Pet kandidatura predano, još pet najavljeno

Vlaho Orepić odustao od kandidature: ‘Nisam pristao na sveprisutne trgovine skupljenim potpisima’

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Nisam pristao na sveprisutne trgovine skupljenim potpisima, falsificiranja potpisa ili korištenja baza podataka građana iz osiguravajućih društava i prethodnih izbora. Otišlo se predaleko s tim prevarama u svemu i svačemu. To mora prestati. To nije moj put«, poručio je Orepić



ZAGREB Nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odustao je od kandidature za predsjednika države, doznaje se u ponedjeljak navečer u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kojemu je Orepić kandidaturu s 10 tisuća potpisa bio najavio za utorak.


I dok u DIP-u nisu mogli potvrditi da odustaje jer nije prikupio dovoljno potpisa, sam Orepić je to naveo na svom Facebook profilu.


U ponedjeljak, na redovitoj koordinaciji izbornog stožera, a nakon uvida u prikupljeni broj potpisa, procjena je da nismo u mogućnosti doseći potrebnih 10.000 potpisa u zadanom vremenu. Zato sam obustavio aktivnosti prikupljanja potpisa za potporu mojoj kandidaturi za predsjednika, naveo je Orepić.




Zahvalio je građanima na 8.054 potpisa, ali i na »u strahu, izgovorenim nebrojenim riječima potpore«. Riječi zahvale uputio je i volonterima Slobodne Hrvatske i Nove politike, građanima i prijateljima.


»Nisam pristao na sveprisutne trgovine skupljenim potpisima, falsificiranja potpisa ili korištenja baza podataka građana iz osiguravajućih društava i prethodnih izbora. Otišlo se predaleko s tim prevarama u svemu i svačemu. To mora prestati. To nije moj put«, poručio je Orepić.


Svoje kandidature s najmanje 10 tisuća potpisa DIP-u je predalo pet kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Nedjeljko Babić, HSLS-ov Dejan Kovač, te čelnik stranke Desno Anto Đapić.


Za utorak su kandidature najavili aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro, Dario Juričan, Katarina Peović i Ivan Pernar čime bi se broj kandidata ‘popeo’ na deset.


Ipak, ta brojka ne mora biti konačna s obzirom da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HSS-ov potpredsjednik Račanove Vlade i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te Ava Karabatić, bivša manekenka i model.


Potkrijepe li i oni svoje kandidature s potrebnih deset tisuća potpisa, a DIP ih potvrdi u službenu kampanju ući će 13 predsjedničkih kandidata koliko ih je, po broju kandidata, bilo i rekordne 2004. godine