Sve ostalo isto

Vlada lani ukinula 17 agencija, zavoda i fondova. Manevar je donio uštedu od ravno – nula kuna

Jagoda Marić

Tih 17 bivših institucija prema prijedlogu proračuna za ovu godinu trebalo je potrošiti 1,227 milijardi kuna, a taj je novac jučerašnjom odlukom Vlade raspoređen na 12 korisnika kojima su pripojene ili su preuzeli njihove poslove



ZAGREB Ukidanje 17 agencija, zavoda, fondova, instituta, zaklada, trgovačkih društava i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, na koje se Vlada odlučila lani najavljujući proračunske uštede i efikasnost u svom radu, zasad je donijelo nula kuna ušteda. Efikasnost će se moći mjeriti kad se vidi kako ih obavljaju institucije kojima su pripojene ili su nakon gašenja u potpunosti preuzele njihove poslove.


Tih je 17 bivših institucija prema prijedlogu proračuna za ovu godinu trebalo potrošiti 1,227 milijardi kuna, a taj je novac jučerašnjom odlukom Vlade u proračunu raspoređen na 12 ostalih korisnika kojima su pripojene ili su preuzeli njihove poslove.


Raspodjela novca


Vlada je nakon ukidanja pojedine institucije mogla novac raspodijeliti u proračunsku zalihu ili tijelu koje nastavlja obavljati posao ukinute agencije ili zavoda, ali odlučila se na ovo drugo, što upućuje na to da ukidanje 17 institucija ne znači i manje proračunske troškove, što je bio jedan od argumenta za smanjivanje njihovog broja. Slična objašnjenja imale su i prethodne vlade kad su ukidale ili spajale agencije, ali ni one nisu uspjele postići neku spomena vrijednu uštedu.




Naši sugovornici u Vladi kažu da je tehnička raspodjela novca na one koji nasljeđuju bila logična odluka, a da je sada na pojedinim ministarstvima u koje su se utopile te agencije da pokažu kroz godine sposobnost da uštede novac.


Vlada je s jučerašnje sjednice Saboru uputila i prijedlog za izmjene zakona o privatizaciji Ine, kojim se smanjuju prava države, pod prijetnjom tužbe Sudu Europske unije. Europska komisija zaključila je da ekskluzivno pravo kontrole nad promjenama u vlasništvu, pravo veta na određene odluke Inine uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela njezine imovine u slučaju likvidacije nisu u skladu s pravilima u EU-u i u srpnju 2017. godine donijela je odluku o podnošenju tužbe Sudu EU-a. Zato se u novom prijedlogu Vladi daje pravo da svakome tko s novim dionicama dosegne udio od 25 ili 50 posto uskrati suglasnost za kupnju dionica u slučaju da resorni ministar ne odobri njihov plan, a Hrvatska, dok god je vlasnik jedne ili više dionica, može izabrati dva svoja predstavnika koji će prisustvovati sjednicama Inine uprave bez prava glasa.


Podjela Hrvatske 


Premijer Andrej Plenković kazao je da formalno, osim odluke Europske komisije, sam proces pred sudom još nije započet te da na temelju konzultacija koje Vlada vodi s Komisijom, nakon što se spomenuti zakon usvoji u Saboru, proces neće biti ni pokrenut.


Pokrenut je i postupak nakon kojeg b Hrvatska trebala biti podijeljena u četiri, umjesto dosadašnje dvije statističke regije i to bi poduzetnicima u slabije razvijenim krajevima trebalo osigurati veće potpore. Hrvatska bi tako ubuduće, umjesto na Jadransku i Kontinentalnu, bila podijeljena na Panonsku, Sjevernu i Jadransku Hrvatsku te Grad Zagreb. Nakon tri godine rasprave i provjera, ova bi podjela trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine.