Još jedan put

Vlada pokušava ponovo naći vlasnika za Club Adriatic. No, uvjeti kupnje zasad su nepoznati

Jagoda Marić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Država povećala cijenu svojih dionica na 48,5 mil. kuna



ZAGREB Vlada Andreja Plenkovića pokušat će po drugi put  na javnom natječaju pronaći vlasnika za tvrtku Club Adriatic nakon što je prošli natječaj propao i to u fazi nakon što je s odabranim kupcem tvrtkom Immo Invest Partner bio potpisan i kupoprodajni ugovor po kojem je država za sto posto udjela u toj kompaniji trebala dobiti 54 milijuna kuna. Toliko je  Immo Invest ponudio za Cub Adriatic iako je bio jedini ponuditelj, a početna cijena je u natječaju bila 47 milijuna kuna.


Sada  je odlučeno da će država tražiti milijun i pol kuna više, odnosno 48,5 milijuna kuna za svoje dionice, a tek će se po objavi natječaja vidjeti hoće li uvjet biti i isplata svih vjerovnika. Upravo je isplata vjerovnika, odnosno neslaganje oko iznosa koje im moraju isplatiti, razlog zbog kojeg je tvrtka Immo Invest odustala  od preuzimanja Cluba Adriatic iako su već potpisali ugovor i samim time su izgubili i milijun kuna jamstava koje su uplatili.  Objasnili su da to čine zato što je dug vjerovnicima oko kojeg su pregovarali i koji su bili spremni platiti narastao sa 130 na 180 milijuna kuna.


Početna cijena


Nekretnine u zakupu Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) odlučilo je da će ponovo objaviti natječaj za javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za privatizaciju Cluba Adriatic, a za sada se iz njihove odluke može precizno iščitati jedino početna cijena koju će tražiti, ali ne i uvjeti koji se tiču dogovara s vjerovnicima.




Hoće li se Immo Invest ponovo javiti na  taj poziv tek će se vidjeti, a bit će zanimljivo i kako će postupiti društvo Prosperus-Invest koje trenutno u zakupu ima dio nekretnina koje je koristio Club Adriatic, a još u predstečajnoj nagodbi je za račun investicijskog fonda Prosperus FGS dalo ponudu za dokapitalizaciju društva Club Adriatic u iznosu od 57, 1 milijun kuna koju je još u svibnju 2015. godine  uprava Cluba Adriatic i prihvatila. Na osnovu te dokapitalizacije Prosperus FGS trebao je postati vlasnik 95 posto poslovnih udjela društva Club Adriatic, no predstečajni postupak je zbog drugih sudskih postupaka obustavljen i taj plan nikada nije realiziran.


U međuvremenu je Ministarstvo državne imovine, 31. listopada 2017. godine,  od trgovačkog  društva Club Adriatic preuzelo na upravljanje turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom Orebić, kamp Uvalu Slana s apart hotelom, Klub Vela Selce i kamp Kupare. Tako je stvorena situacija u kojoj nije završena ni predstečajna nagodba, ni sudski postupci, a država je prodavala Club Adriatic, bez nekretnina koje im je Vlada 2015. godine uzela, odnosno nisu više bili na korištenju u Clubu Adriatic. 


Nerazrješeni sporovi


Društvo Prosperus-Invest zatražilo je od Ministarstva  imovine da mu se omogući poslovanje u Turističkom naselju Perna, hotelu Komodor i kampu, kao i u kampu Uvala Slana u Selcu s hotelom Club Vela uz naknadu i obećalo je, otkriva Vlada nedavno u odgovoru Željku Jovanoviću, da neće tražiti odštetu ako se nastavi prodaja Cluba Adriatic kojeg je Prosperus trebao dokapitalizirati. U siječnju je s društvom Prosperus-Invest  sklopljen sporazum o  davanju na korištenje navedenih turističkih objekata uz naknadu do kraja listopada ove godine.


Prosperus-Invest  obvezao se odreći zahtjeva za bilo kakvu naknadu štete koju bi mogao pretrpjeti jer je 2015. godine bio odabran za strateškog partnera u nezavršenom postupku predstečajne nagodbe, jer je uložio sredstava u pripremu dokumentacije i jer je sredstva u iznosu od 57 milijuna kuna vezao u navedeni projekt te zbog eventualne izgubljene dobiti, napisala je Vlada nedavno u svom odgovoru Jovanoviću. Upravni sporovi U svibnju je raspisan javni poziv za podnošenje ponuda za zakup Kampa Orebić s hotelom Komodor i kampa Uvala Slana s apart hotelom Club Vala.


Tako su trenutno nerazjašnjeni predstečajna nagodba i upravni sporovi oko Cluba Adriatic, raspisan je natječaj za njegovu prodaju, ali ta tvrtka na upravljanju ima samo  Hotel i depandanse Alem i kamp Baško Polje dok su za nekretnine koje je nekada imala  na upravljanju raspisani natječaji za zakup. Do kraja godine valjda će se barem javni pozivi i natječaji završiti, pa će biti jasno tko preuzima Club Adriatic, a tko dio nekretnina u zakup.