi značilo da je Ivici Todoriću isplaćeno ukupno oko 300 milijuna u pet godina.


Foto Zarko Basic / PIXSELL


Foto Zarko Basic / PIXSELL



Međutim, 2014. godine isplate dividende naglo skaču, pa je u toj godini isplaćen 281 milijun kuna dividende, no nejasno je, s obzirom da se dividenda isplaćuje na osnovi poslovanja u prethodnoj godini ili zadržane dobiti iz ranijih godina, je li tu dividendu dobila tvrtka u Nizozemskoj ili Todorić. U 2015. godini isplaćeno je 190 milijuna kuna dividende, što znači da je samo u te dvije godine isplaćeno 472 milijuna kuna dividende.


Šutnja u koncernu


Kako se ne bi pouzdavali samo u računicu na osnovi podataka iz financijskih izvješća, u Agrokor smo uputili službeni dopis o tome koliko je u kojoj godini tvrtka isplatila dividende i kome, međutim odgovor nismo dobili. Tako smo ostali i bez objašnjenja je li dividenda za 2014. i 2015. godinu isplaćena najvećim dijelom tvrtki iz Nizozemske koja je za preuzimanje Mercatora i izdala PIK obveznice, te je li možda taj novac iskorišten za plaćanje kamata na te obveznice i je li zbog toga povećan iznos dividende. Neki naši sugovornici iz financijskog svijeta, koji žele ostati anonimni jer Agrokor nije službeno razjasnio isplatu dividende, pretpostavljaju da se upravo to dogodilo i da je servisiranje duga bio razlog zbog kojeg su povećani izdaci za dividendu. Sam Agrokor ukupno godišnje plaća 310 milijuna eura kamata i ako su u to uključene kamate za PIK obveznice, onda ih sigurno nije plaćala i tvrtka iz Nizozemske koja je vlasnik koncerna.


Pad vrijednosti dionica na burzi i pad vrijednosti obveznica, već su danima loše vijesti za Agrokor i njegova vlasnika Ivicu Todorića, ali i za tisuće domaćih dobavljača koji posluju s tom kompanijom i strahuju da neće naplatiti račune za svoju robu i usluge. Tomu su se jučer pridružile vijesti da su pojedini dobavljači izgubili strpljenje i da su odlučili aktivirati svoje zadužnice i prisilno naplatiti potraživanja. Zasad je to priznao jedino Branko Roglić vlasnik Orbica, tvrtke koja je zadužnicu aktivirala još u srijedu, ali prema neslužbenim informacijama na isti potez dan kasnije odlučilo se još desetak dobavljača, ali o tome nitko ne želi službeno govoriti. Uz to, neslužbeno doznajemo da Orbico nije prvi aktivirao mjenicu, a Roglić nam je kazao da je on robu Agrokoru, upravo zbog neplaćanja prestao isporučivati tek prošle godine.


Dobavljače može smiriti jedino objava da je Agrokor s bankama postigao dogovor i da će potpisati takozvani »standstil« aranžman, koji bi značio da banke neće naplaćivati obveze po svojim kreditima, da će Agrokoru omogućiti dodatna likvidna sredstva, što u konačnici znači da će dobavljači biti plaćeni.