Tvrde da nije sporno

Vlada nakon pada raspisala natječaj za čelnike državnih tvrtki, za Butkovića – ništa nezakonito

Hina

»Natječaji su raspisani temeljem odluka skupština održanih prije opoziva premijera, a odluke će ionako donijeti slijedeća Vlada«, ustvrdio je Butković odgovarajući na pitanja novinara pri dolasku na sjednicu Vlade



Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako Vlada neće sigurno učiniti ništa protuzakonito u vezi natječaja za imenovanje čelnika u javnim poduzećima koji su već raspisani.


»Natječaji su raspisani temeljem odluka skupština održanih prije opoziva premijera, a odluke će ionako donijeti slijedeća Vlada«, ustvrdio je Butković odgovarajući na pitanja novinara pri dolasku na sjednicu Vlade, prvu sjednicu tehničke Vlade nakon što joj je Sabor prošli tjedan izglasao nepovjerenje.


Naime, Hrvatski sabor je u četvrtak, 16. lipnja iskazao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i hrvatska Vlada, a u ponedjeljak, 20. lipnja Sabor donio odluku o samoraspuštanju s 15. srpnja.




Prema odredbama Zakona o Vladi, nakon što se Vladi u Saboru izglasa nepovjerenje, Vlada postaje tehnička, a Zakon o primopredaji vlasti određuje da takva Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost.


Dan nakon pada Vlade, 17. lipnja u Narodnim novinama (56/2016.) su objavljeni natječaji za imenovanje predsjednika i po dva člana Uprave u tri javna poduzeća – HŽ Infrastrukturi, Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama, a raspisao ih je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).


Prema samim natječajima, oni su objavljeni temeljem Vladine Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i odluka skupština tih triju tvrtki od 2. lipnja ove godine, a rok za prijavu na natječaj je 15 dana od dana objave.


Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je početkom lipnja najavilo objavu javnih natječaja za izbor i imenovanja uprava tvrtki i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa, a koje su u nadležnosti tog resora.


Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u svojstvu skupštine trgovačkih društava iz nadležnosti tog resora podnio je, u skladu s odredbama Uredbe o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, prijedlog za pokretanje postupka odabira kandidata putem javnog natječaja, kao i tekst javnog natječaja. Tekst je potom dostavljen Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) radi objave u Narodnim novinama i daljnje provedbe postupka, priopćili su iz Ministarstva 2. lipnja.


Ta je objava uslijedila nakon što je krajem svibnja Ministarstvo opozvalo članove uprava i nadzornih odbora u nekoliko tvrtki iz nadležnosti tog resora, uz obrazloženje kako je riječ o čelnicima kojima je istekao ili istječe mandat te su imenovani novi čelnici s mandatom do imenovanja novih temeljem javnog natječaja. Tada su imenovani novi čelnici u upravama HAC-a, HAC ONC-a, Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture, a ta su imenovanja izazvala i brojne reakcije.