Kadroviranje

Vlada u Upravno vijeće Hine imenovala poreznu dužnicu. Porezna uprava: ‘Greškom se našla na popisu’

Hina

Majda Tafra-Vlahović

Majda Tafra-Vlahović

Profesorica Majda Tafra-Vlahović ima impresivnu biografiju, ali i pozamašan porezni dug od 973.963,46 kuna, i to uglavnom na ime socijalnih doprinosa, što Banske dvore ipak nije spriječilo u tome da je predloži za Upravno vijeće nacionalne izvještajne agencije



ZAGREB Kad je Vlada prošli tjedan Saboru predložila Majdu Tafru-Vlahović za članicu Upravnog vijeća Hine, nametao se zaključak da, s obzirom na njezino obrazovanje i poslovnu karijeru, Banski dvori odavno nisu predložili nekoga s tako impresivnom biografijom. Obrazovanje i usavršavanje u Zagrebu, Cambridgeu i Oxfordu, činjenica da govori pet jezika, da je sudski tumač za tri, španjolski, engleski, ruski, to je samo dio njezinog životopisa.


No, stranice Porezne uprave otkrivaju da se profesorica Tafra-Vlahović nalazi i na njihovoj listi dužnika koja je objavljenja posljednjeg dana listopada prošle godine, te je prema stanju od 24. listopada prošle godine državi dugovala 973.963,46 kuna i to uglavnom na ime socijalnih doprinosa.


U Vladi i Ministarstvu kulture koje ju je i predložilo i to iz redova medijskih stručnjaka, pokušali smo doznati kako je moguće da su se odlučili za to da državu u Upravnom vijeću Hine zastupa netko tko ima dug za javna davanja. Uz to nas je zanimalo je li Tafra-Vlahović Vladu i Ministarstvo kulture izvijestila o tom dugu. Činilo se da Vlada Andreja Plankovića ponavlja istu stvar koju je prije nekoliko godina učinila vlada Zorana Milanovića kad je u Upravno vijeće Hine imenovala Gordanu Simonović koja je državi dugovala oko 430 tisuća kuna za poreze. Kasnije je ona imenovana u Vijeće za elektroničke medije, a HDZ je na tu temu pokrenuo nekoliko oštrih rasprava u Saboru. 


Različita tumačenja




Što se tiče duga Tafre-Vlahović, iz Ministarstva kulture su nam još prošli petak rekli da je prema njihovim saznanjima »dr. sc. Tafra-Vlahović podnijela zahtjev Poreznoj upravi za brisanje s liste dužnika zbog činjenice da je uvidom u knjigovodstvenu karticu utvrđeno da navedeni dug ne postoji«. 


Isti dan smo iz Porezne uprave dobili odgovor koji ne govori puno o konkretnom slučaju, odnosno Porezna uprava se poziva na to da ima obvezu čuvanja porezne tajne, ali da ta obveza nije povrijeđena »ako Ministarstvo financija, Porezna uprava bez pristanka poreznog obveznika objavi na svojim mrežnim stranicama popis dospjelih i neplaćenih dugova« kako je to predviđeno prema Općem poreznom zakonu. Navode kriterije za to da se nečiji dug javno objavi te nude link na svoju stranicu na kojoj je objavljena Lista poreznih dužnika i na kojoj se nalazi ime Majde Tafre-Vlahović. 


Na naše pitanje je li ona u međuvremenu podmirila dug, je li se taj dug smanjio, ili je na neki drugi način utvrđeno da ga nema, Porezna uprava je odgovorila da je dužna čuvati poreznu tajnu ako se obveznici ne nalaze na popisu. Ime Majde Tafre-Vlahović i tri dana kasnije, odnosno u ponedjeljak, je bilo na listi poreznih dužnika i uz njega je i dalje stajao porezni dug veći od 973 tisuće kuna. 


Dvije mogućnosti


Slučaj Tafre-Vlahović, bilo da je istina ono što tvrdi Ministarstvo kulture da ona duga nema ili da podaci sa službene liste Porezne uprave nisu nikakva pogreška i da su istiniti, poražavajući je za državu. Prva opcija značila bi da se Tafra-Vlahović nalazi na listi poreznih dužnika iako državi ne duguje ništa i da je njezino ime na listi više od šest mjeseci te da je Porezna uprava nije maknula s liste ni nakon njezinog zahtjeva i nakon što je, kako tvrde u Ministarstvu kulture, uvidom u knjigovodstvenu karticu utvrđeno da navedeni dug ne postoji. Druga mogućnost znači da je Vlada bez provjere u Upravno vijeće izvještajem agencije predložila osobu koja državi duguje više od 973 tisuće kuna i da o tome nitko ne vodi računa. Za taj posao u Upravnom vijeću Hine predviđena je naknada od dvije tisuće kuna. 


