Najava iz sindikata

‘Vlada nema, ne može i neće’: Novi prosvjed učitelja sindikati bi mogli organizirati na dan Kongresa Europske pučke stranke

Hina

snimio Vedran Sitnica / Zadarski list

snimio Vedran Sitnica / Zadarski list

"To je poruka Vlade učiteljima, i svima u sustavu odgoja i obrazovanja kako oni za njih ništa ne vrijede bez obzira što pričali. Vlada šalje poruku kako apsolutno ne stoji iza reforme obrazovanja", naglasio je Mihalinec.



ZAGREB – Sindikati zaposlenih u odgoju i obrazovanju, koji štrajkaju već 21 dan, poručili su u petak kako će novi prosvjed možda organizirati tako da se poklopi s Kongresom Europske pučke stranke (EPP) koji će krajem studenoga HDZ ugostiti u Zagrebu.


“Ovaj prosvjed im nije puno značio, ali možda će im značiti kad bude predsjedanje Europskom unijom. A bliže od siječnja je Kongres EPP-a. Novi prosvjed ćemo promišljati tako da se poklopimo s tim terminom. Ako se pročuje u Europi, možda će ih taj prosvjed malo razbuditi”, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na konferenciji za novinare.


Kongres EPP-a održava se u Areni Zagreb 20. i 21. studenog.




Dodala je da je glavna poruka sindikata kako neće odustati do ispunjenja svojih zahtjeva. Sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda, za što su ponovili kako “ne žele više od drugih, nego izjednačavanje” s ostalim zaposlenicima u državnim i javnim službama.


“Ne očekujemo čuda od sastanka u ponedjeljak, ali Vlada je zaboravila da u sustavu obrazovanja ima 68.000 zaposlenih. Mi možemo raditi pritisak”, kazala je Šprem, dodavši kako poziv od Vlade još nisu dobili.


Danas kada štrajkaju Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija, odaziv članova sindikata bio je u osnovnim školama 94,13 posto, a u srednjim 87,37 posto.


Najavili su da će u utorak štrajkati Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec osvrnuo se na odluku Vlade koja je usvojila Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu.


“Svi ste primijetili kako su najbolji strani konzultanti došli u Hrvatsku kako bi napravili analizu koeficijenata u Državnom inspektoratu. Zanima me koliko je to koštalo da dođu do toga da se ogromnom broju ljudi povećaju koeficijenti složenosti poslova. Sada je u Inspektoratu najniži koeficijent 1,503, a bio je 1,329, sličan kao i učiteljima”, kazao je Mihalinec.


Dodao je kako Vlada očito “ima, može i hoće”, a da za učitelje “nema, ne može i neće “.


“To je poruka Vlade učiteljima, i svima u sustavu odgoja i obrazovanja kako oni za njih ništa ne vrijede bez obzira što pričali. Vlada šalje poruku kako apsolutno ne stoji iza reforme obrazovanja”, naglasio je Mihalinec.