Međunarodni konzorcij

Vlada odabrala savjetnika za otkup Ine od MOL-a

Hina

Zoltan Aldott / Foto: S. DRECHSLER

Zoltan Aldott / Foto: S. DRECHSLER

Za savjetnika u tom procesu kao najbolje ocijenjena ponuda po nizu parametara je ponuda međunarodnog konzorcija Morgan Stanleya, Intese San Paolo i Privredna banka Zagreb, rekao je premijer Plenković na početku sjednice Vlade.



Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da izvanredna uprava Agrokora u iduća tri mjeseca zajedno sa svim dionicima mora finalizirati pravni tekst nagodbe te izvijestio da je za investicijskog savjetnika u postupku mogućeg otkupa dionica Ine od MOL-a predložen međunarodni konzorcij Morgan Stanleya, Intese San Paolo i Privredna banka Zagreb.


Za izbor investicijskog savjetnika za proces mogućeg otkupa dionica Ine od Mola inicijalno su interes iskazale 22 renomirane savjetničke kuće, dok se na natječaj javilo njih nešto manje odnosno njih sedam.


Za savjetnika u tom procesu kao najbolje ocijenjena ponuda po nizu parametara je ponuda međunarodnog konzorcija Morgan Stanleya, Intese San Paolo i Privredna banka Zagreb, rekao je premijer Plenković na početku sjednice Vlade.




Podsjetio je i da je danas potpisan načelni sporazum o nagodbi vjerovnika Agrokora te istaknuo da se u proteklih godinu dana strukturiranog i vođenog procesa izvanredne uprave u Agrokoru došlo u situaciju da su i izvanredna uprava i financijski vjerovnici i dobavljači postigli ključni dogovor o nagodbi.


»To je za nas ključan politički trenutak. Potvrđuje ispravnost naše odluke iz prošle godine da koristimo jedan izvanredni mehanizam za izvanrednu okolnost koja je tada nastajala. Spriječena je šira gospodarska i financijska kriza, spriječeno je njezino prelijevanje na susjedne zemlje, nisu izgubljena radna mjesta, a ono što je najvažnije, proces restrukturiranja vođen je s najboljem međunarodnim standardima. Privolili smo i kreditore i vjerovnike, a i dobavljače da pošalju ključnu poruku povjerenja ne samo u funkcioniranje kompanije nego i funkcioniranje svih institucija hrvatske države«, istaknuo je Plenković.


Ponovio je kako je na taj način omogućena ekonomska budućnost brojnim kompanijama, i to ne samo iz sastava Agrokora, nego i njegovih dobavljača.


»Na ovaj način, bez ikakvih arbitrarnih odluka u ovom procesu, stvorili smo preduvjete da hrvatsko gospodarstvo nastavi s rastom, da se održe radna mjesta i da se pošalje poruka i političke stabilnosti i pravne sigurnosti«, rekao je Plenković, napomenuvši da je cijeli ovaj proces bio je bez troška za državni proračun.


Sljedeća tri mjeseca izvanredna uprava, zajedno sa svim dionicima mora iskoristiti za finaliziranje pravnog okvira nagodbe i na taj način osigurati budućnost i održivost kompanije, istaknuo je Plenković.