Uz to otvara se i pitanje je li Porezna uprava, ako stoji kod onoga što je objavljeno na listi, pokušala ovršiti Tafru-Vlahović i tako naplatiti dug te kako bi se iz ove zavrzlame mogli izvući obični građani.


Tafra-Vlahović: Nemam dug i više nisam na listi poreznih dužnika


Majda Tafra-Vlahović, koju Vlada predlaže za članicu Upravnog vijeća Hine, u utorak je priopćenjem izvijestila da ne postoji njezin porezni dug prema državi te da ju je Porezna uprava (PU) izbrisala s liste dužnika na kojoj se našla nakon nenamjerne pogreške ispostave PU Medveščak.


»Mediji su u ponedjeljak 7. svibnja objavili da se moje ime, prof.dr.sc. Majda Tafra-Vlahović, koje je prošli tjedan Vlada RH predložila za člana Upravnog vijeća Hine nalazi na ‘Sramnoj listi’ poreskih dužnika koju objavljuje Porezna Uprava ali da dotična ‘nema taj dug’. Nije u medijima objašnjeno kako se moje ime našlo na toj listi pa to činim ovom prilikom«, navodi Tafra-Vlahović u priopćenju.


U njemu prenosi riječi voditeljice PU Ispostave Medveščak Zrinke Jelčić da je do nenamjerne greške došlo u njenom uredu porezne uprave kada je službenica koja je unosila podatke greškom na OIB Tafre-Vlahović uknjižila porezni dug za doprinose jedne pravne osobe.


»To je bilo u listopadu 2018. i lista dužnika je zaključena s 31. listopadom 2018. i poslana na obradu. U ispostavi Medveščak su uvidjeli grešku 2. studenog 2018. i odmah su ažurirali listu koja je kod njih. Očito, postupak brisanja nepostojećeg duga s liste nije proveden do kraja kako bi se i lista koja je objavljena na službenim stranicama PU ažurirala«, navodi Tafra-Vlahović u priopćenju.


Mediji su, naime, objavili, temeljem podataka sa stranica Porezne uprave, da Tafra-Vlahović ima »pozamašan porezni dug od 837.963,46 kuna i to uglavnom na ime socijalnih doprinosa«, kao i očitovanje Ministarstva kulture da je Tafra-Vlahović Poreznoj upravi podnijela zahtjev za brisanje s liste dužnika zbog nepostojanja duga.


Porezna uprava ispravila je nenamjernu pogrešku


Tafra-Vlahović u priopćenju navodi da je 3. svibnja zatražila od Porezne uprave da se njezino ime zbog nepostojanja duga briše s liste.


»Kad sam u petak 3. svibnja službenim putem pismeno zatražila da se moje ime briše s liste jer uvidom u knjigovodstvenu karticu jasno izlazi da taj dug ne postoji, voditeljica Jelčić nazvala me da mi se osobno ispriča i poduzela je sve potrebne korake te obavijestila Središnji ured PU koji je pokrenuo postupak brisanja nepostojećeg duga s objavljene liste.


Postupak je proveden i moje ime od 7. svibnja ujutro nije više na objavljenoj listi dužnika. Porezna uprava, Središnji ured, usmeno mi se ispričala zbog mogućih neugodnosti«, navodi Tafra-Vlahović u priopćenju, javlja Hina.


Porezna: Majda Tafra Vlahović greškom na Popisu dospjelih, a neplaćenih obveza


Porezna uprava očitovala se vezano za napise u medijima o podacima objavljenim na Popisu dospjelih, a neplaćenih obveza, a koji se odnose na Majdu Tafru-Vlahović. Obavještavaju javnost kako je na knjigovodstvenoj kartici porezne obveznice greškom proknjižena obveza doprinosa koja se nije odnosila na dospjele obveze porezne obveznice.– Nakon što je uočena pogreška isto je zaduženje stornirano s knjigovodstvene kartice porezne obveznice te je knjiženo odnosno zaduženo na knjigovodstvenoj kartici poreznog obveznika na kojeg se obveza odnosi.Ispravak navedenog pogrešnog knjiženja izvršen je nakon sistemske obrade i objave Popisa dospjelih, a neplaćenih obveza te je iz tog razloga porezna obveznica greškom objavljenja na spomenutom Popisu.Napominjemo kako će ispravak objavljenih podataka na Popisu dospjelih, a neplaćenih obveza biti proveden s obzirom da je Porezna uprava zbog uočene greške pokrenula postupak brisanja porezne obveznice s Popisa, priopćili su iz Porezne uprave.