Drugi pokušaj

Visia Croatica ne odustaje i kreira novu strategiju za preuzimanje Imunološkog zavoda

Ljerka Bratonja Martinović

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

»Vlada Zorana Milanovića je, unatoč tome što smo ispunili sve uvjete natječaja, neosnovano odbila Visiju Croaticu, čitaj: hrvatski narod« – žali se Aleksandar Soltyšik



ZAGREB Građanska inicijativa Visia Croatica opet će se natjecati za preuzimanje Imunološkog zavoda ako se Vlada odluči na novi krug privatizacije, potvrdio nam je direktor Visije Croatice, Aleksandar Soltyšik.


– Vrlo pomno pratimo događaje u vezi s Imunološkim zavodom. Od trenutka rezultata novih izbora promišljamo i kreiramo strategiju za novu rundu borbe za spas IMZ-a – otkriva Soltyšik.


Visia Croatica namjeravala je preuzeti Imunološki zavod preko komanditnog društva, u kojem bi kao komanditori sudjelovali građani, s najmanjim ulogom od 100 kuna po dionici i jednakim pravom glasa, koje ne bi ovisilo o veličini uloga. Obećavali su građanima ulaganje koje će dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit, a istodobno omogućiti zaštitu IMZ-a od špekulantskog kapitala i propasti.


Velik interes




Nakon što je kao jedini ponuđač dobila odbijenicu Milanovićeve Vlade za kupnju većinskog udjela u IMZ-u, Visia Croatica je u ljeto prošle godine krenula u povrat novca što su ga građani uplatili na njihov račun za kupnju IMZ-a. Interes građana za sudjelovanje u takvom dioničarstvu bio je iznimno velik. Uloge je, prema dostupnim podacima, uplatilo oko 50 tisuća građana, a prikupljeno je oko šest milijuna kuna. Najmanje polovina tog novca vraćena je građanima, a dio je, kako su objasnili u Inicijativi, voljom građana ostao na računu u slučaju ponovne privatizacije Imunološkog zavoda ili ako se ukaže potreba za sličnom intervencijom u slučaju prodaje neke druge dragocjene državne tvrtke.


 Nema dozvole


Koliko u Visiji Croatici danas imaju na računu nije poznato, no ne kriju ambiciju da se ponovno upuste u utrku za spas domaćeg proizvođača cjepiva i krvnih pripravaka.


Direktor Visije Croatice nezadovoljan je posljedicama odluke o pretvorbi IMZ-a u javnu ustanovu jer ta pretvorba do danas nije dovršena, a Imunološki zavod još uvijek, više od godinu dana otkako ga je država preuzela pod svoje okrilje, nema proizvodne dozvole i pogoni mu stoje. – Vlada Zorana Milanovića zajedno s bivšim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom je unatoč tome što smo ispunili sve uvjete natječaja neosnovano odbila Visiju Croaticu, čitaj: hrvatski narod. Time je Imunološki zavod gurnula u potpuno bezizlaznu situaciju, a radnike nagradila plaćama od poreznog novca, dajući im već 14 mjeseci plaću za čisti nerad! To je više nego jasan primjer što Hrvatskoj čini politički voluntarizam, na štetu IMZ-a, Hrvatske i svih njenih državljana – veli Soltyšik koji se nada da će nova Vlada »biti iskreno otvorena za renesansu uspješnog IMZ-a«.